Cum. May 3rd, 2024


15 Milletlerarası Avrasya Ekonomileri Kongresi, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) mesken sahipliğinde gerçekleştiriliyor. Bu yıl DEÜ’nün teşebbüsleriyle birinci defa kongre olarak yapılan tertipte, iktisat siyasetleri, milletlerarası alakalar, sürdürülebilir büyüme ve kalkınma üzere mevzular iki gün boyunca masaya yatırılacak. 23 farklı oturum başlığında gerçekleştirilecek kongrenin açılış oturumunda konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Türkiye’nin 20 devlet araştırma üniversitesinden biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi olarak, Avrasya ve Türkiye özelinde mahallî, bölgesel ve ulusal dinamiklerin de tartışılacağı toplantılarda, iki gün boyunca bilimsel öngörülerimizi kamuoyu ile paylaşacak ve iştirakçilerimize akademik bir perspektif sunmaya çalışacağız” dedi.

Ekonominin çok taraflı olarak ele alındığı ve bu alanda çalışan araştırmacı ile karar vericilerin bir ortaya geldiği 15 Milletlerarası Avrasya Ekonomileri Kongresi, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) konut sahipliğinde gerçekleştiriliyor. Bu yıl DEÜ’nün teşebbüsleriyle birinci kere kongre olarak planlanan tertipte, iktisat siyasetleri, milletlerarası münasebetler, sürdürülebilir büyüme ve kalkınma üzere hususlar masaya yatırılacak. DEÜ Daima Eğitim Merkezi 15 Temmuz Şehitler Salonu’nda düzenlenen kongrenin açılış oturumuna; DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Volkan Öngel, Doğuş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turgut Özkan, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ismine Prof. Dr. Jusup Primbaev, Tertip Komitesi Lideri Prof. Dr. Selahattin Sarı, DEÜ Üst İdaresi, DEÜ akademik ve idari takımı ile öğrenciler katıldılar.

23 OTURUM YAPILACAK

19-20 Eylül tarihlerinde DEÜ Daima Eğitim Merkezi bünyesindeki konferans ve toplantı salonlarında, 23 farklı oturum başlığında gerçekleştirilecek kongrenin açılış oturumunda konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, iktisat siyasetlerinden memleketler arası münasebetlere, sürdürülebilir büyüme ve kalkınma kavramlarından lokal dinamiklere kadar birçok mevzunun tertip kapsamında ele alınacağını belirtti. Böylesi büyük bir tertibe konut sahipliği yapmalarından ötürü memnunluk duyduklarını kaydeden Rektör Hotar, “Türkiye’nin 20 devlet araştırma üniversitesinden biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi olarak, Avrasya ve Türkiye özelinde lokal, bölgesel ve ulusal dinamiklerin de tartışılacağı toplantılarda, iki gün boyunca bilimsel öngörülerimizi kamuoyu ile paylaşacak ve iştirakçilerimize akademik bir perspektif sunmaya çalışacağız” dedi.

“ÜNİVERSİTELER AKILCI YAPILARDIR”

Rektör Hotar, yükseköğretim kurumlarının sorumluluğunun, yalnızca öğretim ve araştırma faaliyetinde bulunmak olmadığını lisana getirdi. Üniversitelerin bireye ve topluma bilim ile taraf veren akılcı yapılar olduğunu vurgulayan Rektör Hotar, “Üniversiteler, yerelden globale giden yolda sürece katkı sağlamalı; bilim insanları da bilgi ve deneyimleriyle burada yol göstermelidir. Dünyanın en büyük ekonomileri ortasına girmeyi hedefleyen ülkelerde, büyüme stratejilerinin temeli birtakım gerçeklikleri fark etmeye dayanmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonu, ekonomik kalkınmanın ulusal ve yerli anlayışla desteklenmesine; tahlil arayışında bölgesel iş birliklerinin teşvikine dayılıdır. İşte bu prensip, bölgesel aktör olmak yerine global güç olmayı hedefleyen ülkemizin etrafında rol model olmasına da neden olmaktadır” sözlerini kullandı.

“DESTEĞİMİZ SÜRECEK”

Kongrenin başarılı ve verimli geçmesini dileyen Rektör Hotar, kelamlarını şöyle sonlandırdı: “İktisadi hayatın temeli insan olduğu için bütün süreç akıl ve mantık eksenli siyasetlere dayandırılmalıdır. Elbette ülkemiz ismine makro ve mikro göstergelerin olumlu olması, atılan adımların doğruluğunu da özetlemektedir. Üniversitemizin milletlerarasılaşma misyonuna da katkı sunan aktifliğin gerçekleştirilmesinde hisse sahibi olan mensuplarımıza; Beykent Üniversitesi, Doğuş Üniversitesi, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ve Avrasya Ekonomistler Derneği’ne; ilgili kişi ve kurumlara teşekkür ediyoruz. DEÜ olarak bizler, ülkemizin muhtaçlık duyduğu her hususta, gerek yetişmiş insan gücümüz; gerekse bilimsel faaliyetlerimiz ile takviyemizi sunmaya devam edeceğiz. Kongrenin başarılı ve verimli geçmesini diliyoruz.”

DEÜ’YE TEŞEKKÜR

Sektörel tahlil, milletlerarası ticaret, finans, küreselleşme, girişimcilik, büyüme, mikro ve makro iktisat ile kalkınma üzere oturum başlıklarında yapılan kongrenin açılış oturumunda Rektör Hotar’ın yanı sıra; Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Volkan Öngel, Doğuş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turgut Özkan, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ismine Prof. Dr. Jusup Primbaev ve Tertip Komitesi Lideri Prof. Dr. Selahattin Sarı da konuşmalar gerçekleştirdiler. DEÜ ile iş birliklerine verdikleri değere ve DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’a takviyelerinden ötürü teşekkür eden konuşmacılar, kongrenin güzel olmasını dilediler. Konuşmaların akabinde Rektör Hotar, kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere günün anısına armağan takdiminde bulundu. Program, aile fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen