Sal. Nis 30th, 2024


Birinci kere 2022 yılında hayata geçen “35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması”, genç şefleri; mutfakta gıda atığını azaltma, sürdürülebilir gereçler kullanma ve daha çevreci mutfak uygulamalarını geliştirme tarafında teşvik etme amacıyla düzenleniyor. 26 Eylül-7 Aralık 2023 tarihleri ortasında Metro Türkiye ana sponsorluğunda Dude Table tarafından bu yıl ikincisi düzenlenecek olan yarışta, “Gıdanın Geleceği için Atıksız Mutfak” teması ele alınacak. Yarış kapsamında mutfağımızı geleceğe taşıyacak olan 3 genç şef, Metro Türkiye tarafından yurt dışında atıksız mutfak tekniklerini uygulayan öncü şeflerle tanışma fırsatı yakalarken, bu şeflerden sürdürülebilir mutfak üzerine eğitim alacak. Müsabaka, genç şeflerin bu alanda farklı uygulamalar görüp vizyonlarını geliştirmesi için de alan açıyor.

 

2022’de müsabakanın kazananı genç şeflerden Şafak Erten’in mutfak şefliğini üstlendiği İsokyo’da gerçekleşen yarış lansmanında Metro Türkiye’nin coğrafik işaretli eserlerinin de yer aldığı atığı azaltılmış bir menü sunuldu. Heyet üyeleri ve  Metro Türkiye CEO’sunun da katıldığı lansmanda müsabakaya dair transferlerde bulunuldu.

 

35 Yaş Altı 3 Şef Yarışı’nın ana sponsoru olmaktan ve genç yetenekleri teşvik etmekten memnunluk duyduğunu belirten Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng;“ 33 yıldır Türk mutfak kültürünü korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda Türkiye’nin birinci gastronomi keşif platformu Gastronometro’da yaklaşık 10 yıldır genç şeflere yönelik pek çok atölye çalışması ve seminerler düzenliyor, atıksız mutfak prensiplerini ve sürdürülebilir restoran dönüşümü teşvik etmek için kılavuzlar ve eğitimler hazırlıyoruz. 35 yaş altı 3 şef yarışı ile en büyük maksadımız genç şeflerimizin atıksız mutfak prensiplerini daha da ötesi sürdürülebilir mutfakları sahiplenmesi ve yayması. ’Gıdanın Geleceği için Atıksız Mutfak’’ teması ile gerçekleşecek yarışma ile hem şeflerimizin başka genç şeflere ilham verebilmelerine imkan sağlıyoruz hem de atıksız mutfak konusunda farkındalığın artırılmasını amaçlıyoruz.’’ dedi. 

 

Yarışmayı kazanacak şefleri Türk mutfağının sürdürülebilirlik elçileri olarak göreceklerini belirten Türüng, ‘’Sürdürülebilirlik elçilerimiz mutfaklarda atıksızlık, mevsimsellik, yerli eser kullanma pratiklerinin yaygınlaşmasını sağlarken, sürdürülebilir mutfak kültürünün oluşturulması ve geleceğe taşınması yolunda değerli adımlar atacaklar. Kazanan şeflerimizin gelişimi için Avrupa’da hazırladığımız özel eğitim ile sürdürülebilirliği mutfaklarında her vakit kullanacaklarına ve kendi ekosistemlerine de ilham vereceklerine inanıyoruz. ” diye ekledi.

 

Gastronomi Profesyonelleri Heyet Koltuğunda

Yarışmanın heyeti ise Gastronometro Yöneticisi Maximilian J.W. Thomae, Dude Table Gastronomi Pazarlama Ajansı Lideri Funda İnansal, Gazeteci-Gastronomi Muharriri Ebru Erke, Hodan Kurucu Şefi Çiğdem Seferoğlu, Divan Corporate Executive Şefi Giancarlo Gottardo ve Casa Lavanda Kurucu Şefi Emre Şen’den oluşuyor. 

 

 

 Başvuru için son tarih 6 Kasım

18-35 yaş ortasındaki tüm genç şeflerin iştirakine açık olan yarışta, adaylar atıksız mutfak prensipleri çerçevesinde ana yemek kategorisinde hazırladıkları yemek tariflerini 35yasalti3sef.com adresinden müracaat yaparak 26 Eylül – 6 Kasım tarihleri ortasında iletebilecekler. İletilen tarifler ortasından seçilecek olan 10 aday, heyet üyeleri tarafından gastronomi üzerine aldıkları eğitim, mutfak tecrübesi, atıksız reçetelerdeki yaratıcılık ve teknik, Türk Mutfağı ile olan alakaları üzere bir kadro kıymetlendirme kriterleri doğrultusunda belirlenecek ve 13 Kasım’da açıklanacak. Bu adaylar hazırladıkları tanımları heyet tadımına sunmak üzere Gastronometro’ya davet edilecek.  

 

2022’de düzenlenen müsabakanın kazanan şefleri ve Gastronometro şeflerinin iştiraki ile 10 adaya yarış öncesi 20 Kasım’da diital bir mentorlük seansı düzenlenecek. Gastronometro’da 7 Aralık’ta yarışacak adaylar, 6 Aralık’ta hazırlıklarını yapmak ve materyallerini tanımak için Metro Türkiye’nin gastrononomi keşif platformu Gastronometro’ya gelecekler. 7 Aralık’ta yarışacak 10 şef; başlangıç, ana yemek ve tatlı olmak üzere 3 yemeği Metro Türkiye’nin önderlik ettiği sürdürülebilir besin projelerinden ilham alarak tasarlayacaklar. 

 

Türk Mutfağı’nın sürdürülebilirlik elçisi olarak seçilecek 3 şef; lezzet, teknik, sunum, atıksız reçetelerin yaratıcılığı, mahallî ve coğrafik işaretli eser kullanımı, çalışma disiplini ve hijyen kritlerine nazaran belirlenecek. 

 

Metro Türkiye’den Genç Şeflere Avrupa’da Eğitim Hakkı

Metro Türkiye, Türk Mutfağı’nda atığı azaltmanın asıl yolunun bu mutfağın geleceği olan genç şeflerin atıksız mutfak pratiklerini ana disiplin haline getirmesinden geçtiğini belirtiyor. “35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması” ile Metro Türkiye, atıksız mutfak pratiklerini genç şefler için bir motivasyon haline getirmeyi hedefleyerek, finale kalan 3 genç şefe atıksız mutfak odağında, Avrupa’da eğitim hakkı verecek.  Bu eğitimle genç şefler memleketler arası arenada tecrübe kazanırken, tıpkı vakitte yabancı şeflerle de tanışma ve birebirde çalışma bahtı yakalayacak.

 

Kazananlar Gastronometro’da Açıklanacak

Atıksız mutfak prensibiyle hazırladıkları reçeteleri ile heyet karşısına çıkan 10 aday ortasından seçilen 3 şefin isimleri, 7 Aralık’ta Gastronometro’da açıklanacak. 

26 Eylül prestijiyle başlayan “35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması”na online müracaatlar 6 Kasım’a kadar devam ediyor. Başvurmak isteyen genç şefler yasalti3sef.com adresinden müracaatlarını gerçekleştirebilirler. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen