Cts. Eyl 7th, 2024

Söz konusu iş sıhhati ve güvenliği olduğu vakit ofis ortamından şantiyeye kadar tüm çalışma ortamlarının farklı riskleri bulunduğunu unutmamak gerekiyor. Bu risklere karşı tedbir alınması ise hayati ehemmiyet taşıyor. Yaşanabilecek tüm risklere karşı her daim şirketlerin bir acil durum planı olması gerektiğini paylaşan Ülke Endüstriyel Kurumsal Tahliller Yöneticisi Murat Şengül, planı oluşturmadan evvel ve oluşturduktan sonra dikkat edilmesi gereken adımları sıralıyor.

İş ortamlarının farklılıkları bulunsa da çalışanlar için her vakit güvenlik riskleriyle karşı karşıya kalma ihtimali yüksek. Bu üzere durumlarda çalışanların ne yapması gerektiğini bilmemesi epeyce kaotik bir ortama yol açabilir ve panikleyen çalışanların hayatı tehlikeye girebilir. İş kazalarının yanı sıra yangından sarsıntıya kadar irili ufaklı muhtemel rastgele bir riske karşı acil durum planı oluşturulmasının epeyce değerli olduğunu aktaran Ülke Endüstriyel Kurumsal Tahliller Yöneticisi Murat Şengül, acil durum planlarını oluşturmadan evvel ve oluşturduktan sonra göz önünde bulundurulması gereken adımları paylaşıyor.

1. Acil durum planlarının tatbikatı yapılmalı. Şirketler mümkün bir tehlike anında ne yapılacağına dair planlar yapıyor ve çalışanlarla bu planları paylaşıyor olabilir, lakin çalışanların tam olarak ne yapmaları gerektiğini bilmeleri için kesinlikle tatbikat yapılması gerekiyor. Bu hem çalışanların acil bir durumda daha sakin kalmalarını sağlar hem de hangi potansiyel pürüzlerle karşılaşabileceklerini görmelerine yardımcı olur. Bu biçimde daha gerçek ve inançlı planlar yapılabilir.

2. Hakikat ve eksiksiz bağlantı kurulmalı. Kelam konusu iş güvenliği olduğunda çalışma ortamındaki herkesin acil durumlarda oynaması gereken roller bulunuyor. Bu üzere hususlarda ise irtibat eksikliği yahut yanlış bağlantı kurmak epeyce kaotik durumlara yol açabiliyor. Bu nedenle acil durumlar için geliştirilmiş güvenlik planlarını ilgili herkese gerçek ve net bir halde iletmek hayli değerlidir. Böylelikle muhtemel bir durumda herkes ne yapması gerektiğini ve hangi bahisten sorumlu olduğunu bilir. İş sıhhati ve güvenliği ünitelerinin yönergeleri, takım yöneticileri tarafından günlük işleyişte ve kadro toplantılarında daima gündemde tutulmalı.

3. Eski ekipman kullanılmamalı ve eksik olmamalı. Tüm çalışanların acil durumlara karşı hazır olması gerektiği üzere, tüm gerekli ekipmanların da gereksinim anında kullanılmak üzere hazır ve eksiksiz olması epey önemli. Aksi takdirde acil durum planlarında ıstıraplar çıkabilir ve bu durum önemli sonuçlara yol açabilir. Rastgele bir acil durumda gereksinim duyulacak çok fazla ekipman olduğundan, bunların kolaylıkla erişilebilir ve her vakit birebir yerde olduğundan emin olmalısınız. Ayrıyeten, yangın söndürücü üzere bakımı yapılması gereken yahut raf ömrü olan ekipmanlar varsa bunlarla ilgilenmesi için önden görevlendirmeler yapılmalı ve takipte olunmalı.

4. Acil durum planı güncellenmeli. Çalışma ortamında birçok şey değişiklik gösterebilir. Şirketlerin buna nazaran acil durum planlarını güncellemeleri değer arz ediyor. Örneğin, acil durum planında değerli rol oynayan bir çalışan işten ayrılabilir, yeni çalışanların plana dahil olması gerekebilir yahut çalışma ortamında yeri değişen ekipmanlar ya da eşyalar olabilir. Bu üzere durumlarda acil durum planının güncellenmesi ve herkesle yeni planın paylaşılması gerekiyor. Yeni planlara uygun yapılacak tatbikatlar, eski acil durum planlarının da hakikat halde revize edilmesini sağlayacaktır.

5. Risklere karşı duyarsız olunmamalı. Çalışma ortamındaki her risk birebir derecede kıymetli olmayabilir lakin hangi acil durumla karşı karşıya olunursa, kesinlikle ona dair bir acil durum planı olmalı ve her türlü duruma karşı hazır olunmalı. İş sıhhati ve güvenliği takımlarının liderliğinde bir dizi farklı acil durum senaryosu çalışılmalı. Ayrıyeten bir durumun şimdi gerçekleşmemiş olması hiç gerçekleşmeyeceği manasına da gelmez, bu nedenle gerçekleşme ihtimali düşük olan bir kaza ya da olaya karşı da hazırlıklı olmak gerekiyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen