Paz. May 19th, 2024

Türkiye genelindeki gayrimenkul sorunu fabrikalarda da yaşanıyor. Üretimini artırmak, yeni fabrika açmak isteyen yatırımcılar, iş yapacak fabrika bulamıyor. Satılık fabrikalar kısa müddette satılırken; kiralık fabrikalar ilana bile çıkmadan kiralanıyor. Devayı kendi fabrikasını kurmakta bulan yatırımcıyı ise artan arsa fiyatları ve inşaat maliyetleri zorluyor.

Pandemide ilgi arttı

Başta ticari yapılar olmak üzere birçok konutun ve yerin satışını gerçekleştiren Gayrimenkul Danışmanı Gülcan Altınay “2020’de pandeminin başlamasıyla mart-mayıs ortasında bir durağanlık oldu. Ancak ondan sonra bilhassa maskeden dezenfektana farklı kesimlerde yaşanan ilgi nedeniyle yeni fabrika gereksinimi doğdu. Bu durum da fabrikalara ve sanayi yerlerine ilgiyi artırdı. Talep çoğaldıkça mal sahipleri fiyatları yükseltmeye başladı. Metrekaresi 100 dolar olan yer, 150-200 dolara geldi” dedi.

Talebi karşılamıyor

Fabrikaların yanı sıra depolara da büyük ilgi olduğunu aktaran Altınay, “Aynı devirde çok fazla kiralık depo talepleri de oluştu. Hem depoların hem fabrikaların fiyatları arttı. 2020’de 10 bin metrekare bir fabrikayı 120 bin TL’ye kiraya verebilirken bu 250-300 bin TL fiyatına geldi. Şu an yatırımcılar, parası olsa bile fabrika bulmak zorlanıyor. Satışa çıkan fabrikalar kısa müddette satılırken kiralık fabrikalar ilana çıkmadan kiralanıyor. Olan sonlu sayıda yer talebi karşılamıyor. Müşterilerimizin en çok şikayetçi olduğu bahislerin başında bu geliyor” diye konuştu.

Arsalar katlandı

Fabrika bulamayanların arsa alıp fabrika kurmayı planladığını kaydeden Altınay, “Yüksek fiyatlar ve isteğe nazaran fabrika bulamayanlar sanayi yeri alıp fabrika kurmanın peşine düştü. Fakat bu noktada arsa fiyatları de arttı. Metrekaresi 100 dolar olan arsa, 150-200 dolar oldu. Öte yandan demirden çimentoya inşaat maliyetleri de çok yükseldi. Bu da sanayicileri zorluyor” tabirlerin kullandı.

1000 dolara çıktı

En çok ilgi gören bölgelerin fiyatları hakkında da bilgi veren Altınay şunları söyledi:, “Çerkezköy, Ergene, Kapaklı bölgesinde arsa fiyatlarının metrekaresi 150-200 dolarken Hadımköy, Beylikdüzü bölgesinde ise metrekare fiyatı 500-1000 dolar aralığında değişiyor.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen