Cts. Nis 27th, 2024

Vodafone Enstitüsü, ortalarında Türkiye’nin de yer aldığı 17 ülkeyi kapsayan bir araştırma yayınladı. “Global Future Pulse Sustainability” araştırmasına nazaran dijitalleşme iklim değişikliğiyle uğraşta tesirli bir tahlil olarak görülüyor. Araştırmaya Türkiye’den katılanların 75’i iklim krizine dair önemli telaşlar taşırken, 85’i sürdürülebilir eserlere daha fazla ödemeye eğilimli olduğunu belirtiyor.

Vodafone Enstitüsü tarafından Kantar işbirliğiyle hazırlanan “Global Future Pulse Sustainability” raporu yayınlandı. Ortalarında Türkiye’nin de bulunduğu 17 ülkeden 17 bin vatandaşın iştirakiyle gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarının ele alındığı raporda, bireylerin iklim değişikliği hakkındaki görüşlerine yer veriliyor.

Araştırmaya nazaran, Türkiye’den ankete katılanların 75’i iklim krizine dair önemli kaygılar taşırken, 85’i sürdürülebilir eserlere daha fazla ödemeye eğilimli olduğunu belirtiyor. Dijitalleşmenin iklim değişikliğinin tesirlerini hafifletmede temel kaldıraç olacağına inananların oranı araştırma genelinde 64 olurken, bu oran Türkiye’de 68’e kadar çıkıyor. Öbür yandan Türk iştirakçilerin 89’u iklim krizini yönetmek için güçlü regülasyonlara muhtaçlık olduğunu düşünüyor.

Araştırmayı pahalandıran Vodafone Türkiye İcra Heyeti Lider Yardımcısı Hasan Süel, şunları söyledi:

“Dijitalleşme; güç verimliliği, doğal kaynakların sorumlu kullanılması ve döngüsel bir iktisat yaratmanın anahtarı olarak konumlanıyor. Vodafone Enstitüsü’nün dünya çapında yaptığı araştırma, dijitalleşmenin iklim değişikliğiyle uğraştaki rolünü göstermesi bakımından ehemmiyet taşıyor. Araştırmaya nazaran, iklim değişikliğiyle çabada teknoloji ve inovasyon belirleyici kaldıraçlar olarak öne çıkıyor. İştirakçilerin kıymetli bir kısmı dijitalleşmeyi iklim krizi ile uğraşta tesirli bir tahlil olarak görüyor. Sürdürülebilir bir gelecek için iş dünyasından peşi sıra gelen karbon nötr şirketlere dönüşüm gayeleri arttıkça bölümümüze de hem kendi karbon ayakizini azaltmak hem de muhtaçlık duyulan tahlilleri sağlamak açısından değerli vazifeler düşüyor.

Vodafone Kümesi, global karbon emisyonlarını 2040’a kadar net sıfıra düşürme taahhüdü verdi. Bu kapsamda biz de Türkiye’de şebekemiz ve ofislerimizde kullandığımız elektriğin 100’ünü yenilenebilir güç kaynaklarından karşılamaya başladık. Türkiye’de şebekesinin tamamında yenilenebilir güç kullanan birinci ve tek operatör olduk. Bunun yanı sıra Adana’da ve İstanbul Esenyurt’taki teknoloji merkezlerimizde toplam 5 milyon TL’yi aşkın yatırımla güneş gücü sistemleri kurduk. Yenilenebilir güç yatırımlarımıza İzmir, Tuzla ve Diyarbakır’daki teknoloji merkezlerimizle devam etmeyi planlıyoruz. Hayata geçireceğimiz yenilenebilir güç yatırımlarıyla yıllık yaklaşık 1.451 ton karbon salımının önüne geçmeyi hedefliyoruz. Müşterilerimize sunduğumuz dijital tahlillerle de müşterilerimizin güç verimliliğini artırırken çevresel tesirlerini azaltmalarına katkıda bulunuyoruz.”

Her ülkeden bin kişi katıldı

Vodafone Enstitüsü’nün Kantar işbirliğiyle online olarak gerçekleştirdiği araştırmada Brezilya, Çin, Mısır, Fransa, Almanya, Macaristan, Hindistan, İtalya, Kenya, Romanya, Slovenya, Güney Afrika, İspanya, İsveç, Türkiye, Birleşik Krallık ve ABD yer aldı. Her ülkeden 16 yaş üstü 1.000 kişinin katıldığı araştırma kapsamında 21 Eylül – 4 Ekim 2021 tarihleri ortasında toplam 17 bin görüşme yapıldı.

Yeşil dönüşümün anahtarı dijitalleşme

Yapay zeka ve objelerin interneti üzere dijital teknolojilerin kullanımı pek çok dalda verimlililiği artırırken emisyonların azaltılmasına değerli katkı sağlıyor. Dünya Ekonomik Forumu, dijital tahlillerin global emisyonları 15 oranında azaltabileceğini söz ediyor. Dijitalleşmenin yeşil dönüşümdeki hızlandırıcı tesiri, araştırmaya katılanlar tarafından da farkedilmiş durumda. 17 ülkede ankete katılan 25-34 yaş kümesindeki 10 şahıstan 7’si global ısınmaya karşı dijitalleşmenin kilit rol oynayacağını belirtiyor. Araştırmaya katılan dokuz Avrupa ülkesinde iştirakçilerin 57’si dijitalleşmenin iklim değişikliği ile çabada karşılığın bir modülü olduğuna inanıyor.

Sosyal tesir araştırmaları yapıyor

Vodafone’un niyet kuruluşu olarak faaliyet gösteren Vodafone Enstitüsü (Vodafone Institute for Society and Communications) tüm dünyada inovasyon, büyüme ve sürdürülebilir toplumsal tesir için dijital teknolojilerin potansiyeli ve sorumlu kullanımı üzerine araştırmalar yapıyor. Araştırmalar ve etkinlikler aracılığıyla niyet liderliği yapan kuruluş; iş dünyası, akademi ve siyaset alanları ortasında diyalog kurulmasını sağlayan bir platform sunuyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen