Paz. May 5th, 2024


Birleşmiş Kentler ve Lokal İdareler Dünya Teşkilatı Lideri ve Konya Büyükşehir Belediye Lideri Uğur İbrahim Altay, Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Maksatları Doruğu kapsamında düzenlenen SKA Aksiyon Haftası etkinliklerinde Lokal ve Bölgesel İdareler Forumu’nda dünya belediyelerine hitap etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu’ndaki konuşmasına ve görüşmelerine de katılacak Lider Altay, forumda yaptığı konuşmada, açlığın ve yoksulluğun ortadan kaldırılmasını, sıhhat sistemlerinin geliştirilmesini ve iklim değişikliğiyle uğraş bahislerini en güçlü halde desteklemeleri gerektiğini söyledi. Konya’yı dünyada temsil etmeye devam ettiklerini belirten Lider Altay, “Birleşmiş Milletler’de katıldığımız toplantıda dünyanın birçok yerinden gelen belediye liderleri olarak tüm dünyadaki besin güvenliği hususlarını istişare ettik. Ayrıyeten Konya Büyükşehir Belediye Lideri olarak Ekim ayında yapacağımız UCLG Dünya Kurulu için meslektaşlarımı davet etme imkanı buldum. Kentimize iyi olsun” diye konuştu.

Birleşmiş Kentler ve Lokal İdareler Dünya Teşkilatı (UCLG)  Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Lideri Uğur İbrahim Altay, Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Gayeleri (SKA) Aksiyon Haftası kapsamında düzenlenen Lokal ve Bölgesel İdareler Forumu’na katıldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN PROGRAMINA KATILACAK 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu’ndaki konuşmasına ve görüşmelerine de katılacak Lider Altay, New York’taki Birlemiş Milletler Binası’nda düzenlenen forumda UCLG Lideri olarak dünya belediyelerine hitap etti.

KOVİD-19 pandemisinin sistemlerin istikrarını bozan ve besine erişimi engelleyen tek kriz olmadığını kaydeden Lider Altay, Ukrayna’da devam eden çatışmaların da dünyada besin güvenliğini kıymetli ölçüde tehlikeye düşürdüğüne dikkati çekti.

“ÜRETİM VE TÜKEKİM MODELLERİMİZİ İVEDİLİKLE DEĞİŞTİRMEMİZ GEREKMEKTEDİR”

Yerel dirençliliği artırmak ve iklim değişikliğiyle faal bir formda gayret etmek için üretim ve tüketim modellerinin hemen değiştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Lider Altay, “Dolayısıyla bu da kentsel-kırsal ortasındaki ilişkiyi kabul edip, bu bağa tekrar kıymet vermek ve besin sistemlerinin kent bölgesinde yaygınlaştırılması manasına gelmektedir. Kentim Konya, Milletlerarası Tarım Kentleri Birliği’nin önderi olarak, tarım ve besin siyasetleriyle, toplumsal kapsayıcılık ve kalkınma ortasındaki derin ilişkiyi ortaya çıkarmak üzere tüm dünyadan kentleri bir ortaya getirmeyi amaçlamaktadır” diye konuştu.

“TARIMSAL POTANSİYELİMİZİ VE SU KAYNAKLARIMIZI GERÇEK KULLANMALIYIZ”

“Yerel ve bölgesel idareler olarak bizler; merkezine insanı ve dünyayı alan sürdürülebilir ve kapsayıcı besin sistemlerinin oluşturulmasında kilit aktörleriz” diye konuşmasına devam eden Lider Altay şunları kaydetti: “Aynı vakitte, sürdürülebilir kamu alımlarından besin temelli planlamaya, atık idaresinden kentsel tarıma, yeni ve daha adil besin sistemlerinin öncüleriyiz. Hepimiz ziraî potansiyelimizi ve su kaynaklarımızı yanlışsız kullanmalı, coğrafik şartlarımıza uygun tarım eserleri ekmeli, kentlerimizin ve bölgelerimizin tarım kapasitelerini artırmak için ortak adımlar atmalıyız. Bugün; besin sistemlerimizin dönüşümünün, Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen kıymetli dönüşümler kapsamına ve Birleşmiş Milletler Dünya Besin Güvenliği Komitesi’nin siyaset sürecine dâhil edilmesini kutluyoruz. Bu dahil edilme süreci birebir vakitte; Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Doruğu tartışmalarına rehberlik edecek ve bu hedeflerin yaygınlaştırılmasına katkı sağlayacaktır.”

Başkan Altay, açlığın ve yoksulluğun ortadan kaldırılmasını, sıhhat sistemlerinin geliştirilmesini ve iklim değişikliğiyle uğraş mevzularını en güçlü halde desteklemeleri gerektiğinin altını çizerek şöyle devam etti: 

“ROLÜMÜZÜN EHEMMİYETİ DAHA AÇIK BİR FORMDA KABUL EDİLMELİDİR”

“Bununla birlikte; besine erişimin teminat altına alınabilmesi ve tüm insanların refahına öncelik verilebilmesi için; mahallî ve bölgesel idareler olarak rolümüzün kıymeti daha açık bir halde kabul edilmelidir. Üretim ve tüketim modellerimizi yenilemek için kentlerin içindeki ve etrafındaki hayati ekolojik sistemlerin dönüştürülmesi gerekmektedir. Bunu da lakin besin sistemlerimiz dahil olmak üzere, hayatlarımızın bağlı olduğu tüm müşterekler için yenilenmiş bir vizyon geliştirerek yapabiliriz. Tıpkı vakitte hepimizin bir ortaya gelerek; sürdürülebilir yeni üretim modellerine ve besin sistemlerine yanlışsız bir dönüşümü taahhüt etmesinin de vaktidir.”

BAŞKAN ALTAY DÜNYA BELEDİYELERİNİ KONYA’DAKİ UCLG DÜNYA KONSEYİ’NE DAVET ETTİ

Başkan Altay konuşmasının sonunda tüm birlik üyelerini 26-28 Ekim 2023 tarihleri ortasında Konya’da gerçekleştirilecek UCLG Dünya Konseyi’ne davet ederek, “Yerel ve bölgesel idare başkanları olarak müsamahanın kentinden tüm dünyaya barışı ve refahı savunan güçlü iletiler vermek üzere Konya’da buluşalım” kelamlarıyla konuşmasını tamamladı.

Toplantı sonrası kısa bir değerlendirmede bulunan Lider Altay, “Konya’yı dünyada temsil etmeye devam ediyoruz. Birleşmiş Milletler’de katıldığımız toplantıda dünyanın birçok yerinden gelen belediye liderleri olarak UCLG ve New York Belediye Liderimizin mesken sahipliğinde tüm dünyadaki besin güvenliği hususlarını istişare ettik. Ayrıyeten Konya Büyükşehir Belediye Lideri olarak Ekim ayında yapacağımız UCLG Dünya Kurulu için meslektaşlarımı davet etme imkanı buldum. Kentimize güzel olsun” açıklamasını yaptı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen