Paz. May 5th, 2024


İstanbul, dünyanın önde gelen olimpiyat atletlerini ağırladı. Dünya Olimpian Forumu’nda konuşan İBB Lideri Ekrem İmamoğlu, amaçlarının İstanbul’a 2036 Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları’nın getirmek olduğunu vurguladı. Son periyottaki başarılarıyla Türkiye’ye gurur yaşatan Bayan Voleybol Takımı’na özel paragraf açan İmamoğlu, “Ekip ruhu, disiplin ve müspet kişiliklerle nasıl tepeye ulaşılabileceğini gösteren beşerler bunlar. Bilhassa dünyada da çok tartışılan ve çokça yol almamız gerektiğini bildiğimiz toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda, ülkemiz tarihinde en hoş hikayeyi ve en hoş seyahati bize yaşattılar ve yarattılar. Onların muvaffakiyetleri, genç kızlara, kendi amaçlarına inanmaları ve çalışmaları gerektiğini hatırlatıyor ve Türkiye’nin gurur kaynağı olmaya devam ediyorlar” dedi. 

İstanbul, 16-17 Eylül 2023’te gerçekleşecek Dünya Olimpian Forumu’na (World Olympians Forum-WOF) mesken sahipliği yaptı. Dünyada, yalnızca olimpiyat oyunlarında çaba eden sportmenlerin alabildiği ve ömür uzunluğu taşıdığı “OLY” unvanına sahip birbirinden kıymetli isimleri  

Sarıyer’deki Volkswagen Arena’da bir ortaya getiren aktiflikte, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Lideri Ekrem İmamoğlu ve Dünya Olimpianlar Derneği (World Olympians Association-WOA) Lideri Joel Bouzou birer konuşma yaptı. Memleketler arası Olimpiyat Komitesi Lideri Tomas Bach da foruma yolladığı görüntü bildirisiyle görüşlerini paylaştı. 

“YILDIZLAR, ROL MODELİ”

Herkesin hayatında rol model olarak aldığı birtakım atletler olduğunu belirten İmamoğlu, “Hepimizin özel hissetmemize, motive olmamıza neden olan, rol model olarak aldığımız çok sportmenler hatırlıyorum. Küçüklükten itibaren onları izleyerek, onların hareketlerini taklit ederek kendimizi geliştiririz. Küçüklükten itibaren onları izlemekten, onların hareketlerini taklit etmekten alıkoyamayız kendimizi ve böylesi hareketlerle aslında kendimizi geliştiririz. Bazen ekranların karşısında onları taklit ederiz, bazen spor yaparken, spor alanlarına birinci adımlarımızı attığımızda, onlar üzere hareket etmeye ve onlar üzere davranmaya çalışırız. Hatta kendimize onların isimlerini bile lakap olarak takarız. Araştırmalar, insanların atlet olmaya ve spor yapmaya karar vermelerine, yüzde 80’in üstündeki oranlarda spor yıldızlarının yol açtığını gösteriyor. Yıldızlar, yalnızca spor yapan sağlıklı beşerler değil, daha toplumsal ve her hususta daha dinamik bireyler olmamızı sağlıyorlar” dedi. 

“FİLENİN SULTANLARI, BİZİ GURURLANDIRIYOR VE ÜMÜTLENDİRİYOR”

Bu çeşit atletlere örnek olarak boksör Muhammed Ali, jimnastikçi Nadia Comaneci ve atlet Usain Bolt’u gösteren İmamoğlu, “Türkiye olarak, son yıllarda bizler de eşsiz bir kıssaya yakından tanıklık ediyoruz. Her istikametiyle çok iletilerle dolu. Bayan Voleybol Ulusal Kadromuz, bizim tabirimizle ‘Filenin Sultanları’, son yıllarda elde ettikleri milletlerarası başarılarla, Türkiye ekip sporları tarihinin tahminen de en büyük zaferlerine tek tek imza attılar. Dünyanın bir numaralı grubu haline geldiler. Lakin çok daha kıymetlisi, ülkemiz bayanları için eksiksiz bir rol modeller haline geldiler. Şu anda benim konutumda, 12 yaşındaki kızım voleybolla yaşıyor. Voleyboldaki kızların yüreğini, duruşunu, çaba azmini, meskenin içerisinde hepimize yaşatıyor. Bana, eşime, iki oğluma yaşatıyor. O bakımdan onlarda o öz itimadı görmek, bir ekibin bayanların çok daha güçlü olabilme karakterine bu biçimde istikamet verebildiğini görmek, bir baba olarak, bir Belediye Lideri olarak, toplumun idaresinde olan bir insan olarak inanılmaz gururlandırıyor ve inanılmaz ümitlendiriyor. Takım ruhu, disiplin ve müspet kişiliklerle nasıl doruğa ulaşılabileceğini gösteren beşerler bunlar. Bilhassa dünyada da çok tartışılan ve çokça yol almamız gerektiğini bildiğimiz toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda, ülkemiz tarihinde en hoş hikayeyi ve en hoş seyahati bize yaşattılar ve yarattılar. Onların muvaffakiyetleri, genç kızlara, kendi amaçlarına inanmaları ve çalışmaları gerektiğini hatırlatıyor ve Türkiye’nin gurur kaynağı olmaya devam ediyorlar” halinde konuştu. 

“KADINLARA, OLİMPİYATLARLA UMUT OLABİLİRİZ”

Olimpiyat atletlerinin muvaffakiyet öykülerinin, bilhassa çocuklara ve bayanlara örnek olacağının altını çizen İmamoğlu, şunları söyledi: 

“Erkek hâkim toplumlarda, kendilerini kısıtlayan kurallarla yaşamak durumunda kalan tüm bayanlara, olimpiyatlarla umut olabiliriz. Bayanların sporun her alanında var olabileceğini ve erkeklerle eşit koşullarda yarışabileceğini gösterebiliriz. Genç kızlara kendi potansiyellerini gerçekleştirme konusunda yürek verebiliriz. Araştırmalar, geleceğin bayan başkanlarının, spor alanlarından çıkacağını bizlere söylüyor. Birçok ülkede insan hakları ve toplumsal adalet hususlarında yaşanan ezaları, bayanların uğradığı haksızlıkları, kitlelere daima birlikte en güçlü biçimde anlatabiliriz. Paris 2024’ün, tarihte birinci defa bayan ve erkek atletlere eşit kota açmasını çok değerli görüyoruz. Spor ve olimpiyatlar yeniden öncü pozisyonunda. Bizler bu öncü duruşu her alana yaymakla vazifeliyiz. Olimpiyatlar, dünyanın daha huzurlu ve barış dolu bir yer olması açısından da büyük kıymet taşıyor. Farklı ülkelerden, farklı kıtalardan, farklı kültürlerden gelen insanları bir ortaya getirerek ve memleketler arası bir dostluk ve barış iletisi verir. Daima birlikte kardeşliğin ve insanlığın birliğini öne çıkarabiliriz. Farklı insan topluluklarını, geleneklerini tanıyarak daha toleranslı beşerler haline gelebiliriz. Gençlerimizi bu hislere ve tavırlara yönlendirebiliriz” tabirlerini kullandı. 

“HEDEFİMİZ; 2036 OLİMPİYATLARI VE PARALİMPİK OYUNLARI’NI İSTANBUL’A GETİRMEK”

“Sokaklarında spor yapılabilen bir kentin, sürdürülebilir bir kent olduğu gerçeğiyle hareket ediyoruz” diyen İmamoğlu, gayelerinin İstanbul’a 2036 Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları’nın getirmek olduğuna vurgu yaptı. Sydney 2000, Atina 2004, Beijing 2008, Londra 2012, Rio 2016 ve Tokyo 2020’nin düzenlendikleri kentlere iktisattan toplumsal gelişime kadar farklı alanlarda kattığı bedellerden örnekler veren İmamoğlu, şöyle konuştu: 

“İstanbul’un, dünyanın en büyük ve hoş kentlerinden birinin Belediye Lideri olarak, benim ve tüm İstanbul halkının da emsal hayalleri var. Brisbane 2032’den sonraki olimpiyat olan 2036 için çalışmalarımızı her geçen gün hızlandırıyoruz. Ancak burada şunu tüm açıklığıyla belirtmek istiyorum: Mesken sahipliği açısından birçok farklı etkenin, bazen siyasi yaklaşımların kıymetli olduğunu biliyoruz. Bizim gayemiz, İstanbul’un olimpiyat mesken sahipliğine ulaşamasa da olimpik bir kent olmasını sağlamak. Sporun tüm olumlu tesirlerini halkımıza, bölgemize, ülkemize ve etrafımızdaki tüm coğrafyalara yaşatmak. Yalnızca coğrafik olarak değil, kültürel olarak da batı ve doğu ortasında köprü olmaya devam etme konusunda da büyük bir seyahati var ettiğimizi biliyoruz. Bunun altını olimpik ideolojiyle ve memleketler arası spor tertipleriyle çizdiğimiz takdirde, tesirinin dünyanın tüm ülkeleri için çok manalı olacağını biliyor ve görüyoruz. Doğu Roma ve Osmanlı İmparatorluklarının başşehri İstanbul’un en büyük meydanını 100 bin kişilik bir hipodromun süslediğini biliyoruz. İstanbullular sporun, rekabetin, kadrolar ortası çabanın heyecanını 2000 yıldır yaşıyorlar.”

“İSTANBUL OLİMPİK BİR KENT, TÜRKİYE BİR OLİMPİYAT ÜLKESİ”

Türkiye ve İstanbul’un değerli spor tertiplerini muvaffakiyetle yerine getirdiğini örnekleriyle aktaran İmamoğlu, “Uluslararası tertipler dikkate alındığında, İstanbul zati olimpik bir kent, Türkiye esasen bir olimpiyat ülkesi. Tüm bu çalışmaları, Avrupa’nın en genç ve dinamik nüfuslarından birine sahip bir ülkenin yetkilileri olarak yapıyoruz. Yalnızca sportif alanda değil, hayatlarının tümünde sporun olumlu tesirlerini yaşamaları için, gençlerimize de yaş ortalaması 32 olan kentte spor yoluyla dokunuyoruz ve dokunmaya devam edeceğiz. Yaptırdığımız ‘Yatırımın Toplumsal Getirisi Analizi’ çalışmasıyla, İstanbul’da spora yapılan 1 ünitelik yatırımın, vatandaşın gözünde 101,05 ünitelik bedeli olduğunu belirledik. Sportif etkinliklerimize katılanların yüzde 84’ü kendilerini daha zinde ve sağlıklı hissettiklerini belirtiyorlar. Yüzde 92’si, sporun toplumsal bütünleşme sağladığını fark ettiğini söylüyor. İstanbul, bayanlar açısından da bir olimpik kent. Açık hava etkinliklerimize katılanların yüzde 83’ü bayan. Ülkenin yüzde 90 üzerinde bir oranının desteklediği, yalnızca futbolda değil, 20’ye yakın olimpik sporda faaliyet gösteren Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve sayısız İstanbul ekibiyle, farklı branşlarda yılın en az 300 günü sporla yaşayan bir nüfusa sahibiz. Hem de tam 16 milyon nüfusa sahibiz” bilgilerini paylaştı. 

“2036 YOLUNDAKİ MACERAMIZ NASIL SONUÇLANIRSA SONUÇLANSIN…”

“Sokaklarımız, kıyılarımız, parklarımız, giderek gelişen spor altyapılarımızla olimpik bir kent olma yolundaki büyük hayalimizi sürdürüyoruz” diyen İmamoğlu, konuşmasını, “İstanbul 2036 yolundaki maceramız nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, dünya spor haritasının en parlak ve besbelli noktası olmak için ağır gayretlerimizi sürdüreceğiz. Ve bunda çok kararlıyız. Sizlerin varlığı, bilhassa davetimizi kabul ederek İstanbul’da buluşmayı kabul etmeniz, aktifliğe dünyanın dört bir yanından katılımınız, spor ismine, olimpiyatlar ismine umutlarımızı arttırıyor. Konuşmamı bitirirken, hepinize spor dünyasına, spor yapan herkese katkılar sağlayacak, sporda yeni dönüşümlerin önünü açacak başarılı bir forum diliyorum. Beğenilen geldiniz, hepimize memnunluk ve gurur verdiniz” kelamlarıyla tamamladı.  

BOUZOU: BURADA OLMAK BÜYÜK BİR ONUR

Olimpianlar hakkında bilgi veren Bouzou, yaptıkları projeleri örneklendirdi. “İstanbul, yalnızca kusursuz bir kent değil, ayrıyeten çok hoş bir spor kenti” diyen Bouzou, “İmamoğlu, takımı ve hususun paydaşları daima birlikte çalışıyorlar. İstanbul’da yaşayan halkın spor etkinliklerinden faydalandıklarından emin oluyorlar. Fizikî aktiveteler konusunda küresel bir kitlesi olduğunu söylemek mümkün” formunda konuştu. Obezite tehlikesine dikkat çeken Bouzou, bu manada olimpianlara düşen sorumluklar olduğunu belirtti. İBB ve Lider İmamoğlu’na forumun düzenlenmesi nedeniyle teşekkürlerini sunan Bouzou, “Bugün burada olmak büyük bir onur” dedi.

WOA HAKKINDA

1999 yılında kurulan Dünya Olimpianlar Derneği (WOA), olimpiyatlara katılmış 150 binden fazla sporcuyu destekleyen, hayatlarının her etabında onların faydasına çalışmayı amaçlayan bir kuruluş. Dünyada, 5 kıtanın tümüne yayılmış 125’ten fazla Ulusal Olimpiyanlar Birliği (NOA) bulunuyor. Olimpiyatçılar için etkinlikler düzenleniyor. Lokal topluluklarına yardım eden projeler yürütülüyor. WOA, bu ulusal derneklerin olimpiyat üyelerine yardım etmelerine ve ülkelerinde olimpizm ruhunu yaymalarına yardımcı olmayı amaçlıyor. Olimpiyatçılar için bir dizi yarar yaratan WOA, olimpiyanlar için çevrimiçi üniversite bursları, mentorluklar, işe yerleştirmeler ve hayat koçluğu programları ile emeklilikten sonra rekabetçi sporun ötesinde bir hayata geçişlerine yardımcı oluyor. 16-17 Eylül 2023’de İstanbul mesken sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, WOA Lideri Joel Bounzou ile Olimpiyat şampiyonları ve Memleketler arası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) birçok üyesi katılıyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen