Cts. May 4th, 2024


Ülkemizde her 5 şahıstan birinde uyku apnesi olduğunu biliyor muydunuz? Üstelik pek çok kişinin bu tehlikeli hastalığa sahip olduğundan habersiz yaşadığını? Acıbadem Taksim Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Buyruk Tavşanlı, günümüzde süratle yaygınlaşan ve genç yaşlarda da çok sık görülür hale gelen uyku apnesinin, uyku hastalıkları ortasında uykusuzluktan sonra en sık görülen ikinci hastalık olduğunu belirterek “Tıkayıcı uyku apnesi tedavi edilmezse hayat kalitesini epey düşürmesinin yanı sıra yol açtığı meseleler nedeniyle bilhassa gece yahut sabaha karşı ani vefatla bile sonuçlanabiliyor” diyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Buyruk Tavşanlı uyku apnesi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı, 8 soruda kendinizde farkındalık yaratabilecek Uyku Apnesi Testi hazırladı, değerli ikazlar ve tekliflerde bulundu. 

 

 

Horlama, boğulur üzere uyanma, uykuda arasıra nefesin durması, uykuda terleme, sabah yorgun ve baş ağrısı ile uyanma, gün uzunluğu sonluluk, odaklanamama, yorgunluk üzere birçok sorun uyku apnesinden kaynaklanıyor. Üstelik sıkıntılar hastalığın şiddetine nazaran değişik derecelerde görülebiliyor. Acıbadem Taksim Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Buyruk Tavşanlı, uyku esnasında üst teneffüs yolundaki daralma yahut tıkanmaya bağlı olarak teneffüsün onlarca yahut yüzlerce kere kesintiye uğraması olarak tanımlanan Tıkayıcı Uyku Apnesi’nin bilhassa son yıllarda sıhhatsiz beslenme ve hareketsizlik derken obezitedeki artışla birlikte genç yaşlarda da çok sık görülen bir hastalık haline geldiğini söylüyor. 

 

Risk faktörlerine dikkat!

 

Yapılan çalışmalara nazaran; bilhassa fazla kilolu olmanın tıkayıcı uyku apnesinde en kıymetli risk faktörünü oluşturduğunu vurgulayan Dr. Tavşanlı, kilomuzdaki yüzde 10’luk bir artışın tıkayıcı uyku apnesi riskini 6 kat artırdığını, ayrıyeten kişinin boyun yapısı kısaysa, boğazda havanın geçtiği yol yapısal olarak dar bir anatomiye sahipse daha fazla risk altında olduğunu belirtiyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Buyruk Tavşanlı “Tıkayıcı uyku apnesinde nefeste kesilmelerin olduğu periyotta kandaki oksijen oranı düşüyor ve oksijen düzeylerindeki dalgalanmalar bedendeki dokulara ziyan verebiliyor. Bilhassa damar yapılarında meydana gelen hasarlar damarlarda tıkanıklıklara neden olabiliyor. Birebir vakitte kan basıncında ani yükselmeler de görülebiliyor ve tüm bunlar kalp krizi ve inme olarak bilinen kalp-damar ve beyin damar hastalıklarına yer hazırlıyor” diyor.

 

Uyku apneniz var mı? Bu sorularla test edin!

 

Kişilerin tıkayıcı uyku apnesi açısından ne derecede riskli olduklarını kolay bir tarama testi ile tespit edebileceklerini belirten Dr. Mustafa Buyruk Tavşanlı, testin kıymetlendirilmesine yönelik şu bilgileri veriyor: “Aşağıdaki 8 sorudan oluşan bu testteki sorulara ‘evet’ yahut ‘hayır’ halinde cevap verilmektedir. Toplamda 2 yahut daha az ‘evet’ karşılığı tıkayıcı uyku apnesi açısından düşük risk olarak kabul edilmektedir. Lakin birinci 4 sorudan en az ikisine ‘evet’ diyen erkekler, birinci 4 sorudan en az ikisine ‘evet’ diyen ve vücut kitle indeksi 35’in üzerinde olanlar, birinci 4 sorudan en az ikisine ‘evet’ diyen ve boyun ölçüsü geniş olanlar ile toplamda en az 5 soruya ‘evet’ diyenlerin ağır seviyede tıkayıcı uyku apnesi riski olduğu kabul edilmektedir.” İşte, 8 soruda uyku apnesi testi;

 

  1. Yüksek sesle (kapı kapalıyken bile duyulacak seviyede yahut eşinizin size dürtmesine neden olacak düzeyde) horlar mısınız?
  2. Gün içinde sık sık kendinizi yorgun, bitkin ya da uykulu hisseder misiniz?
  3. Uykunuzda nefesinizin durduğunu görmüş olan, bunu söyleyen birisi oldu mu?
  4. Yüksek tansiyonunuz var mı? Ya da yüksek tansiyon için ilaç kullandınız mı?
  5. Beden kitle indeksiniz (kilogram cinsinden kilo, metre cinsinden boyun karesine bölünerek bulunur) 35 yahut 35’in üzerinde midir?
  6. Yaşınız 50 yahut üzerinde midir?
  7. Boyun ölçünüz geniş mi? (Gömlek yakası ölçüsü erkek için 43 cm, bayan için 41 cm yahut üzerinde midir?)
  8. Cinsiyetiniz erkek midir?

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen