Paz. May 12th, 2024


Karşıyaka Belediyesi, haşereler ile gayretine faal ve bilimsel tekniklerle, kararlılıkla devam ediyor. Bu gayrette sivrisinek larvalarıyla beslenen ‘Gambusia Affinis’ (Sivrisinek balığı) kullanılıyor.

Sivrisinek üreme noktalarına yönelik çalışmalar kapsamında yaklaşık 6 ay evvel Atakent Gondol Kafe Restoranın göletine bırakılan sivrisinek balıkları beklendiği biçimde tesirli bir tahlil sundu.

Karşıyaka Belediyesi, global ısınmanın tesirleriyle üreme suratı ve cins çeşitliliği artan sivrisinekler ile gayretinde biyolojik teknikleri tercih ediyor. Bilhassa üreme noktalarına odaklanan takımlar hem ilaçlama faaliyetleri hem de doğal yok ediciler ile uğraşını kararlılıkla sürdürüyor. Bu kapsamda, Park ve Bahçeler Müdürlüğü nisan ayında, sivrisinek larvaları ile beslenen bir balık çeşidini temin ederek birinci uygulama alanı olan Atakent Gondol Kafe Restoranı göletine bıraktı.

 

KISA MÜDDETTE ÇOĞALDILAR

Bilimsel ismi Gambusia Affinis olan sivrisinek balıklarının kullandığı bu metot Larvasit olarak isimlendiriliyor. Çevreyi kirletmeden ve kimyasal unsur kullanılmadan, büsbütün biyolojik halde gerçekleştiriliyor. Birinci uygulama alanında balıklar hem 8 bin metrekare alana sahip gölette sivrisinek larvalarını yok etti hem de 6 bin 500 ton suyun paklığını de gerçekleştirdi. Böylelikle temizlikte kullanılan maliyeti haftalık 20 bin lirayı bulan kimyasallardan da tasarruf sağlandı. Lepistes balığı ile birebir aileden olan ve soğuk ya da sıcak fark etmeksizin tatlı suda yaşayan balıkların popülasyonunun artması ve suyu daha süratli temizlemeleri bekleniyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen