Cts. Nis 27th, 2024


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde başlayan Ulusal Teknoloji Atağına bilhassa savunma endüstrinde değerli katkıları olan BAYKAR ve TEKNOFEST İdare Konseyi Lideri, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Lideri Selçuk Bayraktar, Ege Üniversitesine konuk oldu. Bayraktar’ı Ege Üniversitesi Rektörlüğünde üniversite üst idaresi, senato üyeleri, akademik-idari çalışanlar ile öğrenciler karşıladı. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ı makamında ziyaret eden Selçuk Bayraktar, daha sonra Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezinde düzenlenen “Milli Teknoloji Hamlesi” söyleşisine konuşmacı olarak katıldı. Söyleşiye İzmir Valisi Süleyman Elban, İzmir Milletvekilleri, üniversite rektörleri, vilayet protokolü, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, akademisyenler, çalışanlar ve öğrenciler katıldı.

TEKNOFEST dünyaya nam salacak teknolojilerin müjdecisi

Rektörlük bahçesinde gerçekleştirilen sıcak karşılama ile Ege Üniversitesi ailesiyle bir ortaya gelen Selçuk Bayraktar, “Cumhuriyetimizin 100. Yılında, İstanbul ve Ankara’dan sonra İzmir’de TEKNOFEST düzenlemek nasip oldu. Bu yıl müsabakalarımıza bir milyondan fazla öğrenci müracaatta bulundu. Bu durum, sadece savunma endüstrinde değil tüm alanlarda Dünyaya nam salacak teknolojiler geliştireceğimizin de muştusunu veriyor. Sizlerle, Ulusal Çabanın en parlak kentlerinden İzmir’de bir ortada olmak benim için hem bir gurur hem de büyük bir memnunluk. TEKNOFEST, İzmir’e, ülkemize ve tüm dost ve kardeş coğrafyalara güzel olsun” diye konuştu.

“KIZILELMA medeniyetimizin de ülküsüdür”

MÖTBE Kültür Merkezinde düzenlenen “Milli Teknoloji Hamlesi” söyleşisinde konuşan Selçuk Bayraktar, Türk tarihinde havacılık alanında yapılan çalışmaları örneklerle anlatarak, bilhassa Cumhuriyet’in birinci yıllarında havacılık alanında birçok teşebbüsün olduğunu söyledi. Bayraktar, “Yaşanan birtakım aksiliklerden ötürü o devir, havacılık teknolojisinin birinci dalgasını maalesef kaçırdık. Birinci dalgayı kaçırdığınızda, bir yenisini beklemek durumunda kalıyorsunuz. Havacılık kesiminin yeni dalgası da SİHA/İHA dediğimiz insansız hava araçları oldu. Bugün geldiğimiz noktada, dünyada en yakın rakibinden 5 kat daha fazla bilinen ve 32 ülkeye ihraç ettiğimiz, Bayraktar TB2’yi ürettik. Daha sonra dünyada yalnızca 3 ülkenin üretebildiği 6 tonluk AKINCI platformunu geliştirdik. Hava muharebesinin geleceği, ülkemizin birinci insansız savaş uçağı olan KIZILELMA’nın da birinci uçuşunu gerçekleştirdik. KIZILELMA tıpkı vakitte medeniyetimizin de idealidir.  Dünyada birinci olarak insansız savaş uçaklarımız halkın ortasında ikili uçuş gerçekleştirdi. Dünyada kısa pist gemilerden inip kalkabilen birinci SİHA olacak olan Bayraktar TB3 ise inşallah sizlerin dualarıyla yakında uçuşa geçecek. Hava araçlarımızı Türkiye’yi daha güçlü kılmak ve şehit ailelerimizin yüreğine bir nebze olsun su serpmek” maksadıyla yapıyoruz” dedi.

Öğrencilere de tavsiyelerde bulunan Bayraktar, “Kendinizden öte ailenizi, milletinizi, tüm insanlığın yararını gözeterek çalışın. İnsanlığa yararlı olacak biçimde çaba gösterirseniz, bugünün değil yarının yarışına hazırlanırsanız, dünyanın en düzgününü yapabilirsiniz” dedi.

Bayraktar’dan Ege Üniversitesine teşekkür

İzmir’de düzenlenecek TEKNOFEST için heyecan duyduklarını tabir eden Bayraktar, “ TEKNOFEST’i birinci kere düzenlerken bu kadar büyüyeceğini kestirim etmemiştik. Biz bir taban dalga beklerken gösterilen ilgi adeta bir tsunamiye dönüştü. Böylelikle şenliğimiz her yıl kendi iştirak rekorunu katlayarak dünyanın en büyük bilim şenliği haline geldi. TEKNOFEST’te bir paydaşımız olan Ege Üniversitesine de katkıları için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Selçuk Bayraktar’ı Ege Üniversitesinde ağırlamanın memnunluğunu yaşadıklarını söz eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Türkiye’nin birinci ulusal SİHA-İHA sistemlerinin ve birinci ulusal insansız savaş uçağı Bayraktar’ın mimarı Sayın Selçuk Bayraktar’ın Ulusal Teknoloji Atılımı ve Teknoloji başkanı olarak yapacağı paylaşımları dinleme fırsatı bulmuş olmaktan büyük memnunluk duyduğumuzu belirtmek isterim. Kendisine ülkemizin her alanda ilerlemesine sunduğu katkılardan ötürü teşekkür ediyor, üstün başarılarından ötürü tebrik ediyorum” diye konuştu.

“Ege Üniversitesi esaslı bir bilim yuvasıdır”

EÜ’nün yükseköğretimde öncü bir üniversite olduğunu lisana getiren Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitemiz; Türkiye’nin birinci Kurumsal Tam Akreditasyon Evrakını alan, öğrenci odaklı, Araştırma Üniversitesi hüviyetine sahip Türk yükseköğretim sistemimize örnek, öncü bir üniversitedir. Yarım asrı aşkın müddettir bilim seyahatini sürdüren Üniversitemiz, ülkesinin maksat ve ülkülerine katkı sağlamayı temel almış esaslı bir bilim yuvasıdır. Üniversitemiz TÜBİTAK Projelerinde son üç yıldır proje kabul oranında Türkiye birincisi olmanın gururunu yaşamaktadır. Birebir biçimde Patent Müracaatlarında Türkiye birincisi, patent tescilinde Türkiye ikincisi olarak yer almaktayız. Türkiye’de bir birinci olarak hayata geçirdiğimiz Ege Modeli, akademisyenler ile sanayicilerin ortak proje geliştirmelerini teşvik ederek üniversite-sanayi iş birliğine yeni bir boyut kazandırıyor. Ayrıyeten TUSAŞ iş birliği ile mühendislik fakültemizde, ‘TUSAŞ İleri Kaplamalar, İnce Sinemalar ve Yüzey Araştırmaları Laboratuvarı’ kurularak çok değerli projelere temel teşkil eden yerli ve ulusal teknoloji çalışmaları gerçekleştiriyoruz” dedi.

Rektör Prof. Dr. Budak, “Akademik takımımız ve öğrencilerimizle büyük bir heyecanla akademik paydaşı olmaktan gurur duyduğumuz dünyanın en büyük uzay, havacılık, bilim ve teknoloji şenliğinin son etabı TEKNOFEST İzmir’e özel olarak hazırlandık. TEKNOFEST öğrenci gruplarımız başta olmak üzere tüm gücümüzle bu dev tertipte yer alacağız. Yeni kuşak teknolojilerin sergilendiği üniversitemiz standına ulusal ve yerli teknoloji severleri bekliyoruz” diye konuştu.

EÜ Senatosundan “Fahri Doktora” unvanı

Etkinliğin sonunda Selçuk Bayraktar’a yapmış olduğu üst seviye araştırma geliştirme faaliyetleri sonucunda Türkiye’de bilimin ve teknolojinin ilerlemesine katkıda bulunmasından, yerli ve ulusal teknolojinin dışa açılması konusunda yaptığı çalışmalardan ve Ulusal Teknoloji Atılımına savunma endüstride sağladığı katkılardan dolayı Ege Üniversitesi senatosunca “Fahir doktora” unvanı tevdi edildi. Bayraktar, Fahir Doktora Beratını Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın elinden aldı. Selçuk Bayraktar, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’a AKINCI’nın maketini armağan etti.

Törenin akabinde Ege Üniversitesi ekiplerinin projelerinin sergilendiği fuaye alanını gezen Bayraktar, öğrencilerden çalışmaları ile ilgili bilgi aldı. Ayrıyeten, kendisine ağır ilgi gösteren Egeli gençlerle sohbet ederek fotoğraf çektirdi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen