Pts. May 6th, 2024


Çevrim içi gayrimenkul platformu Emlakjet, Türkiye çapında ağustos ayı bilgilerini yayınladı. Buna nazaran ağustos ayında Türkiye genelinde evvelki aya nazaran satılık fiyatları yüzde 2, kiralık fiyatları ise yüzde 4 artış gösterdi. Emlakjet bilgilerine nazaran ayrıyeten satılık konut fiyat değişiminde Ankara, kiralıkta ise Konya ağustos ayının önderi olurken, en çok arama yapılan ilçeler ortasında Ankara’nın Çankaya ve Keçiören ilçesi ile, fiyat artışında ise İzmir’in Buca ilçesi birinci oldu.

Ağustos ayı datalarını pahalandıran Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, “Üniversite imtihan sonuçlarının açıklanması ile öğrenciler kiralık konuta yöneliyor. Bu nedenle her yıl olduğu üzere ağustos ayında kiralık konut fiyatlarında bu yıl da Türkiye genelinde bir artış gözlemledik. Öte yandan, ağustos ayında ise satılık konut aramalarının tekrar arttığını ve kiralık konut arayışının önüne geçtiğini görüyoruz.” dedi. Haziran ayında birinci sefer kiralık konut arayışının, satılık konut arayışının önüne geçmesi sonrasında geçtiğimiz ay oranlar istikrara gelmişti.

 

 

Ayda 80 milyon sayfa görüntülenme sayısı ve 20 milyon ziyaretçisi ile emlak seri ilan kesiminin öncü platformu Emlakjet, 400 bine ulaşan satılık ve kiralık emlak ilanından oluşan bilgi tabanında gerçekleşen hareketler doğrultusunda hazırladığı 2023 yılı ağustos ayı emlak datalarını yayınladı. 

 

TÜİK bilgilerine nazaran Türkiye genelinde konut satışları ağustos ayında bir evvelki yılın birebir ayına nazaran yüzde 1,1 azalarak 122 bin 91 olurken, Ocak-Ağustos periyodunda bir evvelki yılın birebir periyoduna nazaran yüzde 15,5 azalışla 797 bin 418 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Türkiye genelinde ipotekli konut satışları ağustos ayında bir evvelki yılın birebir ayına nazaran yüzde 26,1 azalış göstererek 16 bin 375 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların hissesi yüzde 13,4 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde birinci el konut satış sayısı, ağustos ayında bir evvelki yılın birebir ayına nazaran yüzde 9,5 azalarak 35 bin 310 oldu. Toplam konut satışları içinde birinci el konut satışının hissesi yüzde 28,9 oldu. Birinci el konut satışları Ocak-Ağustos devrinde ise bir evvelki yılın tıpkı periyoduna nazaran yüzde 13,8 azalışla 238 bin 109 olarak gerçekleşti.

 

Satılık konut fiyat değişiminde Ankara, kiralıkta ise Konya ağustos ayının lideri

Emlakjet datalarına nazaran ağustos ayında Türkiye genelinde temmuz ayına nazaran satılık fiyatlarında yüzde 2 artış görülürken, kiralık fiyatlarında ise yüzde 4’lük artış gerçekleşti. Emlakjet datalarına nazaran haziran ayında öne geçen kiralık aramaları, temmuz ayında yarı yarıya gerçekleşmişti. Datalara nazaran kiralık-satılık konut arama trendi ağustos ayında tekrar satılık konut lehine oldu ve aramaların yüzde 52’si satılık, yüzde 48’i ise kiralık konut için yapıldı. 

 

En çok konut aranan vilayetler ortasında İstanbul birinci sırada yer alırken, listede üçüncü sırada bulunan Ankara satılık aylık fiyat değişiminde yüzde 9 artışla ağustos ayında bu alanda 10 vilayet içerisinde birinci oldu. Kiralık aylık fiyat değişiminde ise Konya yüzde 16 ile birinci sırada yer alırken, yaz mevsiminin beğenilen kenti Muğla’da ağustos ayında kiralık aylık fiyat değişiminde yüzde 10’luk düşüş görüldü. Muğla’da ağustos ayında satılık aylık fiyat değişimi temmuz ayına nazaran değişiklik göstermedi.

 

Ankara’nın Çankaya ve Keçiören ilçeleri aramalarda liderliği devam ettiriyor

Ankara’nın Çankaya ve Keçiören ilçeleri en çok konut aranan ilçeler ortasında birinci sıraları alırken, üçüncü sırada yer alan İzmir’in Buca ilçesi ağustos ayında hem aramalarda hem de aylık fiyat değişimlerinde dikkat çekti. Buca’da satılık aylık fiyat değişimi yüzde 13 yükseliş gösterirken, kiralık aylık fiyat değişimi ise yüzde 33 oldu. Satılık aylık fiyat değişiminde birinci 10 ilçe ortasında yalnız İstanbul’un Beylikdüzü ilçesinde yüzde 5’lik düşüş gözlenirken, kiralık aylık fiyat değişiminde ise yüzde 10’luk artış tespit edildi. 

 

Satılık konut arayışı artarken, en çok dikkat edilen husus fiyat/yatırım getirisi

Emlakjet’in ağustos ayına yönelik olarak gerçekleştirdiği özel araştırmada ise satılık-kiralık konut tercihleri gözlemlendi. İştirakçilerin yüzde 46’sı satılık konut arayışındayken, yüzde 40’ı ise kiralık konut aradığını belirtti. Arsa yahut arazi arayanların oranı ise yüzde 10,1 oldu. İştirakçiler gayrimenkul satın alırken yüzde 40,4 ile en çok fiyat/yatırım getirisine dikkat ettiklerini belirtti. Bununla birlikte iştirakçiler gayrimenkul satın alırken yüzde 46,4 ile öncelikli olarak kendi hayat alanını oluşturma başlığını seçerken, yatırım yapmak seçeneği ise yüzde 25,3 oldu. Kiralık mesken arayanların bütçelerine yönelik olarak sorulan soruda ise iştirakçilerin yüzde 50’sinin bütçesinin 0 ila 8 bin TL ortasında görüldü. İştirakçilerin yüzde 25,9’u ise 8 bin – 15 bin TL ortası bütçesi olduğunu belirtirken, yüzde 9,7’sinin bütçesi ise 30 bin TL’nin üzerinde oldu.  

 

 

 

Tolga İdikat: “Üniversite devrinin yaklaşması ile kiralık fiyatları artışa geçti” 

Emlakjet bilgilerine nazaran ağustos ayında Türkiye genelinde gerçekleşen yüzde 4’lük aylık kiralık konut fiyat değişimi oranının dönemsel olarak her yıl görüldüğünü belirten Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, “Üniversite imtihan sonuçlarının açıklanması ile birlikte yurt bulamayan ya da meskende yaşamak isteyen öğrenciler doğal olarak kiralık konuta yöneliyor. Bu nedenle her yıl olduğu üzere ağustos ayında kiralık konut fiyatlarında bu yıl da Türkiye genelinde bir artış gözlemledik. Öte yandan, haziran ayında birinci kere yaşadığımız kiralık konut arayışının, satılık konut arayışının önüne geçmesi sonrasında geçtiğimiz ay oranlar istikrara gelmişti. Ağustos ayında ise satılık konut aramalarının tekrar arttığını ve kiralık konut arayışının önüne geçtiğini gözlemledik. Satılık konut fiyatlarındaki artışın, ağustos ayında yavaşlamasının bunda değerli bir tesiri olduğunu söylemek mümkün. Fiyatlarda artışın sürat kesmesi ile yatırım için alan arayanlar konuta yönelmeye başladı. Fakat kredi faizleri nedeniyle, yaşamak için konut almak isteyenlerden çok, yatırım için alan arayanların konut alabileceği bir ortamda, satılık konut fiyat artışlarının önümüzdeki periyotta de hudutlu kalacağını öngörüyoruz.” dedi.

 

Emlakjet Prestige Plus üyesi Ahmet Kılıç: “Bursa’da satılık konut arayışı ön planda”

Emlakjet Prestige Plus üyesi Bursa Kılıç Emlak kurucusu Ahmet Kılıç ise Bursa’da da satılık konut arayışının ön planda olduğunu ve portföylerinin büyük çoğunluğunu satılık konutun oluşturduğunu belirterek, “Gayrimenkul arayışında olanların birçok kiraların yükselmesinden kaynaklı, bir formda tasarruflarını artırarak konut sahibi olmak için uğraş gösteriyor. Bu yüzden müşterilerimizin satılık konut arayışı ekseriyetle oturum gayesi içerdiği için fiyat faktörü daha öncelikli. Okul döneminin yine başlamasıyla bilhassa üniversite öğrencileri kiralık mesken arayışını artırdı. Üniversite bölgesi olarak geçen Görükle’de 4-6 bin TL aralığında kiralık konutlar bulunduğundan öğrencilerin çok zorlanmadığını görüyoruz. Bursa’nın üniversiteli öğrenciler için daha yaşanabilir bir kent olduğunu söyleyebilmek mümkün.” formunda konuştu.

Emlakjet hakkında 

2006 yılında bağımsız teşebbüsçüler tarafından kurulan Emlakjet.com, Mayıs 2014’te risk ve teşebbüs sermayesi platformu iLab Holding tarafından satın alındı. “Emlak arıyorsan yanıt net: Emlakjet” sloganı ile satılık yahut kiralık dairelere en pratik halde ulaşma imkânı sunan yeni kuşak emlak bulma sitesi Emlakjet, İLab Holding çatısı altına girdiği günden bu yana marka yatırımlarıyla önemli bir eser geliştirme süreci içine girdi. İster satılık ya da kiralık ister yatırımlık olsun aranılan meskeni en süratli, en kolay ve en keyifli halde bulma imkânı sunan Emlakjet, CEO’su Tolga İdikat liderliğinde, ayda 80 milyon sayfa görüntülenme sayısı ve 20 milyon ziyaretçisi ile emlak seri ilan bölümünün en büyük iki portalından biri oldu. Emlak ofisleri ve bireyler tarafından oluşturulmuş 400 bine ulaşan satılık ve kiralık emlak ilanından oluşan bir data tabanına sahip olan Emlakjet, bu ilanları kullanıcılara internet sitesi ve taşınabilir işletim sistemleri üzerinden ulaştırıyor. Kullanıcılar, Emlakjet üzerinden Edirne’den Ardahan’a tüm Türkiye’deki ilanlar ortasında karşılaştırma yapabiliyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen