Cts. May 4th, 2024


Gaziantep Genç İş İnsanları Derneği (GAGİAD) tarafından, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin dayanağıyla düzenlenen GAGİAD Kültür Sanat Şenliği 2 Ekim’de başlıyor. Kültür ve sanatın güçlü dünyasını kent halkıyla buluşturmak üzere hayata geçirilen şenlik, bir hafta boyunca, çağdaş sanat stantlarından klasik müzik konserlerine, sanatçı söyleşilerinden atölyelere kadar bir dizi aktifliğe mesken sahipliği yapacak. Tarihi Pürsefa Hanı’nda ziyarete açılacak olan “Pür-hayâl” ve “…fakat kalbim seninledir” stantları ise 28 Ekim’e kadar izlenebilecek.

Gaziantep Genç İş İnsanları Derneği (GAGİAD) tarafından bu yıl birincisi düzenlenen GAGİAD Kültür Sanat Festivali, birçok farklı disiplini bir ortaya getiren çağdaş sanat stantlarını ve klasik müziğin başarılı yorumcularını sanatseverlerle buluşturacak. Gaziantep’i kültür sanat alanında değerli bir merkez haline getirme vizyonuyla hayata geçirilen şenlik, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi‘nin katkılarıyla düzenleniyor.

“Gaziantep’e ‘sanat şehri’ sıfatını kazandırmak için adımlar atıyoruz”

Köklü ve güçlü bir kültürel mirasa sahip olan Gaziantep’in Türkiye’nin kıymetli sanayi ve ticaret kentlerinden biri olmasının yanı sıra “Yaşanabilir Şehirler” listesinde de üst sıralara tırmanmaya başladığını belirten GAGİAD İdare Heyeti Lideri Cihan Koçer, kentin gelişen yapısını kültür ve sanatla birleştirerek kentin bu alandaki potansiyelini ortaya çıkartmak istediklerinin altını çizdi ve şunları söyledi: “GAGİAD Kültür Sanat Şenliği bu manada değerli bir eşik. Gaziantep’in bir sanat kenti olabilmesi için değerli adımlar atmaya devam edeceğiz. Klasik hale gelmesini hedeflediğimiz bu şenlik ile kentimize, kültür ve gastronomi alanındaki bilinirliğe ek olarak ‘sanat şehri’ sıfatını kazandırmayı istiyoruz.” 

Türkiye’nin farklı nesillerinden sanatkarların yapıtları bir arada

GAGİAD’ın sanat danışmanı Yasemin Bay’ın genel sanat direktörlüğünde hazırlanan GAGİAD Kültür Sanat Şenliği, kentin en hoş hanlarından biri olan Pürsefa Hanı’nda iki standa konut sahipliği yapacak. “Pür-hayâl” ve “…fakat kalbim seninledir” başlıklı sergiler 28 Ekim tarihine kadar izlenebilecek.

Adını ‘pür’ sözünün farklı manalarından alan “Pür-hayâl” sergisi; ‘dolu, çok’ manasına gelen ‘pür’ ön ekiyle ‘hayâl’i çoğaltan bir mânâ taşıyor. Sanatkarların yapıtları ile kurulan ‘saf, pak hayâller’, Pürsefa Hanı ve karşısında yer alan Mevlevihane ile huzur ve dinginliğe atıfta bulunan bir bağ kuruyor. Pürsefa Hanı’nın giriş katındaki stantta Türkiye çağdaş fotoğrafının ustalarından günümüzün dikkat çeken sanatkarlarına kadar uzanan varlıklı bir seçki sunuluyor. Sergide Murat Akagündüz, Hüseyin Aksoy, Çiğdem Aky, Erol Akyavaş, Elvan Alpay, Hakkı Anlı, Nejad Melih İhtilal, Osman Dinç, Tayfun Erdoğmuş, Hakan Gürsoytrak, Nuri İyem, Hacer Kıroğlu, Komet, Murat Morova, Seçkin Pirim, Damla Sari, Aras Seddigh, Kemal Seyhan, Gürsel Soyel, Canan Tolon, Selim Turan, Mehmet Ali Uysal ve Merve Zeybek’in yapıtları yer alıyor. 

Pürsefa Hanı’nın ikinci katında yer alan “…fakat kalbim seninledir” sergisindeki eserler ise aşk, inanç, adanmışlık, birlik ve beraberlik temaları etrafında kendine has bir lisan kuruyor. Stant, içinde yer aldığı yapının bir vakitler toplanan buğdayların paylaşıldığı yer olmasından hareketle, bir ortada olma ve paylaşma hissini merkezine alıyor. Öbür yandan, Gazianteplilerin geçmişten bugüne kentlerine duydukları derin aşka ve bağlılığa bir övgü niteliği de taşıyor. Stant, Ahu Akgün, Rahmi Aksungur, Levent Aygül, Bengisu Bayrak, Eda Emirdağ, Neş’e Erdok, Seda Gazioğlu, Göksu Gül, Hakan Gürsoytrak, Çağıl Harmandar, Alp İşmen, Osman Nuri İyem, Fatih Kahya, Yonca Karakaş, Hamza Kırbaş, Temür Köran, Ardan Özmenoğlu, Ali Şentürk, Ozan Türkkan, Fazilet Varol ve Ufuk Yılmaz’ın yapıtlarını bir ortaya getiriyor.

Şehrin her köşesinden klasik müzik tınıları yükselecek

GAGİAD Kültür Sanat Şenliği, klasik müzik konserleriyle sanatseverleri kentin dört bir yanında büyülü bir seyahate çıkaracak. Şef Eray İnal idaresindeki şenlik orkestrası Çukurova Symphonic Project, Türkiye’nin en kıymetli tenorlarından Hakan Aysev‘in solistliğinde hem klasik müziğin hem de Türk bestekarların değerli yapıtlarını sunacak. Anadolu Nefesli Beşlisi, varlıklı repertuarıyla Gaziantep’in farklı noktalarında dinleyicilere klasik müzikle sürpriz müsabakalar yaşatacak. Klasik müzik konserleri Klasik Batı Müziği ile Klasik Türk Müziği’ni bir ortaya getiren “Itrî ve Bach” konseriyle devam edecek. Ertan Tekin (duduk), Murat Aydemir (tanbur), Çağ Erçağ (viyolonsel) ve Selin Nardemir’den (viyolonsel) oluşan orkestra, konserde tıpkı yüzyılda yaşamış lakin farklı vakitlerde ve yerlerde sanatlarında tepe yapmış iki büyük müzik adamını, Itrî ile Bach’ı bir ortaya getirecek. 

2-8 Ekim 2023 tarihleri arasında Sanko Holding, Gülsan Holding ve Iconova’nın ana sponsorluğunda gerçekleşecek olan GAGİAD Kültür Sanat Festivali, Gazianteplileri ve kenti ziyaret eden sanatseverleri, stantlar, konserler, atölye çalışmaları ve sanatçı söyleşilerinin yer aldığı varlıklı bir programla buluşturacak.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen