Pts. May 6th, 2024

İstanbul’da yaşayan 70 yaşındaki Feride Ayan, elle muayene yaptığı sırada göğsünde bir kitle fark etti. Göğüs kanseri olduğundan kuşku etse de panik atağı nedeniyle yaklaşık bir ay hastaneye gidemedi. Tabiplerinin ve ailesinin dayanağı sayesindecerrahi yapılabildi. ‘Pembe düşünmeyi öğrendim’ diyen Ayan, kanserle verdiği çabayı kazandı.

28 yıl ilkokul öğretmenliği yapan 70 yaşındaki Feride Ayan, emekli olduktan sonra kurslara gidiyor, arkadaşlarıyla, çocukları ve torunlarıyla hoş vakitler geçiriyordu. Tatildeyken yaptığı elle muayene sırasında göğsünde kitle olduğunu fark edince dünyası adeta başına yıkıldı. Yaklaşık 1 ay kanser olduğunu kimseye söyleyemeyip, durumu kendi içinde kabullenmeye çalıştı. Panik atağı yüzünden hastaneye gidemeyen, kan alımında bile bayılan Feride Hanıma en büyük destekçi ailesi oldu. Çocuklarıyla birlikte hastanenin yolunu tutan yaşlı bayan, dehşetlerini tabiplerle da paylaştı. Kemoterapi ya da radyoterapi ile uzun bir tedavi sürecine girmek istemediğini ve tümörlü göğsünün tamamının alınmasını istedi. Geçirdiği cerrahi operasyonun akabinde tabiplerinin ve ailesinin ruhsal takviyesiyle tekrar sıhhatine kavuştu.

BİYOPSİYİ ELLERİMİ TUTARAK YAPTILAR

Ağrı eşiğinin çok düşük olduğunu, hastaneye gitmekten çok korktuğunu ve en ufak süreç sırasında bile bayıldığını söyleyen 70 yaşındaki Ayan, “Muayeneye gittiğimde kaygılarımı hekimime anlattım. Çabucak ultrason yapalım dediler. Ultrasondan sonra biyopside de çok huzursuz oldum. O denli ki biyopsiyi ellerimi tutarak yaptılar. Öbür tüm süreçlerde etrafımdaki herkes bana çok büyük dayanak oldu. Güç günleri kolay geçirdim.” dedi.

EŞİME SESLENDİM; ‘KORKUYORUM’ DEDİM

11 yıl evvel eşini kaybeden yaşlı bayan, kanser olduğunu birinci öğrendiğinde ve ailesine söylediğinde duygusal anlar yaşadıklarını söz etti. Ayan, “Bir akşam yatakta yatarken eşime seslendim, ‘sağ olsaydın elimden meblağ mıydın? Korkuyorum’ dedim. Çok korktum, sahiden korktum fakat bundan sonra inşallah korkmayacağım” diye konuştu.

“PEMBE DÜŞÜNMEYİ ÖĞRENDİM, ARTIK HASTANEDEN KORKMUYORUM”

Tedavisi boyunca hekimlerin kendisine çok takviye olduğunu belirten Ayan, “Doktorlarım da korkmamamı, pembe düşünmemi öğretti. Her hastaneye gidiş benim için bir endişeydi. Hastalıktan çok hastaneye gitmekten korktum. Artık buraya geldiğimde memnun oluyorum. Burada düzgün oluyorum.” sözlerini kullandı.

AYNAYA BAKMAK ÇOK ZORDU

Memesini aldırmaya karar verdikten sonra aynaya bakmanın çok güç olduğunu lisana getiren yaşlı bayan, hastane korkusu olup hasta olanlara şu tavsiyelerde bulundu:

“Kendileri el muayenelerini ve rutin denetimlerini yaptırmalılar. Hastanedeki bayılmam bir daha gitmememe neden oldu. Kimse korkmasın, benim endişem çok başka. Benim endişem beyaz önlük. Kadınlık farklı bir sanat onu yerine getirsinler.”

HASTALIĞININ YENİLEBİLİR OLDUĞUNA İNANDI

Feride Ayan’ın ameliyatını gerçekleştiren Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kinyas Kartal, kanserin erken evrede yakalandığına dikkat çekti.

Hastanın dehşetleri olduğu için tedaviyi hastanın planlarına uygun hale getirdiklerini belirten Doç. Dr. Kartal, “Çok erken evre safhasındaki hastalarda hastanın kendisine nazaran tedaviyi kişiselleştirmeyi seçiyoruz. Feride Hanım pansuman esnasında bile bayılacak derecede panik atak yaşıyordu. Göğsün alınmasının fazla olacağını anlattık lakin ‘hocam siz benim kanserimi tedavi edebilirsiniz lakin benim psikolojim de çok değerli. Ben bu türlü rahat edeceğim. Denetimlere gidip gelirken ezaya girmek istemiyorum’ dediği için bu cerrahiyi tercih ettik. Bu süreç içerisinde birbirimize alıştık. Hastalığının yenilebilir olduğuna inandı” diye konuştu.

STRES ALTINDA HASTALIĞIN NÜKSÜ BERBAT SEYREDİYOR

Moralin, bağışıklık sistemi üzerinde büyük değeri olduğunu söz eden Doç. Dr. Kinyas Kartal, “Duygusal gerilim ya da günlük gerilimi yaşamayanlar karşılaştırıldığında kan bedellerinde bile farklılıklar saptanmış. Hasebiyle, gerilim altındaki bireylerde hastalığın ilerleyen devirde nüksü daha makus seyrediyor. Hasebiyle psikolojisi daha rahat, kendi gerilimini dengeleyen bireyler bundan sonraki tedavi etaplarında bir adım önde oluyorlar” dedi.

“HASTALIK HASTANIN ÖNÜNE GEÇMEMELİ”

Meme kanserinin her 8 bayandan birinde görülen göğüs kanserinin tedavisinin tedavi ve takibinin bireye özelleştirilebilir olması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Kinyas Kartal, kelamlarını şöyle tamamladı: “Tedavide yaş kıymetli faktör lakin eşlik eden öbür hastalıkların olup olmaması da değer taşıyor. Feride Hanım için cerrahi kısmını başarılı halde bitirdik. Gözle görülen bir tümör kalmadı lakin sistematik bir hastalık olduğu için hücresel seviyede hastalığın nüks etme ya da sıçrama ihtimali elbette var. Kemoterapi, radyoterapi ya da hormon tedavisiyle bu riskleri en aza düşürmeye çalışacağız. Her hastanın hastalığı farklı. Hastalığın hastanın önüne geçmemesi gerekli.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen