Sal. May 7th, 2024


Sanatseverler bu stantta buluştu! Yaşayan efsane ünlü ressam İhtilal Erbil’in standı Nevmekân Sahil’de açıldı. Stantta, ünlü sanatçı İhtilal Erbil’in son 20 yılda yaptığı İstanbul ve Anadolu temalı yapıtlarından bir seçki yer alıyor. Stant birçok ünlü iş beşerinin İhtilal Erbil’den daha evvel satın alıp koleksiyonlarına dahil ettikleri fotoğraflar yer alıyor.

 

Devrim Erbil Standı, Üsküdar Belediyesi’nin dayanağı ile Nevmekân Sahil’de açıldı. Açılışı yapılan standa sanat ve iş dünyasından ağır bir ilgi oldu. Küratörlüğünü Erkan Doğanay’ın yaptığı stant 24 Ekim’e kadar sanatseverlerle bulmaya devam edecek. Stantta, ünlü sanatçı İhtilal Erbil’in son 20 yılda yaptığı İstanbul ve Anadolu temalı yapıtlarından bir seçki yer alıyor. 

Türkmen: “Devrim Erbil, ulusal görsel hafızamızda kıymetli bir yerde duruyor”

Sergi açılışında konuşan, Üsküdar Belediye Lideri Hilmi Türkmen, şunları söyledi; “Devrim Erbil, doğayı, Anadolu kasabalarını, İstanbul’u kendine has çizgi ve renklerle resmeden; hem sanatçı hem de bilim insanı olarak ulusal görsel hafızamızda kıymetli bir yer tutan usta bir ressamdır. Yapıtları Türkiye’yi, dünyayı gezer ve seçkin müzelerde, koleksiyonlarda yer alır. Hem sanatçı olarak yapıtlarıyla hem de bilim insanı olarak yetiştirdiği öğrencileri ve ürettiği akademik metinlerle İhtilal Erbil bugün bizim ulusal görsel hafızamızda değerli bir yerde duruyor. Biz de her vakit bu başarıyı takdir ediyor, saygınlığını teslim ediyoruz.”

Erbil: “Sanat benim için yalnızca fotoğraf yapmak değil, topluma katkı sağlamaktır”

Serginin açılışında kelam alan ressam İhtilal Erbil ise sanatın uygarlığın kritiri olduğunu söyledi: “Üsküdar Belediyesi ve Kaymakamlığı’nın dayanaklarıyla açtığım bu stantta, altmış yıllık sanat seyahatimin izlerini görebilirsiniz. Benim için sanat, yalnızca fotoğraf yapmak değil, birebir vakitte topluma katkı sağlamak demektir. Bu yüzden eğitim, kültür, toplumsal sorumluluk üzere pek çok alanda çalışmalar yaptım ve yapmaya devam ediyorum. Sanatın, uygarlığın kriteri olduğuna inanıyorum. Büyük Atatürk’ün dediği üzere, sanata, bilime, sevgiye, dostluğa kıymet verelim ki, dünya daha hoş olsun. Çocuklarımız daha hoş bir dünyada yaşasın.”

Ünlü İş Adamlarından Standa Ağır İlgi

Sergiye dayanak verenler ortasında, Kültür ve turizm Bakanlığı, Hoş Sanatlar Genel Müdürlüğü, Ankara Fotoğraf ve Heykel Müzesi, İzmir Fotoğraf ve Heykel Müzesi, Erzurum Fotoğraf ve Heykel Müzesi, İstanbul Fotoğraf ve Heykel Müzesi yer alırken, standa iş dünyası da büyük ilgi gösterdi. Sergilenen İhtilal Erbil’in fotoğraflarının sahipleri ortasında ünlü iş insanları Ali Koç, Murat Ülker, Murat Sancak, Remzi Gür, Mesut Albayrak da yer aldı.

Devrim Erbil

Türkiye’nin önde gelen çağdaş ressamlarından ve yaşayan efsane olarak isimlendirilen İhtilal Erbil, 1937 yılında Uşak’ta doğan sanatçı, 1959 yılında İstanbul Devlet Hoş Sanatlar Akademisi’ni bitirmiştir. Akademide Halil Dikmen ve Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun öğrencisi olmuştur. 1962 yılında akademiye asistan olarak girmiş, 1981 yılında profesör olmuştur. 1991 yılında Devlet Sanatkarı unvanını almıştır. Soyut fotoğraf sanatının Türkiye’deki öncülerinden olan İhtilal Erbil yapıtlarında İstanbul ve Anadolu temalarını işlemiş, renk ve çizgi kullanımıyla kendine has bir lisan oluşturmuştur. İhtilal Erbil, yurt içinde ve yurt dışında yüzlerce stant açmış, pek çok ödül kazanmış ve sanat konferansları vermiştir. Sanatkarın yapıtları dünyanın ve Türkiye’nin birçok müzesinde ve koleksiyonlarında yer almaktadır. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen