Çar. May 1st, 2024


Flor, diş macunlarının içinde temel bileşen olarak yer alan ve gelişmiş ülkelerde çürük dişlerin tedavisinde kullanılmak üzere popülerleşen bir terim olarak sıklıkla medyada karşımıza çıkıyor. Tabiatta en yaygın bulunan element olan flor tıpkı vakitte diş çürüğü oluşumunu tedbire ve ilerlemesini durdurmada büyük değer taşıyor.  Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir diş çürümenin çocuklardaki oranında dikkat çekerek “Flor birebir vakitte çürüğe sebep olan bakterilerin metabolik aktivitelerini de etkileyerek, dişlerin çürüğe karşı korunmasında rol oynar.” Açıklamasında bulunuyor.

Flor, doktor tarafından uygulanabilecek profesyonel preparatlarla diş yüzeyine uygulandığı vakit; çürük bakterisinin ziyan vermeye başladığı diş minesi yüzeyindeki yapısal bozulmayı tanımlayan ‘demineralizasyon’ olayını durdurarak, ‘remineralizasyon’ yani tamir sürecini başlatıyor. “Diyet alışkanlıklarının düzenlenmesi, ağız hijyeni alışkanlıklarının yanlışsız teknikle ve flor içeren bir diş macunuyla devamlılığının sağlanması, topikal olarak uygulanan florun tesirini arttıracağı üzere; şimdi rastgele bir çürük oluşumu görülmeyen, ağız hijyeni düzgün olan bireylerde, hastanın kendine uyguladığı, hami sayılabilecek tedavileri sürdürmesini sağlar” sözlerini kullanan Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir “Flor tıpkı vakitte çürüğe sebep olan bakterilerin metabolik aktivitelerini de etkileyerek, dişlerin çürüğe karşı korunmasında rol oynar. Tedavi edici konsantrasyonlarda uygulanan florun mine yüzeyinde oluşturduğu gözetici katman, ağız içindeki asit ataklarına karşı diş yüzeylerini örterek, çürük riski bulunan bölgelerde bakteri üremesini maniler ve tamir sistemini çalıştırır. Florun çürüğe karşı muhafazada öne çıkan bu vazifelerinin yanı sıra, gelişimi devam eden daimi dişler üstündeki güçlendirici tesiri de göz gerisi edilmemelidir” dedi.              

Çocuklar günde iki sefer dişlerini fırçalamalı

Çocuklara, günde 2 kere ve çocuğun yaşı için önerilen ölçüde diş macunu kullanarak, diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmasının ehemmiyetine dikkat çeken Dt. Nurgül Demir kelamlarına şöyle devam etti: “Florün diş yüzeyi ile direk temasının, kollayıcı tesirini arttırdığı bilinmektedir ve bu nedenle diş fırçalamanın ebeveyn denetiminde ve gerçek teknikle yapılması değer taşımaktadır. Amerikan Pediyatrik Diş Tabipleri Akademisi’nin yönergeleri doğrultusunda; 3 yaşa kadar pirinç tanesi, 3 yaştan 6 yaşa kadar bezelye tanesi büyüklüğünde diş macunu kullanılması kafidir ve birinci dişler çıkmaya başladıktan sonra florlü macun kullanılmaya başlanmalıdır. Macunun hangi konsantrasyonda flor içermesi gerektiğini, çocuğun çürük riski durumuna nazaran, çocuk diş tabibi belirlemelidir. Yüksek çürük riski olan hastalarda, profesyonel olarak uygulanabilecek flor preparatlarına, ek flor desteklerine yahut gargara üzere florlu ağız bakım eserlerine, tabip, hastanın muhtaçlıklarını göz önünde bulundurarak, karar vermelidir. Flor kaynağı olarak hastanın kullandığı bir destek var ise, florün günlük olarak önerilen azamî dozunun üzerine çıkılmamasına dikkat edilmelidir.”

Doğru bilinen yanlışlara da değinen Nurgül Demir besin desteği yahut koruyucu-destekleyici tedaviler kapsamında piyasada yer alan ve ‘uzman bir hekim’ tarafından seçilerek önerilen eserlerin, ‘doğru’ ve ‘yeterli’ kullanımının zararsız olduğunun altını çizerek “Diğer taraftan, florun da önerilen dozlarının üstünde tüketimi, akut yahut kronik yan tesirlere sebep olabilmektedir. Ebeveyn denetiminde diş fırçalanması ve macunun tükürtülmesi yahut yapılamıyorsa macunun diş yüzeylerinden silinerek uzaklaştırılması, meskende bulunan flor preparatlarının çocukların ulaşamayacağı yerlerde koruma edilmesi ve ilgili doktorun çocuğun kullandığı besin destekleri, flor içerikli eserler hakkında eksiksiz bilgilendirilmesi oluşabilecek riskli durumların önlenmesinde kâfi olacaktır.” açıklamasında bulundu. 

Dt. Nurgül Demir öbür dikkat edilmesi gereken mevzuları ise 5 başlıkta özetledi; 

1-Hekim tarafından önerilen ölçüde ve yanlışsız fırçalama tekniği ile günde 2 sefer uygulandıklarında, florlu diş macunları çürük riskini katiyetle azaltmaktadır.

2-İlk dişler çıkmaya başladıktan sonra florlü diş macunu ile fırçalanmaya başlanmalıdır.

3-Profesyonel kullanım için üretilen flor preparatlarının yılda 2 sefer çocuk diş tabibi tarafından uygulanması, çürük oluşumuna karşı dişleri korur.

4-Tükürme alışkanlığı kazanana kadar çocuklar ebeveyn denetiminde diş fırçalamalıdır.

5-Flor içeren eserler, çocukların ulaşamayacağı yerlerde koruma edilmelidir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen