Paz. Nis 28th, 2024


Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında 30. sefer sinemaseverlerle buluşan Adana Milletlerarası Altın Koza Sinema Festivali’nin açılış gecesinde Orhan Kemal Emek Mükafatları sahiplerine takdim edildi. Emek Mükafatları, Türk Sineması’na sesiyle büyük emeği veren, Yeşilçam’ın müziklerinin unutulmaz sesi Belkıs Özener’ ve “Genç Sinema” hareketinin kurucularından senarist, muharrir ve direktör Ahmet Soner’e verildi.

 

Merkez Park Amfi Tiyatro’da Ehil Dikinciler’in sunumuyla gerçekleşen merasim, Adana Büyükşehir Belediye Lideri Zeydan Karalar’ın açılış konuşmasıyla başladı.

 

Hemşehrilerine, “Çok sevdiklerim, iki gözüm” diye hitap eden Lider Zeydan Karalar, Adana’ya gelen sinema sanatkarlarına da minnettarlığını iletti. Lider Zeydan Karalar, “Cumhuriyetimizin 100. yılında şenliğimizin 30’uncusunu yapıyor olmanın gururunu ve sevincini yaşıyoruz. Sinema birleştirici gücü olan, lisanı üniversal, çok tesirli bir sanat koludur. Adanalı sanata düşkün, seçicidir ve sinemayı uygun bilir. Altın Koza’nın emeğe hürmeti, bakışı çok kıymetli. Bu yıl Orhan Kemal Emek Ödülleri’ni Belkıs Özener ve Ahmet Soner üzere iki efsane isim aldı. Kendilerine hürmetlerimi sunuyorum. Cumhuriyet’in kurucusu ve ülkemizin kurtarıcısı Mustafa Kemal Atatürk sanata paha vermeseydi bugün bu türlü hoşluklar yaşayamazdık. Hoşçakalın, Atatürk’le kalın” dedi. 

 

Belkıs Özener: “Beni yine parlatan sizlersiniz. Ölsem de gam yemem.”

 Belkıs Özener’e mükafatını oyuncu Binnur Kaya takdim etti. Özener mükafatını alırken, “Çok bekledim. 40 sene sustum. Bu ses benim, demedim. Adım yazılmadı. Benim sesimi biliyordunuz lakin beni tanımıyordunuz. Artık karşınızdayım. Sizleri çok seviyorum. Size karşı kendimi borçlu hissediyorum. Zira beni merak ediyordunuz. Beni yine parlatan sizlersiniz. Onun şuurunda kendi kıymetimi anladım. Art geriye 130’un üzerinde onur mükafatı aldım. O vakit da bedelimi anladım. Ancak artık sizi gördüm ya, ölsem de gam yemem. İşte emek bu. Bu mükafatın Cumhuriyetimizin 100. yılına rastlaması da farklı bir güzellik” dedi. Seyircinin dakikalarca ayakta alkışladığı Belkıs Özener, Adana Büyükşehir Belediye Lideri Zeydan Karalar ve tüm Adana’ya teşekkürlerini iletirken, “Sevemedim Karagözlüm” müziğini söyleyerek seyirciyi selamladı.

Orhan Kemal Emek Ödülü’nün bir öbür sahibi; Türk Sineması’na büyük emek vermiş, direktör, senarist, muharrir Ahmet Soner’e mükafatını, Adana Büyükşehir Belediye Lideri Zeydan Karalar ile birlikte Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü takdim etti.  Soner mükafatını alırken; “Orhan Kemal çok üretken ve çok çilekeş bir yazardı. Onun ismine bu mükafatı alıyor olmaktan çok memnunum. Işıklar içinde yat Orhan Kemal” dedi.

 

 Jüri Lideri Ömer Faruk Sorak: ‘’Eğer çektiğin sinema Adana’da izleniyorsa emin ol meblağ.”

 Açılış gecesinde, “Ulusal Uzun Metraj Sinema Yarışması’’ Heyet Lideri direktör Ömer Faruk Sorak da konuşma yaptı. Sorak “Meslekte 30. yılım ve 30. yılda bu türlü bir şenliğe heyet lideri olarak layık görülmem beni çok memnun etti. Seçici şuraya ve heyetteki arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Sinema sineması çekmeye başladığım devirde İstanbul’da ‘’Eğer çektiğin sinema Adana’da izleniyorsa emin ol tutar’’ derlerdi. Ve ben bunu deneyim ettim. Yaptığım sinemaların, Adana’da izlenenlerinin ne kadar çok izlendiğini şahsen deneyim ettim. Bu sebeple sizlerin sanata olan sevgisine ve hürmetine sonsuz teşekkür ediyorum. Çok hoş bir şenlik geçirmeniz dileğiyle” dedi.

 

CANDAN ERÇETİN’E DEV KORO EŞLİK ETTİ

Ödül merasiminin akabinde sahne alan Candan Erçetin, sinema müzikleri ve sevilen müziklerinden oluşan repertuarıyla açılış merasimini izlemeye gelen Adanalılara keyifli bir gece yaşattı. Erçetin, binlerce kişinin iştirakiyle müziklerini dev bir koro eşliğinde seslendirdi. Konser sonunda sanatkara, Adana Büyükşehir Belediye Lideri Zeydan Karalar ve eşi Nuray Karalar çiçek takdim etti.

 

TÜRK SİNEMASI’NDA 100 KADRAJ

30.Uluslararası Adana Altın Koza Sinema Festivali’nin birinci günü programında, Vadullah Taş tarafından hazırlanan “Cumhuriyet’in 100. yılında Türk Sineması’nda 100 Kadraj” fotoğraf standının açılışı da yapıldı. Esas01 Burda AVM’de açılan stant, şenlik boyunca açık olacak. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen