Sal. May 7th, 2024


Günümüz dijital çağında bilgi, boyutları ne olursa olsun işletmeler için en bedelli varlıklardan biri haline geldi. Her işletme bilgi ihlalleri ve sızıntılarının yarattığı risklerle karşı kaşıya kalabiliyor. Müşteri bilgilerinden finansal kayıtlara kadar, dataların kapalılığın korunması son derece değer taşıyor. Kaspersky uzmanları, bilgi sızıntıları nedeniyle oluşturulan potansiyel meselelere dikkat çekiyor ve her boyuttaki işletmelerin kapalı bilgilerini nasıl koruyabileceklerine dair pratik tekliflerde bulunuyor. 

Küçük İşletmeler için Bilgi Sızıntılarının Tehlikeleri

Veri sızıntıları, prestij kaybından tüzel sonuçlara kadar küçük işletmeler üzerinde bir dizi olumsuz tesir yaratabiliyor. Bilgi sızıntıları, işletmeler üzerinde çok istikametli bir tehdit oluşturarak olumsuz sonuçların bir domino tesiri başlatmasına neden olabilir. Birinci olarak, müşteri itimadının erozyonu ve prestij kaybı, bir ihlalin keskin sonuçlarından bir olarak karşımıza çıkıyor. Müşteriler şahsî bilgilerini işletmelere emanet ettiklerinden, rastgele bir ihlal bu inancı zayıflatır ve kamuoyunda olumsuz bir algı oluşmasına neden olabiliyor. Müşteri sadakatinin azalması da kaçınılmaz olarak ortaya çıkabiliyor. 

 Ayrıca, bilgi sızıntıları potansiyel yaptırımları ve büyük davalara yol açabilen tüzel sonuçları beraberinde getirebiliyor. Avrupa’daki GDPR ve Türkiye’deki KVKK üzere düzenleyici çerçeveler, sıkı bilgi sürece uygulamalarını mecburî kılıyor ve bunlara uyulmaması kıymetli para cezalarıyla sonuçlanabiliyor. İhlallerin neden olduğu kesintiler, soruşturma maliyetleri, tedbire masrafları, hukuksal fiyatlar ve tazminat mutabakatları önemli finansal kayıplara da neden olabiliyor. Finansal istikametlerin ötesinde, fikri mülkiyet hırsızlığı, bilhassa tedarikçiler ve taşeronlarla yapılan mukaveleleri içeren mülkiyet bilgilerini tehlikeye atan ihlallerde kıymetli bir tehlike oluşturuyor. Ticari sırları tehlikeye atan ihlaller, rakiplerin kıymet biçilmez fikirleri mülkiyete erişimini sağlayarak bir işletmenin rekabet gücünü tehdit edebilir hale gelmesine neden olabiliyor. Son olarak, iş sırlarının kaybı, stratejik planlar, eser geliştirme içgörüleri yahut pazarlama stratejileri, pazar hissesi ve gelirde düşüşe yol açarak istikrarları rakipler lehine çevirebiliyor. Özetle, data sızıntılarının tesirleri çok taraflılığı gözetici tedbirlerin acil olarak devreye alınmasını gerekli kılıyor. 

Verileri Müdafaa ve Saklama

Veri sızıntılarına ait riskleri azaltmak için küçük işletmeler, güçlü data müdafaa tedbirleri uygulaması ehemmiyet taşıyor. Kaspersky Türkiye Genel Müdürü Unsurum Özar, bu kapalı bilgilerin nasıl saklanması gerektiği konusunda ipuçları paylaşıyor.

Veri Şifreleme: Hassas bilgileri hem iletim sırasında hem de dinlenirken şifreleyin. Şifreleme, datayı okunamaz bir kod haline getirerek yetkisiz tarafların manalı bilgilere erişimini zorlaştırır.

  • Hassas bilgilere kimlerin erişebileceğini sınırlamak için sıkı erişim denetimleri uygulayın. Güçlü şifreler, çok faktörlü kimlik doğrulama ve rol tabanlı erişim müsaadeleri kullanın.
  • Çalışanları data güvenliğinin kıymetini ve bilinmeyen bilgileri muhafaza konusundaki rollerini eğitin. Sistemli eğitimler kazara bilgi sızıntılarını önlemeye yardımcı olabilir.
  • Tüm yazılımı, işletim sistemleri ve uygulamalar dahil, yeni tutun. Yazılım güncellemeleri ekseriyetle güvenlik açıklarını ele alan güvenlik yamalarını içerir.
  • Endüstri standardı güvenlik protokollerine sahip inançlı sunucuları, hem yerinde hem de bulutta kullanın.
  • Net bilgi saklama ve imha siyasetleri oluşturun. Artık gerekli olmayan bilgileri silerek ihlal mümkünlüğünün tesirini azaltın.
  • Üçüncü taraf tedarikçileriniz bilgilerinizi işliyorsa, güçlü güvenlik tedbirlerine sahip olduklarından emin olun. Uygunluklarını doğrulamak için nizamlı kontroller yapın.
  • Veri ihlali durumunda yapılacak adımları detaylı olarak belirleyen bir plan geliştirin. Bu, ihlali sınırlamaya ve tesirini en aza indirmeye yardımcı olabilir.
  • Verilerinizi nizamlı olarak inançlı bir pozisyona yedekleyin. Bu, bir ihlal durumunda dataların önemli kesinti olmadan geri yüklenmesini sağlar.

Fiziksel Data ve Dijital Data Güvenliğini Nasıl Sağlayabilirsiniz:

Ofis dışında çalışırken fizikî data ve dijital data güvenliğinin sağlanması da ayrıyeten bir ehemmiyet taşımaktadır. 

  • Hassas bilgilerinizi taşırken hassas bilgilere maruziyet riskini en aza indirmek için mesken ve ofis kullanımı için başka aygıtlar kullanın.
  • Cihazlardaki hassas dataları şifreleyerek, aygıt kaybolsa yahut çalınsa bile yetkisiz erişimi önleyin.
  • Güçlü şifreler oluşturmak ve yönetmek için bir şifre yöneticisi kullanın.
  • Hesap güvenliğini artırmak için iki faktörlü kimlik doğrulama sunan hizmetleri tercih edin.
  • Veriler için bulut depolamayı düşünün, fakat sınıflandırılmış bilgileri orada saklamaktan kaçının.

Kaspersky Türkiye Genel Müdürü Prensibim Özar ayrıca şunları söylüyor: “Günümüz dijital dünyasında data sızıntıları, küçük işletmelerin temeline yönelik önemli tehditler olarak duruyor. Hassas bilgileri korumak yalnızca bir seçenek değil, her işletme için, büyüklüğü yahut dalı ne olursa olsun artık bir zorunluluktur. Küçük işletmeler, sağlam güvenlik protokollerini benimseyerek, çalışanlarının farkındalığını artırarak ve daima tetikte kalarak kıymet biçilmez data hazinelerini tesirli bir halde koruyabilir ve sarsılmaz güvenlik bir ortamın gelişimine katkıda bulunabilirler. Kesin olarak inandığım üzere, bilgi ihlallerinin mümkün yıkıcı sonuçlarından kaçınmanın temel taşı gerekli tedbirleri vaktinde almaktır. Siber tehditlerin büyük olduğu bir dünyada işletmenizi korumak bir seçenek değil, odunsuz bir gerekliliktir.” 

Kaspersky hakkında

Kaspersky, 1997 yılında kurulmuş global bir siber güvenlik ve dijital zımnilik şirketidir. Kaspersky’nin derin tehdit istihbaratı ve güvenlik uzmanlığı, dünya genelinde işletmeleri, kritik altyapıları, hükümetleri ve tüketicileri korumak için daima olarak yenilikçi tahlillere ve hizmetlere dönüşmektedir. Şirketin kapsamlı güvenlik portföyü, gelişmiş ve gelişen dijital tehditlerle çaba etmek için önde gelen uç nokta müdafaası, özel güvenlik eserleri ve hizmetleri ile Siber Bağışıklık tahlillerini içeriyor. 400 milyondan fazla kullanıcı Kaspersky teknolojileri tarafından korunmaktadır ve şirket 220.000’den fazla kurumsal müşterinin kendileri için en değerli olanı muhafazalarına yardımcı oluyor. kaspersky.com adresinden daha fazla bilgi edinin.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen