Çar. May 1st, 2024


Eris varyantına Türkiye’de de rastlandığı açıklamaları yapıldı. Pekala, Eris varyantının belirtileri neler? Aşılar bu varyantta tesirli mi? İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Servet Öztürk kıymetli bilgilendirmelerde bulundu. İşte Eris varyantı ile ilgili detaylar…

Covid-19 pandemisinin başlamasının üzerinden 3 yılı aşkın mühlet geçti. Dünya Sıhhat Örgütü datalarına nazaran dünyada 770 milyon olay, 6.9 milyon mevt meydana geldi. Ülkemizde ise resmi sayılara nazaran 17 milyon kişi hastalığa yakalanırken yaklaşık 101.000 kişi hayatını kaybetti. Birçok viral enfeksiyonda olduğu üzere Covid-19’da da şimdiki bilgiler ışığında hastalığın tedavisinde kullanabileceğimiz faal antiviral ilaçlar hala mevcut değildir. Aşıların ve virüste meydana gelen değişiklikler nedeniyle Covid-19 hastalığı tesirini azaltmış, öbür teneffüs yolu enfeksiyonu yapan virüsler üzere hareket etmektedir.

Açıklamalarında ‘Son aylarda Omicron varyantından köken aldığı düşünülen Eris varyantı, şu an en yeni ve bulaşıcı Covid-19 varyantıdır’ açıklamalarında bulunan Dr. Öğr. Üyesi Servet Öztürk, şu tabirlere yer verdi:

‘Okul döneminin başlaması ile ülke geneline yayılabilir’ 

Dünyadaki tüm hadiselerin yaklaşık %20’si Eris varyantı tarafından meydana gelmektedir. Dünya Sıhhat Örgütü tarafından izlenmesi gereken varyant olarak tanımlanmıştır. Şu an için ülkemizde epeyce az sayıda Eris varyantı olup sonbahar dönemine girmemiz ve okul döneminin başlaması üzere etkenlerle ülke geneline yayılacağı iddia edilmektedir.

Eris varyantının başka varyantlardan bulaşıcılığı daha fazla olduğu düşünülmektedir. Bulaş yolu ekseriyetle damlacık yolu ve enfekte yüzeylerle temas ile meydana gelmektedir. 

Semptomları nelerdir?

Semptom olarak öbür Covid-19 varyantlarından farklı değildir. Sıklıkla ateş yüksekliği, öksürük, boğaz ağrısı, kas-eklem ağrıları, baş ağrısı, burun akıntısı-tıkanıklığı, tat ve koku kaybı ve ishal olarak özetlenebilir.

Aşılar hastalığı önlemede yararlı mıdır? Eris varyantından nasıl korunabiliriz?

Covid aşışı olmak hastalığa karşı tam muhafaza sağlamamasına karşın aşı olmanın hastalığa yakalanma ve hastalığın hafif geçirilmesi üzerine olumlu tesiri mevcuttur. Öteki varyantlarda olduğu üzere maske-mesafe-hijyen ve kapalı ortamlardan uzak durulması en yararlı kollayıcı faaliyetlerdir.

Kimler risk altındadır?

Eris varyantının daha ağır hastalık yaptığına dair elimizde kâfi data yoktur. Lakin öbür varyantlarda olduğu üzere Eris varyantında da ileri yaş ve ek hastalığı olanlarda Covid-19 hastalığı gençlere nazaran daha ağır seyredebilir.

Maske/mesafe/hijyen uygulamaları yalnızca Covid-19 hastalığı için değil neredeyse tüm enfeksiyon etkenlerinin bulaşının engellenmesi için hayli kıymetlidir. Covid-19 sürecinde yapılan izolasyon önlemleri sayesinde dünyada ve ülkemizde mevsimsel grip, tüberküloz, menenjit üzere birçok enfeksiyon hadise sayıları epey azaldı. Denetimsiz kalabalıklardan uzak durma, hijyen tedbirlerine riayet etme ve bilhassa kapalı ortamlarda maske uygulamaları hayat kurtarıcı olmaya devam edecektir.

Özellikle havaların soğuduğu ve bu nedenle insanların kapalı ve havasız ortamlarda daha fazla vakit geçirdiği kış mevsimi tüm virüsler üzere koronavirüslerin bulaşı için uygun vakitlerdir. Bu nedenle önümüzdeki aylar hastalığın yayılması için epey risklidir.  Açık havada ara ve maske tedbirleri ile virüs bulaşı çok düşük iken kapalı ortamlarda bilhassa havalandırılmayan ve hava sirkülasyonu olmayan yerlerde epeyce yüksektir.

Eğitim dönemine başladığımız günlerde ülkemizde bir değerli nokta da çocukların okullarda enfeksiyona maruz kalması ve aile üyelerine hastalığı yaymasına neden olmaktadır. Bilhassa kapalı yerlerde ara ve hijyen tedbirlerine dikkat edin, kaliteli uyuyun, alkol ve tütün mamullerinden uzak durun, bol su tüketin ve Akdeniz diyetiyle sağlıklı beslenin.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen