Paz. May 19th, 2024

Ocak 2022 itibariyle güncellenen elektrik fiyatları, “elektriği nasıl daha verimli kullanabiliriz” sorusunu da gündeme getirdi. Bina ve tesis idaresi bölümünün önderi Sodexo, yeni tarifeye nazaran meskende elektriğin 150 KW altında kalabilmesi için tekliflerde bulundu. Sodexo Entegre Hizmet İdaresi Teknik Hizmetler Yöneticisi Murat Özberk, beyaz eşyalardan konutta sıcak su kullanımına, yemek pişirmeden konuttaki tüm elektronik aletlere kadar uygulanacak belirli kurallarla meskende daha az güç harcanarak elektriğin daha verimli kullanılabilmesi için ipuçları verdi.

Sodexo Entegre Hizmet İdaresi Teknik Hizmetler Yöneticisi Murat Özberk, konutlarda ve işyerlerinde uygulanacak elektrik artışının akabinde 150 KW elektrik kullanımını aşmamak için konutta elektriği daha verimli kullanmanın yollarını açıkladı.

Beklemedeki elektriği açma kapamalı çoklu priz ile azaltın

Uzaktan kumandalı aygıtlar kullanılmasa da elektriğe muhtaçlık duyar. Konfordan ödün vermeden elektrikli aygıtların bekleme gücünü azaltmak mümkün. Bunun için her oda yahut elektrikli aygıt kümesi için açma/kapama anahtarlı çoklu bir priz kullanılabilir. Meskenden çıkarken yahut muhtaçlık olmadığı vakitlerde çoklu prizin anahtarı kapatılabilir. Böylelikle bekleme gücüne para ödemeye gerek kalmaz. Bu prosedür televizyon, bilgisayar, oyun istasyonları, elektronik cümbüş aygıtları fırın, mikrodalga fırın, buharlı pişirici üzere mutfak aletleri ve çamaşır makinesi üzere mesken aletlerinde kullanılabilir.

Çamaşır ve bulaşık makineleri ECO programı kullanın

Modern çamaşır makineleri ve bulaşık makinelerinin eko programlarını kullanmak tüketimi düşürür. ECO programların yıkama müddeti daha uzun olsa da daha az güç tüketirler.

Bulaşık makinelerinde bekleme modu bir yarar sağlamazken, tam tersine gereksiz güç tüketimine neden olur. Nispeten sistemsiz bir kullanım kelam konusu olduğunda bulaşık makinesi yıkama başlatılmadan çabucak evvel açılmalı ve yıkama sonrasında da çabucak kapatılmalı. Yarı dolu durumdaki bulaşık makineleri tam dolu durumdakiyle birebir ölçüde elektrik tüketir. Bu sebeple makinenin tam dolu olmasını beklemek tasarrufu artırır.

Pişirme sırasında da güç tüketimini azaltılabilir

Yemek için su ısıtılması gerektiğinde tencerede su kaynatmak yerine kapalı tip su ısıtıcılarının kullanması elektrikli ocak kullanımından daha verimli olur. Bu aygıtlarda dolum ölçüsüne dikkat edilmesi, termostat yardımıyla otomatik kapanan aygıtın daha erken kapatılması da elektrik tasarrufu sağlar. Yemek pişirirken tencereyi âlâ kapatan bir kapak kullanılması pişirme mühletini azaltacağından güç tüketimini de hudutlar. Düdüklü tencere kullanımı da tasarrufu takviyeler.

Buzdolabından ne alacağınıza karar verin, kapıyı açıp düşünmeyin

Soğutma aygıtları gerçek bir güç avcısıdır. Yaklaşık 5 mm kalınlığında bir buz katmanı bile dondurucunun güç tüketimini yüzde 30 oranında artırır. Doğal ki, tıpkı şey dondurucular için de geçerlidir. No frost olmayan buzdolaplarında yılda iki kere yapılacak buz çözme tasarruf sağlar. Buzdolabının kapısının kısa vakitte kapatılması kıymetlidir. Böylelikle hem buzdolabına daha az nem girer böylelikle buz oluşumu azalır ve buzu çözmek için harcanan güç azalır, hem de sıcak havayı soğutmak gereken güç minimuma iner.

Hangi yiyeceğe gereksiniminiz olduğuna karar verip buzdolabını açmak tasarrufu artırır.

Ayrıca, uygun doldurulmuş bir buzdolabı daha az güç gerektirir. Su, soda, süt üzere sıvılar soğutma gücünü depolar. Sonuç olarak, kapı açıldıktan sonra istenen sıcaklık daha süratli geri yüklenebilir. Yiyeceklerin buzdolabına konmadan evvel, içeri nem girmeyecek halde paketlenmesi de fark yaratır. Dondurucunun serin bir odaya yerleştirilmesi daha az güç tüketmesini sağlar, buzdolabının yanına su ısıtıcısı konmaması da ehemmiyet taşır.

Sıcak su kullanımında dikkat edilmesi gerekenler

Su tasarrufu yapan, elektrikten de tasarruf etmiş olur. Lakin hakikat su sıcaklığının ayarlanması da elektrik tasarrufuna yardımcı olur. Elektrikli ani su ısıtıcıları, gerçek güç tasarrufu destekçileridir. Su üretecindeki sıcaklığın düşürülmesi ve 45-60 derecelere ayarlanması güç tüketimini azaltır.

Sıcak suyun nerede gerekli olduğu düşünerek tüketim yapmak fark yaratabilir. Örneğin, tuvalette elleri yıkamak için sıcak su hakikaten gerekli olmayabilir. Duş ve musluk başlığına bir akış kısıtlayıcı takmak suyun yanlışsız kullanımı için takviye sunabilir.

Özellikle konutun birtakım yerlerinde küçük ve eski tezgâh altı-üstü termosifonlar kullanılıyorsa bunları yalnızca gerektiğinde suyu ısıtın. Suyun sıcaklığını sabit tutmak için rastgele bir elektriğe muhtaçlık duymayan daima akışlı elektrikli ısıtıcılarla değiştirmek yararlı olabilir.

Ütü yaparken bunlara dikkat

Giysiler yanlışsız bir formda yıkanıp kurutulursa yapılması gereken ütüleme ölçüsü değerli ölçüde azaltılabilir. Çamaşır makinesinin sıkma döngüsünü 1000 periyottan aşağıda seçmek daha az kırışıklık manasına gelir. Yıkama döngüsü tamamlandığında derin kırışıklıkları gidermek için giysinin kuvvetlice çırpılması kırışıklığı azaltır. Giysilerin mümkün olduğunca düz bir formda asılması, gömleklerin bir askıda kurutulması, büyük hacimli çarşaf, nevresim üzere çamaşırların gerdirilerek kurutulması kırışıklığı azaltır.

Giysi satın alırken ‘ütü gerektirmez’ ile işaretlenmiş giysilerin tercih edilmesi de fark yaratır. Sepetteki tüm kıyafetleri ütülenmeden evvel ütülenmeyeceklerin ayrılması, düzgün kurtulmamış giysilerin tekrar kurumaya bırakılması tasarruf getirir.

Ütü yaparken düz bir sınır üzerinde ileri-geri yapmak ütüleme kalitesini artırır. Kumaşın cinsine nazaran uygun sıcaklıkları seçmek, düşük sıcaklıklarda ütü ile açılabilecek kumaşlarda gereksiz yere buhar kullanmamak ve buhar işlevini daima açık tutmamak tasarruf için değerli ipuçlarındandır. Buharlı ütülerde kireç oluşumunu azaltmak için kaynatılmış su kullanmak, muhakkak aralıklarla kireç paklığı yapmak ütünün ömrünü uzattığı üzere tükettiği elektriği de azaltacaktır.

Evinize alacağınız aygıtların elektrik verimliliğini denetim edin

Eve alınacak yeni elektrikli aygıtın güç verimlilik sınıfına dikkat edilmeli.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen