Sal. Nis 30th, 2024


Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Şenliklerinin lezzet durağı GastroAntep Kültür Yolu Festivali’nin ikinci gününde şef workshopları büyük ilgi gördü.

Gaziantep’te 16 Eylül’de başlayan ve 24 Eylül’e kadar sürecek olan GastroAntep Kültür Yolu Festivali’nde stantlardan tiyatro şovlarına, konserlerden çocuk aktifliklerine, gastronomi etkinliklerinden söyleşilere kadar yüzlerce fiyatsız aktiflik yer alıyor. Gaziantep’te şenliğe özel oluşturulan Lezzet Sokağı’nda ise Türkiye’den ve dünyadan ünlü şeflerin iştirakiyle atölyeler ve sohbetler düzenleniyor.
 

ANTEP YEMEKLERİNE HASPİRİYİ EKLEDİLER  

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliğinde düzenlenen GastroAntep Kültür Yolu Şenliği kapsamında birinci olarak Türk dünyasının ünlü şeflerinin iştirakiyle “Gastro Diplomasi: Türk Dünyası” workshopu yapıldı. Yeni açılan Şenlik Park’taki workshop ve panel alanında interaktif olarak gerçekleştirilen programa Kırgızistan, Özbekistan ve Azerbaycan’dan gelen şefler katılırken, konuk şefler tanımları ile kendi ülkelerine ilişkin yemek kültürlerini tanıttılar. Kırgızistan, Özbekistan ve Azerbaycan’ın ünlü şefleri workshoplarını gerçekleştirirken Türk Dünyası Mutfaklarının birbirlerine olan benzerliğine de dikkat çektiler. Şefler yemeklerine Antep’in kendine has lezzetlerinden olan haspiriyi de eklediler. 

 

MUTFAKLARARASI BAĞ KURULUYOR

Festivalin ikinci gününde de devam eden workshoplarda bu sefer İspanya, İtalya, Fransa ve Portekiz’den gelen Michelin yıldızlı şefler kendi kültürlerine ilişkin yemekleri hazırladı. Gaziantep yemeklerini de tatma imkânı bulduklarını belirten şefler, Gaziantep’in baharat ve salça üzere eserlerinin yemeklerde kullanımının yaygın olduğuna dikkat çekti. Bu workshoplarda ise Antep fıstığı, kuru patlıcan ve sumak üzere yerli tatları şefler yemeklerinde kullanarak mutfaklararası bir bağ kurdular. Farklı ülkelerden GastroAntep Kültür Yolu Şenliği için Gaziantep’e gelen ünlü şefler, hazırladığı menülerine Gaziantep’in tescilli ünlü lezzetlerini de ekleyerek yeni tatların keşfine çıktı. 

 

PESTOLU PATLICAN DOLMASI 

Yaptığı Pestolu Patlıcan Dolması yemeğiyle ziyaretçilere eğlenceli anlar yaşatan İtalyan Şef Claudio Chinali, Gaziantep’in gastronomi dünyasında çok değerli bir yere sahip olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Bence şenlik çok hoş devam ediyor. Çok kıymetli şefler burada. Bu takım içinde olmak bir gurur. Tertip bence çok beğenilen oldu. Çok başarılı bir proje. Gaziantep gastronomi dünyasında çok kıymetli bir pozisyonda yer alıyor. Şenliğin her sene devam etmesi lazım. Gaziantep’in yemek kültürünü çok seviyorum. Çorbalar, tencere yemekleri, kavurmalar… Genel olarak tatlı sevmem lakin katmeri benim için çok pahalı. Baklavada da çok büyük ustalık var lakin favorim katmer.”  Türkiye’nin yöresel eserlerine her vakit mutfağında yer verdiğini tabir eden şef Chinali, “Biz şef olarak en yanlışsız, en hoş ve gerçek eserleri kullanmalıyız. Bu sene makarnamda kuru patlıcan kullandım” dedi.

 

Festival Park Alanı’ndaki Lezzet Sokağı’nda ünlü şefler Juanjo López, João Oliveira, Franco Sultano, Claudio Chinali, Martina Puigvert Puigdevall, Alan Geaam, Fabrizio Fiorani workshopları ilgiyle izlendi. Ebru Baybara ile Gastronominin Nobeli ve Öyküsü bahisli sohbet şenliğe renk kattı. Şenlik boyunca Michelin yıldızlı, yurt dışında isminden sıkça kelam ettiren yabancı ve Türk şefler ile 15 workshop aktifliği planlanırken, düzenlenen panellerle de Gaziantep Gastronomisi, Anadolu Mutfağı ve Sürdürülebilir Gastronomi üzere başlıklar ele alınacak.

 

40’A YAKIN NOKTADA 400’DEN FAZLA ETKİNLİK

Festivalin birinci üç günü geride kalırken GastroAntep Kültür Yolu Festivali’nde “Rönesans Rüyaları-Refik Anadol”, “Minyatür Sanatı ile Gaziantep Mutfağı”, “Bir Hayalin İnşası”, “Anadolu-Fikret Otyam Fotoğraf Sergisi”, “Geleneksel El Sanatları Atölyeleri” (Ebru, Cam, Bakır ve Dokuma) ziyaretçiler ile buluştu. Antalya Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen “Windsor’un Şen Kadınları” Şehitkamil Sahnesi’nde ve “Usta II. Abdülhamit Han” oyunu Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi’nde seyirciyle buluştu. Garip Ay’ın ustalığı ile oluşturulan her bir ebru deseni, kentin sembolik yapılarından biri olan Eski Adliye binasının cephesine gerçek vakitli olarak yansıtıldı. 

 

ÜÇ GECE ÜÇ ÜNLÜ İSİM SAHNEDEYDİ

GastroAntep Kültür Yolu Şenliği kapsamında Şenlik Park alanında kurulan ana sahnede ise birinci gece Fatma Turgut, ikinci gece Oğuzhan Koç ve son olarak Pazartesi gecesi de Derya Uluğ sahne aldı. Gazianteplilere unutulmaz anlar yaşatan ünlü isimler, müziklerini seyircilerle birlikte söyledi. Kalbi Antep Şıh Meydanı’nda ise Bekir Köse ve Senai Demirci ile Alper’in “Sözler ve Ezgiler” konseri büyük ilgi gördü.

 

ÇOCUK AKTİFLİKLERİ, TİYATROLAR, MÜZİKALLER… 

GastroAntep Kültür Yolu Festivali’nde çocuklar da birbirinden keyifli ve sanat dolu etkinliklerle buluşturulacak. Şenlik kapsamında birbirinden değerli tiyatro oyunları ve müzikaller de sahnelenecek. Düzenlecek etkinlikler kapsamındaki Çocuk Atölyeleri, Bando Şovları, Edebiyat Söyleşileri, Sanat Aktiflikleri, Klâsik El Sanatları Çalışmaları, Ebru Sanatı Tecrübeleri, tiyatrolar ve şenlikteki yüzlerce aktifliğin detaylarına kulturyolufestivalleri.com/ dan ulaşabilirsiniz.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen