Paz. May 19th, 2024


20. Milletlerarası Konya Mistik Müzik Şenliği ile başlayacak Kültür Yolu Şenliği kapsamında Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ender Alpaslan ve Konya Büyükşehir Belediye Lideri Uğur İbrahim Altay’ın iştirakiyle basın toplantısı düzenlendi. Mistik Müzik Festivali’nin, tarih ve kültür kenti olan Konya’da hoş bir aktiflikle başlayacağını belirten Bakan Yardımcısı Alpaslan, “Mistik Müzik Şenliği çerçevesindeki etkinliklerimiz Mevlana merkezli ve Mevlana’yı öze alan programlar çerçevesinde icra edilecek. Çok hoş sanatsal yapıtları bir hafta boyunca Konya’mızda izleyeceğiz. Binlerce sanatkarımız vazife alacak. Yüz binlerce sanatsever, kültürsever bunları izleyecek. Adeta Konya’mızda hafta boyunca bir kültür sanat şöleni yaşayacağız” dedi. Konya’nın, Mistik Müzik Şenliği ile bir kere daha farklı kültürlerin kardeşlik hisleri içinde buluşma noktası olduğunu tabir eden Konya Büyükşehir Belediye Lideri Uğur İbrahim Altay, “Orta Asya’dan, Afrika’ya ve Orta Doğu’ya kadar geniş bir coğrafyanın izlerini taşıyan mistik müziğin esintileriyle ruhumuzu dinlendireceğiz. Tıpkı vakitte pek çok farklı aktiflikle de hem aramızdaki gönül köprülerini hem de sanat anlayışımızı daha da güçlendireceğiz” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye Kültür Yolu Şenlikleri kapsamında düzenlenecek 20. Memleketler arası Konya Mistik Müzik Şenliği hakkında basın toplantısı gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediyesi Taş Bina Kültür Sanat’ta düzenlenen toplantıda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Lideri Uğur İbrahim Altay, Anadolu’nun kültür ve medeniyet başşehri Konya’nın, Çatalhöyük’le başlayan tarih yolcuğunu yaklaşık on bin yıldır aralıksız bir halde sürdürdüğünü söz etti. Lider Altay, “Beşiklik ettiği her bir medeniyetin kadim bedelleriyle yükselen, 200 yıl boyunca Selçuklu’ya başşehirlik yapan ve Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Şems-i Tebrîzî, Sadrettin-i Konevi ve Nasreddin Hoca üzere âlimlerin meskeni olan bir kentte yaşıyoruz. Tüm bu pahalara birebir anda ve tıpkı yerde sahip olmak, her bir Konyalı için büyük gurur kaynağıdır. Tarih boyunca kültürlerin ve medeniyetlerin buluşma noktası olan Konya’mız; tıpkı vakitte barışın, müsamahanın ve kardeşliğin kenti de olmuştur” kelamlarıyla konuşmasını sürdürdü.

 

“ŞEHRİMİZ BİR KERE DAHA MİSTİK MÜZİK ŞENLİĞİ İLE FARKLI KÜLTÜRLERİN BULUŞMA NOKTASI OLUYOR”

“Konya, dün olduğu üzere bugün de tıpkı misyonunu ve birebir hoşluklarını sürdürmeye devam ediyor” diyen Lider Altay, “Şehrimiz, bu yıl 20’incisi düzenlenen Mistik Müzik Şenliği ile bir sefer daha farklı kültürlerin kardeşlik hisleri için buluşma noktası oluyor. Dünya halklarının klasik mistik müziklerini; barışın, müsamahanın, birlik ve beraberliğin kenti Konya’da bir ortaya getiren Mistik Müzik Şenliği, alanında tüm dünyada tanınan ve hürmet gören bir festivaldir” tabirlerini kullandı.

 

“MİSTİK MÜZİĞİN ESİNTİLERİYLE RUHUMUZU DİNLENDİRECEĞİZ”

Festival sayesinde, mistik müzik üzere yüreklere dokunan bir sanat kolunun eşsiz yansımalarına daima birlikte şahit olacaklarını kaydeden Lider Altay şöyle devam etti: “Orta Asya’dan, Afrika’ya ve Orta Doğu’ya kadar geniş bir coğrafyanın izlerini taşıyan mistik müziğin esintileriyle ruhumuzu dinlendireceğiz. Tıpkı vakitte pek çok farklı aktiflikle de hem aramızdaki gönül köprülerini hem de sanat anlayışımızı daha da güçlendireceğiz. Bu nedenle bu tertip; bir müzik şenliği olmasının çok ötesinde; farklı coğrafyalardan ve farklı kültürlerden gelen kardeşlerimizin, tüm dünyaya barış ve müsamaha bildirisi verdiği bir buluşma olacaktır. Şenliğimiz ayrıyeten; farklılıklarımızı zenginlik olarak görmek ve birlikte yaşama konusundaki inancımızı pekiştirmek için eşsiz bir fırsattır” değerlendirmesini yaptı.

 

MEVLANA MEYDANI’NDA 250 SEMAZEN BİREBİR ANDA SEMA GERÇEKLEŞTİRECEK

30 Eylül’e kadar sürecek 20. Memleketler arası Konya Mistik Müzik Festivali’nin; Türkiye başta olmak üzere Afrika’dan, Orta Doğu’dan ve Türk coğrafyalarından gelen kümelerin ve sanatkarların iştirakiyle birbirinden özel konserlere ve etkinliklere sahne olacağını paylaşan Lider Altay, “Konserlerden stantlara, çocuk etkinliklerinden dijital sanatlara kadar çok sayıda aktifliğin yer alacağı şenliğin açılışını bugün saat 17.00’de Mevlana Meydan’ında yapacağız. Açılış aktiflikleri; Ahmet Özhan’ın sanat direktörlüğünü yaptığı tasavvuf musikisi konseriyle başlayacak. Açılışın çabucak akabinde saat 18.00’de 250 semazenin birebir anda gerçekleştireceği ve hepimizin yüreğinde iz bırakacak çok hoş bir sema ayini icra edilecek. “Mevlana Gülşenine Davet Asitanede 250 Semazen ile Sema” ayini, yarın saat 17.00’de de gerçekleştirilecek” tabirlerine yer verdi.

 

BAŞKAN ALTAY BAKAN ERSOY’A TEŞEKKÜR ETTİ

Konya Mistik Müzik Festivali’ni, Kültür ve Turizm Bakanlığı uhdesinde, Türkiye Kültür Yolu Şenlikleri kapsamında gerçekleştirdiklerini belirten Lider Altay, “Festivalimizin gerçekleşmesi için büyük emek harcayan, sinerji oluşturan Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’a teşekkürlerimi sunuyorum. Konya’nın bir turizm destinasyonu olmasına bakanımızın çok büyük takviyesi, büyük emeği var. Bugün bizleri yalnız bırakmayan Sayın Bakan Yardımcımıza da teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıyeten şenliğimize katılan kıymetli sanatkarlarımıza, musiki ve tasavvuf müziği topluluklarımıza, semazenlerimize ve tüm iştirakçilerimize can-ı gönülden teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

 

“2024’TE MEVLANA YILINI EN HOŞ BİÇİMDE KUTLAYACAĞIZ”

Başkan Altay son olarak bu yıl Hz. Mevlana’nın 750. Vuslat Yıl Dönümü olduğunu anımsatarak, “2023 yılı, Cumhurbaşkanımız tarafından “Mevlana Yılı” ilan edilmişti. Şeb-i Arus’un 750’nci yılını kutluyoruz. Maalesef zelzele nedeniyle yıl içerisinde gerekli aktiflikleri çok fazla yapamadık ancak bakanlığımızla yapmış olduğumuz görüşmelerde inşallah 2024 yılı Nisan sonuna kadar bu programlara devam ederek Mevlana yılını en içten en hoş formda daima birlikte kutlayacağız” kelamlarıyla konuşmasını tamamladı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Az Alpaslan ise bu yıl 20’ncisini düzenleyecekleri Mistik Müzik Festivali’nin hayırlara vesile olmasını ve hoş bir etkinlikler dizisi olmasını temenni ederek konuşmasına başladı.  

 

KÜLTÜR YOLU FESTİVALLERİ’Nİ 2028’E KADAR 35 VİLAYETİMİZE YAYACAĞIZ

2021 yılı itibariyle dünyanın en büyük kültür şenliklerinden birisi olan ‘Kültür Yolu Festivalleri’ni İstanbul Beyoğlu’nda başlattıklarını anımsatan Bakan Yardımcısı Alpaslan, “Bu yıl 11 vilayetimizde bunları gerçekleştirmekteyiz. İnşallah 2028’e kadar 35 vilayetimize yayacağız bunları ve daha sonra 81 vilayetimizde Kültür Yolu Festivalleri’ni her yıl düzenleyerek dünyanın en büyük şenliklerini gerçekleştirmiş olacağız. Bu alanda bir markalaşma yoluna gitmekteyiz. Bu da derin, kadim kültürümüzün, sanatımızın, sanatçılarımızla ve tüm sanatseverlerle buluşturulması manasına geliyor” diye konuştu.

 

KONYA, LİDERİMİZİN ÖNCÜLÜĞÜNDE KÜLTÜR, SANAT VE TURİZM’DE ÇOK BÜYÜK ATILIMLAR YAPTI”

20. Mistik Müzik Festivali’nin, tarih ve kültür kenti olan Konya’da hoş bir aktiflikle başlayacağını kaydeden Alpaslan, şöyle devam etti: “Tabi Konya’mız son yıllarda büyük gelişmeler kat ediyor. İktisatta endüstride, birçok alanda değerli gelişmeler göstermekle bir arada Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın öncülüğünde kültür, sanat ve turizm alanlarında da çok büyük atılımlar gerçekleştirmekte. İçerisinde bulunduğumuz alanla ilgili biliyorsunuz Mevlana Meydan ve Etraf Düzenlemesi, Büyükşehir Belediye Başkanlığımızca yürütülmekte olan Konya’mız için son derece kıymetli bir proje. Proje tamamlandığında Konya’mız, ülkemizin en cazip en beğenilen kentlerinden biri haline gelecek. Biz de bakanlık olarak bu projeyi can-ı gönülden destekliyor ve çalışmaları yakından takip ediyoruz. Konya’mız için, Konya’mızın turizmi, kültürü ve sanatı için bunlar çok değerli adımlar, çok hoş çalışmalar. Tabi Konya Selçuklu’ya başşehirlik yapmış, Anadolu’muzun en güzide kentlerinden, marka kentlerinden bir tanesi. Büyükşehir Belediye Liderimizin da Başkanlığımızın da yaptığı çok hoş çalışmalarla tarihine ve o harika kültürüne layık bir biçimde çalışmalarla inşallah bu kültür ve turizmimiz gelişirken de en kıymetli turizm ve kültür kentlerimizden birisi olama yolunda ilerlemekte ve bunu inşallah 2028 ve devamında sağlayacak. Buna can-ı gönülden inanmaktayız.” 

 

“MEVLANA’YI ÖZE ALAN PROGRAMLAR ÇERÇEVESİNDE İCRA EDİLECEK”

2023’ün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ‘Mevlana Yılı’ ilan edildiğini anımsatan Alpaslan, “Yine UNESCO, birebir biçimde bu yılı ‘Mevlana Kültür Yılı’ ilan etti. Biz de bu pahadan yola çıkarak bu yıl, Konya’da yapacağımız kültürel aktiflikleri bu başlığı da dikkate alarak gerçekleştirmekteyiz. Uğur Liderimizin da tabir ettiği üzere Mistik Müzik Şenliği çerçevesindeki etkinliklerimiz Mevlana merkezli ve Mevlana’yı öze alan programlar çerçevesinde de icra edilecek. Konya’mızın, ülkemizin çok büyük bir pahası olan dünyanın, insanlığın büyük bir pahası olan Mevlana da bu vesileyle yeniden tüm insanlarımız tarafından anılmasına vesile olacak. Çok hoş sanatsal yapıtları bir hafta boyunca Konya’mızda izleyeceğiz. Binlerce sanatkarımız vazife alacak. yüz binlerce sanatsever, kültürsever bunları izleyecek. Adeta Konya’mızda bu hafta boyunca bir kültür sanat şöleni yaşayacağız. Konya’mız için ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu. 

Konuşmasının sonunda Mistik Müzik Festivali’ni Konya Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte yaptıklarını da belirten Alpaslan, emeği geçen tüm sanatkarlara teşekkür ederek, Konya için çok hoş bir kültür-sanat şölenini izlemiş olacaklarını kelamlarına ekledi. 

 

KARATAY MEDRESESİ’NDE SERGİLENEN “SELÇUKLU KOSTÜMLERİ SERGİSİ” GEZİLDİ

Bakan Yardımcısı Alpaslan ve Lider Altay daha sonra Kültür Yolu Şenlikleri kapsamında Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ‘Selçuklu Kostümleri Sergisi’ni gezdi. Stant, 30 Eylül’e kadar Karatay Medresesi’nde her gün sabah 09.00 ile akşam 21.00 saatleri ortasında ziyarete açık olacak.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen