Cts. Nis 27th, 2024

20 senelik fotoğrafçılık kariyerini, 2004’ten bu yana Amerika’da sürdüren fotoğraf sanatçısı Ali Gökay Sarıöz, Hollywood camiasındaki vazgeçilmez pozisyonunu şahlandırmaya devam ediyor. Kendisini, 7 Nisan’da ABD galası yapılan ve başrolünü ünlü Hollywood yıldızı Owen Wilson’ın üstlendiği, “Paint – Resim” adlı filmin afiş fotoğraflarını çekerken yakaladık. Afiş ve poster fotoğrafçılığı dalında ünlü Hollywood yıldızlarına poz verdirirken; yıldızlarla kurduğu bağlarla beraber kariyer basamaklarını emin adımlarla çıkmaya devam ediyor.

2004 yılında İstanbul’dan New York’a taşınan ve 2013’e kadar moda dünyasındaki en seçkin ve yaratıcı ekiplerin gözde fotoğrafçısı olan Sarıöz, 2002’de Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Bölümünü birincilikle bitirdi. Yıllar boyu perçinlediği üstün sanatsal yeteneğini, gittiği her ülkede, parçası olduğu her projede, Türk Modern Fotoğraf Sanatı’nın en bilinen temsilcilerinden biri olarak sürdürdü. Moda fotoğrafçılığı alanında Vogue, ELLE, Hillsider gibi sektörün trend yaratan dergilerinde yer bulan eserlerinin yanı sıra, sanatsal fotoğraf eserleri de Humane Society, Robert Miller Galerisi ve Borusan Sanat Galerisi gibi dalının en seçkin mecralarında sergilendi, binlerce sanatsevere ışık tuttu. Sarıöz bu sırada ticari fotoğrafçılıktan da kopmadı; marka ve ürün fotoğrafçılığı alanında Nike gibi dünya devleriyle çalıştı.

En çok Fifty Shades of Grey filminin afiş ve fragman direktörlüğünü yaparken heyecanlandığını dile getiren Sarıöz, 2014 yılında Birdman (The Unexpected Virtue of Ignorance) yapımının fragmanı ve afişleriyle The Independent, Deadline, Hollywood Reporter, IndieWire, The Washigton Post gibi yayınlarda isminden söz ettirdi. “Altın Fragman Ödülleri”, “Clio”, “Tommy Ödülleri” gibi topladığı sayısız onurla Hollywood yıldızlarının gözdesi oldu.

Hollywood yapımı ‘King Richard’ filminin başrolündeki Will Smith’in set fotoğraflarının kurgulanma deneyimi bir yana, ‘King of Staten Island’ da Pete Davidson ile birlikte çalışarak; filmin fragman yaratıcı direktörlüğü rolü diğer yana.. Komedyenler, ünlü aktörler, eğlence sektörü duayenleri ve Hollywood’un bilinen isimleriyle çalışmaktan yana büyük keyif alması; üstün yeteneği ve sonsuz çabası ile gelinen bir noktanın bir sonucu da olsa, Sarıöz’e Hollywood’un teslim ettiği vasıf da mesuliyet çok büyük.

Görsel temsilin en yoğun hissedildiği afiş ve fragman fotoğrafçılığının, ayrı özelleşme ve deneyim gerektirdiğini belirten Sarıöz, “Adam Sandler’ın başrolünü üstlendiği Uncut Gems filminin de fotoğraf sanatçılığını üstlenirken; ‘Bir filmin popüler olması, çekeceği ilgi ve bilinirliğe bağlı.” diye ekliyor. Film ya da görsel yapımların her birinin, sadece verilen sanatsal emek sebebiyle bile, en iyi promosyon ve temsili hak ettiğini, kendisinin de tam olarak bunu gerçekleştirmek istediğini söylüyor.

Daniel Day-Lewis’in başrol aldığı ‘Phantom Thread’ isimli yapımla da dikkatleri üstüne çeken Sarıöz, Owen Wilson’ın son filminde çalışmaktan aldığı keyif ile bu yapım arasındaki hislerinin çok farklı olduğunu dile getiriyor. “Filmin kurgusu, karakterlerin tabiatı derken her proje birbirinden çok farklı; inanın aktörlerin işlerine yaklaşım biçimleri bile fotoğraflarıma büyük etki ediyor.”

Her projeyi en ince detayına kadar araştıran, filmlerdeki karakterler ile çekim öncesi aşina olan Sarıöz’ün, mütevazı duruşunu bozmak pahasına da olsa, herkesten başka bir kumaştan dikildiği apaçık. Hollywood’un göbeğinde, dünya starlarıyla günbegün çekim yapmasının yanında tebessüm ederek bu soruyu sormadan da edemiyor. “Hollywood mu? Orası da neresi?”

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen