Cts. Nis 27th, 2024

Görünüşe göre Apple, iPhone 15 ile beraber büyük bir rekabet avantajı sağlayabilecek yeni bir pil teknolojisi sunabilir. Son söylentilerden biri, Samsung’un önümüzdeki yılın başlarında çıkacak olan Galaxy S24 serisi için yığılı piller üretmekte zorlandığını söylüyor. Ancak aynı kaynak, tüm iPhone 15 pillerinin yığılı olacağını iddia ediyor, bu da Apple’ın iPhone’larını 2023’te bu yeni pil teknolojisine sahip tek telefon olacağı anlamına gelebilir.

Twitter’da RGcloudS adıyla geçen bir sızıntı kaynağı, Samsung’un Galaxy S24 modellerini yığılı pillerle donatamayacağını söylüyor. Apple’ın tüm iPhone 15 üniteleri için yığılı pilleri güvence altına aldığı haberini de bu kaynak bildirdi.

Samsung’un pil bölümünün yığılı pil teknolojisini akıllı telefonlara getirmeye çalıştığını ilk kez duymuyoruz. İlginç bir şekilde sızıntı kaynağı, yeni Samsung üst seviye telefonunun 65W hızlı şarjı destekleyeceğini söyledi. Şarj hızının yığılı pil teknolojisiyle ilgili olup olmadığı belli değil. Ancak elektrikli otomobiller de yığılı pil teknolojisinden faydalanıyor ve EV’ler için en önemli şeylerden birinin hızlı şarj olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Yığılı pil nedir?

Yığılı piller, pillerin üretim şeklini değiştiren yeni bir tasarımı ifade eder. Çeşitli malzemeleri bir pilin içinde yuvarlamak yerine, yığılı piller bunları üst üste istifler (yığar). Bu tasarım değişikliği, üreticilerin kaplamaları gereken alan açısından daha verimli piller oluşturmalarına imkan tanır. Yığılı piller daha kompakttır ve enerji yoğunluğunun arttırılmasını sağlar. Son raporlar, enerji yoğunluğunda %10’a varan bir artış olduğunu iddia ediyor.

Cep telefonlarının içindeki alanın aşırı değerli olması, cep telefonu üreticileri için bu teknolojinin önemini daha da arttırıyor. iPhone’ların kalınlığının arttığına yönelik söylentiler de Apple’ın pil ömrünü arttırmayı hedeflediği iddiasını destekliyor.

Son olarak, AB’nin, bölgede satılan cihazlarda pillerin çıkarılmasını ve değiştirilmesini kolaylaştırmak istemesi de Apple’ın pil teknolojisini değiştirmesinin sebeplerinden biri olabilir. Eğer iPhone’lar, yüzlerce şarj döngüsünden sonra mükemmel pil sağlığı sunduklarını kanıtlayabilirse, Apple bu yeni kuraldan özel olarak muaf tutulabilir ve yığılı piller bu konuda yardımcı olabilir.

Aynı kurallar, Samsung ve yerleşik pilli aygıtları piyasaya sürmek isteyen herkes için geçerli olacak. Bu nedenle Samsung da bu teknolojiyi inceliyor olabilir. Samsung SDI’nin üreteceği piller, Samsung olmayan pek çok cihazda da kullanılabilir.

Yine de, iPhone 15’in yığılı pillere sahip olup olmadığını görmek için Eylül ayına kadar beklememiz gerekecek.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen