Cts. Nis 27th, 2024


Türkiye Kültür Yolu Şenlikleri kapsamında düzenlenen 20’inci Milletlerarası Konya Mistik Müzik Şenliği, müzik severleri farklı dünyalara götürmeye hazırlanıyor. Mevlâna Celâleddin-i Rûmî’nin 816’ıncı doğum yılı aktiflikleri kapsamında 23 Eylül’de başlayıp 30 Eylül’e kadar sürecek şenlikte, müziğin tesirli gücü sayesinde farklı inanış ve kültürler en etkileyici taraflarıyla 8 gün boyunca müzik severlerle buluşacak.

 

Konya Mistik Müzik Şenliği aktiflikleri bu yıl, Karatay Meydanı, Kayalıpark, Kılıçarslan Meydanı, Mevlâna Meydanı, Mevlâna Müzesi Bahçesi, Taş Bina Kültür Sanat Merkezi ve Zafer Meydanı’nda gerçekleştirilecek. 

 

Festivalin birinci günü birbirinden özel etkinliklere konut sahipliği yapacak. Konya Mistik Müzik Şenliği 23 Eylül’de FOTON Derneği tarafından gerçekleştirilecek Fotomaraton aktifliği ile başlayacak. Açılışa özel olarak Ahmet Özhan’ın Sanat Yönetmenliğinde Halvetî-Cerrâhî Devrânı Türk Tasavvuf Musikisi ve Folklorünü Araştırma ve Yaşatma Vakfı’nın konseri olacak. 

 

Aynı gün, Hz. Mevlâna’nın 750. Vuslat yıl dönümünde Konya’nın kalbi Huzur-u Mevlâna’da yurt içi ve yurt dışından gelen 250 semazenin iştirakiyle gerçekleşecek Semâ gösterisi, şenlik izleyicilerini manevî bir seyahate davet edecek. 

 

24 Eylül’de ise Zâkiran Ensemble, Civâr-ı Hazreti Mevlâna’da Bektâşi Nefesleri konseri olacak. 

25 Eylül’de Sanat Direktörlüğünü Büyük Gümüş’ün üstlendiği Semâ, Semah, Devran üzere merasimler Tasavvuf, İrfan ve Meydan Meşkleri Topluluğu tarafından izleyicilere sunulacak. Tıpkı akşam İstanbul Devlet Çağdaş Folk Müzik Topluluğu da bir konser verecek. Sevingül Bahadır, Enver Merallı ve Jülide Karan’ın solist olarak ağırlanacağı bu konserde tasavvufun mistik tecrübelerini müziğin lisanıyla söz eden ilahiler, Anadolu’nun çeşitli yörelerinden türkülerle buluşturulacak. 

 

 

DÜNYANIN MİSTİK MÜZİĞİ KONYA’DA BULUŞUYOR

26 Eylül’de Cezayir’den gelen grup tarafından Kuzey Afrika Sûfî Müziği konseri gerçekleştirilecek. 27 Eylül’de Birleşik Arap Emirlikleri Bedevi Musikisi konseri olurken, Şanlıurfa’nın esaslı müzik geleneğini temsil eden Şanlıurfa Devlet Türk Halk Müziği ve Sıra Gecesi Topluluğu, İrfâni Türküleri mistik müziğin dünyasıyla buluşturacak.   

 

28 Eylül’de Kazakistan’da Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri’nin derin hikmetlerini, şairlerin vasiyetlerini bir müzik enstrümanı olmadan, yalnızca insan sesiyle icra eden özgün sanat kolektifi Yesefi Grubu’nun bir performansı olacak. Kazak bozkırının engin hudutlarını aşarak, müziklerini farklı coğrafyalarda (Türkiye, Moğolistan, Rusya, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan) dinleyicilerle buluşturan Yesefi Kümesi, 2009 yılında Konya’da düzenlenen VI. Milletlerarası Mistik Müzik Şenliği’nin GRAND PRIX mükafatını kazandı. Emil Eldos’un sanat direktörlüğünde buluşan 7 yetenekli müzisyen, mistik seyahatin bir kesimi olarak Yesevi’nin öğretilerini müziğin büyülü lisanında dinleyicilere aktarmak için Mevlâna Meydanı’nda unutulmaz bir performans sunacak. 

 

29 Eylül’de Afro-Arap Sûfî geleneğine mahsus ilahileriyle bilinen Abdullah Kaymak, Milletlerarası Konya Mistik Müzik Şenliği kapsamında Şam, Mısır, Libya, Mısır ve Mağrip müziğinden oluşan çok renkli ve kültürlü ilahi repertuvarıyla Sûfî müziğin klâsik tabiatını yansıtan mistik bir kesit sunacak. Tekrar tıpkı gün Milletlerarası Mevlâna Vakfı Sema ve Musiki Topluluğu, tasavvuf müziği konseri dinleyicilerle buluşacak. 

 

KAPANIŞTA YILMAZ ERDOĞAN SAHNEDE OLACAK

30 Eylül’de İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu tarafından Hz. Mevlâna’nın kendi kelamlarından bestelenmiş yapıtlarla, kendisine ithaf edilmiş tasavvufi türkülerin de yer aldığı naat, ilahi, nefes üzere dini formda yapıtların tartıda olduğu bir repertuar sunumu yapılacak. Şenliğin kapanışı ise şiirsel bir dokunuş ile olacak. Oyuncu, müellif ve direktör Yılmaz Erdoğan kendi şiirleri ve Mevlana şiirlerinden oluşan bir şov sunacak. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen