Çar. Eki 16th, 2024

Rusya Devlet Atom Gücü Kurumu Rosatom’un rüzgâr gücü ünitesi NovaWind’in bir kesimi olan Atomenergopromsbyt A.Ş, 1 Ocak 2022 itibariyle rüzgârdan üretilen elektriği Delo Group şirketi bünyesindeki yük taşımadan sorumlu DeloPorts şirketine göndermeye başladı.

Delo Group böylelikle, Rusya’da bulunan KSK ve NUTEP terminallerini büsbütün rüzgâr çiftliklerinden üretilen elektriğe geçirmiş oldu. İlgili mutabakat, Delo Group’un ana şirketi, Delo İdare Şirketi ile Rosatom’un sivil varlıklarını birleştiren Atomenergoprom A.Ş ortasında Nisan 2021’de imzalanmıştı.

KSK ve NUTEP, Rusya’da büsbütün yenilenebilir güce geçtiğini açıklayan birinci büyük liman altyapı tesisleri oldu. NUTEP’in yıllık elleçleme kapasitesi 700 bin TEU, KSK tahıl terminalinin kapasitesi ise 7 milyon tona kadar çıkıyor. NovaWind A.Ş’ye nazaran, NUTEP ve KSK’nın rüzgâr gücüne geçmesiyle potansiyel karbondioksit emisyonu azalacak. Bu azalış doğal gaz üretimine kıyasla, sırasıyla yılda yaklaşık 6,8 ve 5,7 bin ton karbondioksit olacak.

NovaWind A.Ş Kalkınma ve Memleketler arası İşletmeden Sorumlu CEO Yardımcısı Grigory Nazarov, yaptığı açıklamada, “Rosatom, devamlı olarak nükleer güç ve rüzgâr gücüne dayalı düşük-karbon gücü üretimi stratejisi uygulamaktadır. NovaWind, Rusya güç dalındaki karbon ayak izini azaltmaya katkıda bulunmakta ve ortaklarına sürdürülebilir kalkınma gayelerine ulaşmak için ek araçlar sağlamaktadır. Bu yıl, daha fazla şirketin yenilenebilir güç kaynaklarından üretilen elektriği kullanarak mal ve hizmet üretiminde karbon ayak izlerini azaltmayı tercih etmesini umuyorum” dedi.

DeloPorts CEO’su Igor Yakovenko da şirketin terminallerine yeşil güç teslimatlarının başlamış olmasına ait şunları söyledi: “1 Ocak 2022’de terminallerimiz rüzgârdan üretilen elektriğe geçti. ‘Yeşil liman’ hala devam eden bir projedir. Bu, işletmelerimizi çağdaşlaştırma planları açısından özellikle kıymet teşkil etmektedir; böylece işletmelerimizin verimliliği artarken çevresel tesir azalacaktır. Kelam konusu yaklaşım, günümüzde Delo Group tarafından uygulanan ESG (Çevresel, Toplumsal ve Kurumsal Yönetişim) prensiplerine büsbütün uygundur. Rosatom’daki ortaklarımıza bu etraf projesindeki yardımları ve takviyeleri için minnettarız.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen