Şehirlerimizin doğal bir kesimi olan sokak hayvanlarının muhtaçlıklarını tespit eden, onlarla bir arada ahenk, sevgi ve itimat içinde yaşayacağımız örnek mahalleler oluşturulmasını hedefleyen SemtPati projesinin farkındalık eğitimleri başladı. Farklı yaş kümelerindeki çocukları sokak hayvanlarıyla gerçek ve inançlı bağlantı kurma konusunda bilinçlendirmeyi amaçlayan eğitimler, köpek eğitmeni Gamze Aral tarafından gerçekleştirildi.
Farkındalık eğitimlerinin sokak hayvanlarıyla ortak ömür kültürünün oluşmasına kıymetli bir katkı sağlayacağına inandığını belirten iş insanı ve hayvansever İpek Kıraç, “SemtPati projemizde yola çıkarken sokak hayvanlarını yaşadığımız mahallelerin ve semtlerin doğal birer sakini olarak gördüğümüzü ısrarla vurgulamıştık. Onların haklarının korunması şuurlu ve hassas bireyler olarak hepimizin ortak sorumlulukları ortasında yer alıyor. İştirakçi ve kapsayıcı bir yaklaşımla hayata geçirdiğimiz SemtPati projesi de bu noktada kıymetli bir köprü misyonu üstleniyor. SemtPati tüm paydaşların ferdi uğraşlarını ortak bir platformda birleştiriyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde sokak hayvanlarını kayıt altına alarak muhtaçlıklarını tespit ediyor, bilgiye dayalı karar alma süreçlerini yürütüyoruz. Artık de çocukları ve gençleri sokak hayvanlarıyla yanlışsız ve inançlı irtibat konusunda bilinçlendirme eğitimlerini başlattık. Sokaktaki canları korumak, hak temelli bir ortak paydada bir ortada yaşamayı öğrenmek ve yaşadığımız mahalleleri onlar için daha yaşanabilir hale getirmek için çalışmalarımıza sürat kesmeden devam edeceğiz. Farkındalık eğitimlerini ortak bir hayat kültürü oluşturulması açısından bedelli buluyor, önümüzdeki periyotta bu eğitimlerimizi yaygınlaştırmayı hedefliyoruz” dedi.
Sokak hayvanlarına yönelik iştirakçi, kapsayıcı ve data temelli bir tahlil sunan SemtPati projesi, farkındalık eğitimlerini başlattı. İş insanı ve hayvansever İpek Kıraç tarafından geliştirilen, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) takviyesiyle İstanbul’un mahallelerinde yaygınlaştırılan SemtPati projesinin taşınabilir uygulaması ilegönüllü hayvanseverler, mahalle mahalle tüm kentin sokak köpeği haritalandırmasının yapılmasını sağlıyor.
Kullanımı her geçen gün yaygınlaşan taşınabilir uygulamaya ek olarak artık de çocuklara ve gençlere yönelik farkındalık eğitimleri başladı. SemtPati projesi kapsamında farklı yaş kümelerini sokak hayvanları konusunda bilinçlendirmek ve gerçek irtibat yollarını öğretmek emeliyle hayata geçirilen eğitimlerin birincisi 7-10 yaş kümesindeki çocukların iştirakiyle Koç Topluluğu Spor Kulübü’nde gerçekleşti. Köpek eğitmeni Gamze Aral tarafından verilen “Köpeklerle Gerçek ve İnançlı İletişim” eğitiminde, köpeklerle sağlıklı bir irtibat kurulması için tanışma anında ve sonrasında yapılması ve yapılmaması gerekenler çocuklara aktarıldı. Eğitime Gamze Aral’ın köpeği Felix de eşlik etti. Eğitim sonrasında ise Koçtaş tarafından sağlanan kedi-köpek kulübeleri çocuklar tarafından boyandı ve barınaklara bağışlandı. Çocuklara eğitim süreci boyunca projenin gençlik temsilcisi Ömer Kızıl yardımcı oldu. Ömer Kızıl, “Sokak hayvanlarına yönelik tüm çalışmalara gençleri de dâhil etmek çok kıymetli. Sokak hayvanlarının gereksinimlerinin yanlışsız tespit edilebilmesi için öncelikle hakikat bilgiye sahip olmalı ve tıpkı emel için çalışan hayvanseverler olarak uyum içerisinde hareket etmeliyiz. Lise öğrencileri dilerlerse Lokal Hayvan Muhafaza Vazifelisi eğitimine katılarak belediyenin sertifikasını alabilir. Böylece SemtPati uygulamasına sokak hayvanlarını kaydedebilme ve sokak hayvanlarına yönelik tüm çalışmaları uygulamadaki öteki gönüllülerle uyum içerisinde yürütebilme imkânına sahip olabilir.”
Gamze Aral: “İletişimde olduğumuz yeni jenerasyon temsilcilerimizin, bu bayrağı hakkıyla doruğa taşıyacağına inanıyorum.”
Eğitimler, Koç Lisesi’ndeki öğrencilerle devam ederken; eğitmen Gamze Aral yaptığı değerlendirmede, “En büyük gereksinimlerden biri; şuurlu, hassas, aktif, sorumluluk sahibi, faal ve birebir maksat için birlikte hareket edebilecek, etrafını de bu heyecanına ortak edecek istekli inisiyatifi üyelerinin ve lokal hayvan muhafaza vazifelilerinin varlığı. Belediyelerle iş birliği içerisinde olabilmek için çocuklara ve gençlere dokunmaya devam edeceğiz. Bağlantıda olduğumuz yeni kuşak temsilcilerimizin, bu bayrağı hakkıyla doruğa taşıyacağına inanıyorum” dedi.
Eğitim serisinin akabinde Koç Topluluğu şirketlerinin genel müdürlükleri ve fabrikalarında bakılmak üzere İBB barınaklarından sokak hayvanları sahiplendirme aktifliği gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı