Cts. Nis 27th, 2024


Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından 7-14 Ekim tarihleri ortasında düzenlenecek 60. Antalya Altın Portakal Sinema Festivali’nde Reha Erdem’in son sineması “Neandria”, Türkiye prömiyeriniyaparken, 1988 imali birinci sineması “A Ay” da restore edilmiş kopyasıyla birinci sefer gösterilecek. Dünya birinci gösterimi Ekim ayında 39. Varşova Sinema Festivali’nde yapılacak “Neandria”, ‘ekolojik olarak sürdürülebilir bir sinema üretim girişimi’ olarak tamamlandı. Bir antik kentin yakınlarındaki fakir bir köyde, annesiyle birlikte yaşayan ve atletizm yarışlarına hazırlanan Suna isimli bir genç bayanı odağına alan sinemada, Deniz İlhan, Ahmet Rıfat Şungar, Bülent Emin Yarar, İnci Parıltı Daşdemir, Nihal Yalçın,Izzy, Nur Fettahoğlu, Serkan Keskin, Gizem Katmer, Ayşegül Kopartan ve Tanıl Bora oynuyor. Şenliğin bir diğer Reha Erdem sürprizi de sinemamızın kült mertebesindeki şiirsel ve gerçeküstü birinci uzun metrajı “A Ay”ın 35. yaşına özel gösterimi olacak. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün takviyeleriyle restore edilen sinema, 35 yıl sonra birinci kez beyazperdede seyirciyle buluşacak.

Reha Erdem’in son sineması “Neandria”, 39. Varşova Sinema Festivali’nde Milletlerarası Müsabakada yer aldıktan çabucak sonra Türkiye’de birinci kere 60. Antalya Altın Portakal Sinema Festivali’nde seyirciyle buluşacak. Köye yeni gelen İmam ile birlikte değişen hayatı izleyen sinema; müsabaka, avlanma ve kazanma hırsıyla hastalanmış bir dünyada sıkışan gençlerin, özgürlüğü ve aşkı arayışlarını ve isyanlarını anlatıyor.

Çekimleri Çanakkale’nin Kayacık köyünde ve Neandria antik kentinde gerçekleşen sinema, usta oyuncuları ve yeni keşifleri bir ortaya getiriyor. Birinci oyunculuk tecrübesinde Deniz İlhan’ı Suna rolünde izleyeceğimiz sinemada, Ahmet Rıfat Şungar, Bülent Emin Yarar, İnci Parıltı Daşdemir, Nihal Yalçın,Izzy, Nur Fettahoğlu, Serkan Keskin, Gizem Katmer, Ayşegül Kopartan ve Tanıl Bora rol alıyor.

 

Restore kopyasıyla “A Ay” birinci defa Antalya’da

Festivalin bir öteki sürprizi de, Reha Erdem’in birinci sineması “A Ay”ın 35. yaşına özel gösterimi olacak. Geleneklere bağlı bir ailede halalarının gölgesinde yaşayan 11 yaşındaki Yekta’nın gerçeküstü dünyasını anlatan sinemada, Yeşim Tozan, Gülsen Tuncer, Nurinisa Yıldırım ve Münir Özkul oynuyor. Özkul’un rol aldığı son sinema sineması olan “A Ay”, farklı sinema lisanıyla sinemamızda özel bir lisana sahip. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün takviyeleriyle onarımı tamamlanan sinema, 35 yıl sonra birinci kere Antalya’da, yine perdede seyircisiyle buluşacak.

 

Reha Erdem’den Masterclass

Reha Fazilet, şenliğin konuğu olarak Antalya’ya gelecek ve “A Ay”dan “Neandria”ya uzanan 35 yıllık sinema üretim sürecini aktaracağı bir söyleşi yapacak. 

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in başkanlığını yaptığı 60. Antalya Altın Portakal Sinema Şenliği’nin idari direktörlüğünü Av. Cansel Tuncer, yönetmenliğini Dr. Ahmet Boyacıoğlu üstlenirken, sanat yönetmenliğini Başak Emre, Antalya Sinema Forum direktörlüğünü ise Armağan Lale ve Pınar Evrenosoğlu yürütüyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen