Çar. May 1st, 2024


Her geçen gün ehemmiyeti ve bedeli artan, klâsik tedavi metotları ile tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamalarına dair mirası gün ışığına çıkarmak amacıyla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, “Akupunktur ve Tamamlayıcı Tıp” ile “Fitoterapi ve Tıbbi Aromatik Bitkiler” kongrelerine mesken sahipliği yapıyor.

 

GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP

Tıbbi ve aromatik bitki üretimi ve işlenmesi süreçlerinde tabiata uyumlu, sürdürülebilir gelişme ile bölgesel ve ulusal temelde hem bilimsel hem de ekonomik çalışmalar yaparak ülke kalkınmasına katkı sağlayan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi mevzunun uzmanlarını bir ortaya getirdi. Kongrede gerçekleşen oturumlarda klâsik ve tamamlayıcı tıbbın farklı bir bedel olduğunun altı çizildi.

 

KONGREDE TABİP PROJESİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin, katma bedeli yüksek eserler yetiştirmeye teşvik ettiği çiftçilerin gelir seviyesini artırmak ve ziraî kalkınmaya takviye sağlamak gayesiyle 2020 yılında “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi” (TABİP) hayata geçirdi. Bu kapsamda biberiye, tıbbi nane ve gibisi bitkiler büyükşehire ilişkin ekstraksiyon ve distilasyon tesislerinde işlenmekte olup uçucu yağ(esansiyel) ve sabit (soğuk sıkım) yağlar, bitkisel ekstraktlar olmak üzere besin, kozmetik ve sıhhat kesimleri için hammadde üretimi de yapılıyor.

 

ENDER SARAÇ DA KONGREDE

Kongreye katılan ve kendi deneyimlerini aktarmak istediğini belirterek konuşmasına başlayan Dr. Seçkin Saraç; “Usta çırak alakası, yıllardır öğreniyoruz. 64 yaşında bir beşerim, 200 bin hasta baktım. 45 yıldır tıbbın içerisindeyim. Nasıl şifacı oluruz bundan bahsetmek istiyorum. Zira batı tıbbı mantığı ile Getat uygulamalarını yapmaya kalktığımız vakit bir şey yürümüyor. Mantık aykırı zira. Birinci evvel bizim şifacı olmayı becermemiz gerekli. Çok ince noktaları var’” dedi.

 

AYURVEDİK DİYET

Binlerce yıl öncesine dayanan, klasik tıp biçimi olan Ayurvedik tıbbın unsurlarına dayanan bir yemek planı olan Ayurvedik diyetten bahseden Dr. Nadir Saraç, sağlıklı ve uzun yaşamanın sırlarını anlattı. Ayurvedik beslenmenin temelinin iltihap önleyici beslenme biçimine dayanmakta olduğunu belirten Saraç,“Ayurveda sindirim sistemine büyük değer vermektedir. Bedenin sağlıklı unsurları almasını ve toksik unsurlardan arınmasını hedeflemektedir.” diye belirtti. Pazar günü de devam edecek olan kongrenin son gününde 13 oturum ve 4 atölye çalışması gerçekleştirilecek. Her oturumda iştirakçiler bahsin uzmanlarına sorular sorup yanıt bulabilecek.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen