Cts. Eki 19th, 2024

“Kilidi aç ki içi bulasın, içeri girebilesin. Açmadan aklına uyarsan buldum sanırsın; o vakit da dışarıda kalırsın.”

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Fatih Belediyesi ve Klasik Türk Sanatları Vakfı’nın işbirliği ile bu yıl ikincisi düzenlenen “Yeditepe Bienali”, kapılarını 7 Ocak’ta sanatseverlere açtı. İstanbul’un dört seçkin yeri Süleymaniye Külliyesi İmareti Darüzziyafe, Nuruosmaniye Camii Mahzen, Yedikule Hisarı ve Fatih Cam Küp Sanat Galerisi’nde açılan stantlar, klâsik ile çağdaşı farklı bakış açıları ile ele alan birbirinden farklı yapıtlara konut sahipliği yapıyor.

2. Yeditepe Bienali’nde 226 sanatkara ilişkin 282 eser, 2 ay boyunca sanatseverlerin ziyaretine açık olacak. Tüm eser ve yerler, Cam Küp Galeri’de dijital ve üç boyutlu olarak da izlenebilecek. Milletlerarası sanat etraflarının yakından tanıdığı, Münih Haus der Kunst Müzesi’nin Sanatkarlar Kurumu Lideri Berkan Karpat, bienalin küratörlüğünü üstleniyor.

Çerçevede değilse de eşikte!

İlginç yapıtıyla bienale sanatçı olarak da iştirak sağlayan Karpat, :”Avrupa lisanlarında ‘çerçeve’ sözü ‘sınırlılık’ manasını içeriyor. Türkçede çerçevenin bu türlü bir manası olduğunu söylemek pek mümkün değil. Esasen çerçeve, bizde ‘daire’nin görece yeni bir kullanımı. Evvelce ‘bir şey dairesinde’ diye konuştuğumuzdaki manası şimdilerde çerçeveye taşımışız üzere görünüyor. Bu yüzden de ‘çerçeve’, sınırlama ve kısıtlamadan çok, bir alakalar ağına ve buna bağlı olarak bir hürleşmeye işaret ediyor. Bu yılki bienal, bin yıldan fazla müddettir var olan ve Batı kültürünün ötesinde bir geleneğe ve teorik yansımaya sahip olan bir sanatı, dört farklı yerde yine inceliyor. Dört yer da bir çeşit ‘ara-mekan’ olmalarıyla, konuklarını çerçevede değilse de eşikte karşılamaya ve onları ‘içeri’ davet etmeye aday.”

Sanat yapıtına özel aydınlatma

Ziyaretçiler tarihi yerlerde kendisini loş bir çerçevenin içinde bularak, elindeki el fenerinin yardımıyla yapıtı inceleme ve seyretme imkanını deneyimliyor. Sanat yapıtıyla sanatseverin bu özel aydınlatma ortamındaki buluşması, bienalin bir mutlaklıktan fazla bir arayışta olduğunu simgeliyor. Yatay sergileme tercihiyle bienal, kitaptan çıkan sanatın yerle ve kentle etkileşimine, bütünlüğüne ve açmazlarına dair de bir seyahate davet ediyor.

Yasin Mühleti ve interaktif iletişim

“Çerçeve” fikrini temel alan, “çerçeve içi-çerçeve dışı” temasıyla yola çıkan bienaldeki sanat yapıtlarının bulunduğu yerle karşılıklı etkileşime açık olması, özgün bir bakış açısı olarak dikkat çekiyor. Berkant Karpat’ın Süleymaniye Darüzziyafe’nin bahçesinde yer alan yapıtında gözlemlemek mümkün. Eser, Kur’an Ayetlerinin suyun moleküler yapısı üzerindeki değişimlerini ölçme özelliği taşımakta. Yasin Mühleti, özel bir ses frekansı ve titreşim ile dışarıya aktarılırken ziyaretçiler, bu yapıta pirinçten iletkene dokunarak, müddetin derilerinde meydana getirdiği etkiyi interaktif olarak hissedebiliyor.

İlham verici bir tema

2. Yeditepe Bienali’nin açılışında konuşan Fatih Belediye Lideri M. Ergün Turan, İstanbul’la özdeşleşmiş bu özel yerlerin birer sanat platformu olarak değerlendirildiğine, İstanbul’a yeni kültür sanat noktaları kazandırıldığına dikkat çekti. Turan, bienalin hem seçilen ilham verici temasıyla hem de yapıtların zihinlerde yarattığı güçlü çağrışımlar ve sergilenme şekilleriyle, verimli sanatsal tartışmalara imkan sağlayacağına inandığını tabir etti.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen