Pts. May 20th, 2024

Dünyaya salınan sera gazı emisyonlarının kıymetli bir hissesi dokuma sanayisine ilişkin. Küresel iplik üreticisi Coats, ABD, Çin ve Bursa’da bulunan üç inovasyon merkezinde bölüm için inovatif tahliller geliştirerek sürdürülebilirlik yolunda değerli çalışmalara imza atıyor. İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Tepesi (COP26) toplantıları kapsamında düzenlenen iki panele katılan Coats Küme CEO’su Rajiv Sharma “Tekstil ve giysi sanayisinin yeni ve daha sürdürülebilir bir yolda ilerlemesi için inovasyon desteklenmeli ve bölüm oyuncuları ortasında daha fazla iş birliği yapılmalı” dedi.

Dünyanın başkan endüstriyel iplik üreticisi Coats, sürdürülebilir bir geleceğe hakikat seyahatini hızlandırıyor ve güçlendiriyor. 10 yıl içinde emisyonlarını yarı yarıya azaltmayı ve 2050 yılına kadar net sıfır emisyon maksadına ulaşmayı taahhüt eden şirket, amaçlarına ulaşmayı hızlandırmak için önümüzdeki 5 yıl içinde yeşil teknoloji ve eserlerin geliştirilmesine 10 milyon dolar yatırım yapacak. Glasgow kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Doruğu (COP26) toplantıları kapsamında düzenlenen iki panele katılan Coats Küme CEO’su Rajiv Sharma yaptığı konuşmalarda; Coats’un sürdürülebilirlik vizyonunu;tekstil, telekomünikasyon, güç ve şahsî hami donanım üzere farklı kesimler için geliştirdikleri inovatif tahlilleri anlattı.

‘Tekstil bölümünün net sıfır seyahatinde üzerimize düşeni yapacağız’

COP26’nın yan etkinliklerinden Dünya İklim Tepesi (World Climate Summit) kapsamında düzenlenen bir panelde konuşan Rajiv Sharma şunları söyledi: “İnovasyon, Coats’un ve bölümümüzün ileriye dönük yeni ve daha sürdürülebilir tahliller geliştirmesi için kritik ehemmiyete sahip. Paha zincirinin farklı halkalarının karşılaştığı zorluklara tahlil üretmek için açık kaynaklı inovasyonu kolaylaştırmamız gerekiyor. Coats olarak dalımızda şimdiye kadar elde edilenlerin ötesinde bir ölçekte tesir yaratmak emeliyle sürdürülebilirliği ticari faaliyetlerimizin ve stratejimizin temeline entegre ediyoruz. Önümüzdeki 10 yılda emisyonlarımızı yarı yarıya azaltmayı ve 2050 yılına kadar net sıfır emisyon gayesine ulaşmayı taahhüt ediyoruz. Ayrıyeten daha geniş ölçekte, sanayimizin de net sıfır seyahati konusunda üzerimize düşeni yapmayı hedefliyoruz. Bu maksatlara ulaşmak kolay olmayacak. Kararlıyız ve bu mevzuda oluşturduğumuz bir yol haritamız var, lakin bu yolda açık kaynaklı iş birlikleri ile daima birlikte hareket etmeliyiz”.

İnovatif ipliklerle geri dönüşümü kolaylaştırıyor

COP26 kapsamında bir oturuma daha katılan Sharma, Coats’un dala sunduğu yenilikçi tahliller hakkında bilgi verdi. Günümüzde Kapsam 3 kategorisindeki emisyonların yaklaşık üçte ikisinin, çoğunlukla ipliklerde kullanılan polyester ve naylon üzere petrol bazlı materyallerden kaynaklandığını söyleyen Sharma, “Petrol bazlı yeni eserlerin kullanımını azaltmak, karbon ayak izimizi azaltmanın en tesirli yollarından biri ve daha iklim-pozitif olma gayretlerimizin mevcut odak noktasını oluşturuyor. Birinci 100 geri dönüştürülmüş polyester ipliğimiz EcoVerde’yi Aralık 2018’de piyasaya sürdük ve bu eser mevcut satışlarımızın yaklaşık 10’unu oluşturuyor. Bir giysiyi geri dönüştürmek için giysiyi sökerek farklı gereçleri birbirinden ayrıştırmanız gerekiyor. Mevcut durumda dikişlerin açılması büyük ölçüde elle yapılması gereken bir süreç. Söküm basamağıyla ilgili zorlukların üstesinden gelme ve böylelikle tüm geri dönüşüm sürecini hızlandırma ve yaygınlaştırma konusunda kilit rol oynayacağına inandığımız bir dizi yeni eser geliştirdik. Giysilerin gereciyle daha uyumlu olan ve böylelikle dikiş açmaya gerek kalmadan geri dönüştürülebilen 100 Lyocell ipliğimiz EcoRegen hâlihazırda piyasada mevcut. Daha verimli ve tesirli döngüselliğe imkan sağlayacak yeni eserler geliştirmek için iş ortaklarımızla bir arada çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Yıkandığında çözünebilen iplik EcoCycle 2022’de piyasaya sürülecek

Çok yakında piyasaya sürülecek olan yeni eserleri EcoCycle hakkında da bilgi veren Sharma, “Coats EcoCycle, yüksek sıcaklıklarda yıkandığında çözünerek kaybolan bir iplik. Bir giysinin kullanım ömrünün sonunda geri dönüştürücüler, dikişleri çözmek için giysileri yıkayabilecek, bu sayede giysiler çok daha süratli bir halde kesimlerine ayrılabilecek ve bileşenleri ayrıştırılarak geri dönüştürülebilecek. EcoCycle giysiler için aktif geri dönüşüm programlarının önündeki en büyük pürüzlerden birini ortadan kaldırarak döngüsel ekonomiyi destekleyen tahlilleri daha kolay hale getirecek” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen