Per. Nis 25th, 2024


Ebeveynlerin çocuk beslenmesinde ‘aman sağlıklı olsun’, ‘bağışıklığı kuvvetlensin’ diye yaptığı birtakım âlâ niyetli uygulamalar, yarar yerine ziyana neden olabiliyor. Çocukluk devrindeki iştahsızlık ve yeme bozuklukları, yüzde 40 oranında 1 yaşına yaklaşan çocuklarda görülüyor. Ailelerin en çok şikayet ettiği mevzulardan olan iştahsızlık konusunda baskıcı haller sergilemek yerine, sakin olmak gerekiyor. Liv Hospital Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emre Çenesiz annelerin yaptığı en yaygın yaptığı 5 yanılgıyı ve olması gerekenleri anlattı. 

HATA 1: Yemek yemeyen çocuğa zorla yemek yedirmek

Eğer çocuğunuz yemek yemeyi çok sevmiyor ve size nazaran çok yiyorsa onu zorlamayın. Rastgele bir sıhhat sorunu yoksa ısrarcı olmayın. Çocuğu kendi seçimlerine bırakıp acıktığı vakit yemesine müsaade etmelisiniz. Kendi haline bırakırsanız bir müddet sora kendi yeme biçimini bulacaktır. Annelerin yaptığı en büyük kusurlardan biri de çocuğun doymadığını düşünmektir. Doyma konusunda annelerin bilmesi gereken değerli bir nokta birinci lokmayı aldıktan ortalama 20 dakika sonra doymanın gerçekleştiğidir. Yemek için zorlanan çocuklar ileriki yaşlarda yemek konusunda ne vakit evet ne vakit hayır diyeceğini bilemeyebilir ve bu durum obeziteye kadar giden bir yeme davranış bozukluğuna neden olabilir. Bunun için çocuğunuz acıktığında yesin ve doyduğu vakti, ölçüsü kendi belirlesin. Ayrıyeten yemeğin sofrada yenmesi gerektiğini unutmayın.

HATA 2: Çocuklar için ödül olarak abur cuburu yahut sevdiği bir yemeği kullanmak

Çocuklar istenen bir davranışı yerine getirdiğinde onları keyifli edebilmek için yiyecekler her vakit güzel bir ödül olmaz. Bu çocuğun beslenme karakterini etkileyecek bir davranıştır. Günümüzde çocuklarda başlayan berbat beslenmenin artmasının nedenlerinden biri de budur. Olağan ki bazen sevdiği yemeklerle onu ödüllendirebilirsiniz fakat her vakit olmamalı. Şayet bu davranış devam ederse çocuğunuz yalnızca bir çikolata yahut dondurma için o davranışı yapması gerektiğini düşünecektir. Şayet disiplin kurmak istiyorsanız çocuğunuz birtakım kuralları uyması gerektiği için yaptığının farkında olmalıdır. Ödül çocuğun uygun alışkanlıklar edinmesini güçlendirir ama bu her vakit yiyecek olmamalıdır. 

HATA 3: Çocuklar için başlayacağınız yeni besinleri karışık vermek

Bebeğiniz yahut çocuğunuz için yeni başlayacağınız yiyecekleri çocuğunuza tek tek başlamalı ve nasıl reaksiyon verdiğini dikkate alarak devam etmelisiniz. Bir seferde birden fazla besini tüketmesi zordur bu yüzden vakte yayarak yapmanız yarar sağlayacaktır. Büyüklerin olduğu üzere çocukların da sevmediği besinler olabilir ve onun beğenilerine hürmet duymanız gerekir. Çocuğunuzun temel besin kümelerinden kimilerini yemesi kafidir. Örneğin peynir yemiyorsa yerine süt ve yoğurt tüketebilir. Sevmediği yiyecekleri bir müddet sonra tekrar deneyin, şayet tüketmiyorsa ısrar etmeyin ve o besinin başka eş bedellerini deneyin. Her besin için kesinlikle diğer bir alternatif vardır. Israrcı olmanız durumunda çocuk o besine daha fazla reaksiyon gösterip büsbütün reddedebilir. 

HATA 4: Bütün tatlılardan yoksun bırakmak

Tüm dünya çocuklarda obezite problemine odaklanmışken ebeveynlerin tüm tatlıları yasaklaması hiç de sürpriz değil ama tüm tatlıların yasaklanması zıt tesir yapabilir. Çocukların besinlerle (tatlılar da dahil) sağlıklı bir ilgileri olabilmesi için ortada  bir yerde buluşmak gerekir. Çocukların yeme alışkanlıkları kısıtlandığında onları yeme istekleri daha da artar ve her fırsatta daha fazla yemek isterler. Yanlış yapmamalarını tatlı ölçülerini sınırlayarak ve tüketim ölçülerini denetim altına alarak önleyebilirsiniz. Çocuklarınızı kontrol edebilmek için onlara makul formda seçim özgürlüğü tanıyın.

HATA 5: Çocuğu kilo alıyor diye çabucak diyete başlamak

Çocuklarda görülen fazla kilonun nedeni şayet rastgele bir sıhhat sorunu yoksa hareketsizlik ve fazla kalori tüketimidir. Çocuklar alması gereken besinleri gerektiği ölçüde tükettiğinde ve hayatına biraz aktivite eklediğinde kilo alımı duracaktır. Esasen gelişim süreci devam eden çocuğun kısıtlı bir beslenme ile zayıflatılması sağlıklı değildir. Birinci maksat çocuğun kilo artışını durdurmak, tıpkı kiloda kalmasını sağlamaktır. Çocuğun beslenmesinden gereksiz kaloriye neden olan yiyecekler çıkarıldığı vakit vücudundaki fark gözle görülür formda olur ve uzunluk uzaması ile birlikte beden yükü da olağan hudutlara gelir. Çok fazla karbonhidrat kısıtlaması, büsbütün yağsız ve eksik bir beslenme ile çocuğun gelişimi durur, uzunluk uzaması yavaşlar, hormonel sorunlar yahut kimi eksik vitamin, minerallerin neden olabileceği hastalıklar bile başlayabilir. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen