Çar. May 8th, 2024


T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen, dünyanın en uzun periyodik şenlikleri ortasında yer alan, 100 günde 11 vilayette gerçekleştirilen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin en özel duraklarından biri Beyoğlu Kültür Yolu Şenliği, bu şenliğin en özel duraklarından biri ise AKM. Atatürk Kültür Merkezi, Beyoğlu Kültür Yolu Şenliği mühletince ve sonrasında beş farklı standa mesken sahipliği yapacak. 

Bu yıl 4. dördüncü sefer düzenlenen ve Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin ortaya çıkış rotası olan Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nin ana merkezi ise sanatın kalbinin attığı, gelişmiş bir teknolojik donanımla tasarlanmış 2040 kişilik Opera Salonu, 781 kişilik Tiyatro Salonu, 410 metrekarelik galerisi, Müzik Platformu, Çok Emelli Salonu, özel olarak tasarlanmış kütüphanesi ve Yeşilçam Sineması ile yıl boyunca sanatseverleri ağırlayan AKM. 

15 Ekim’e kadar sürecek Beyoğlu Kültür Yolu Şenliği ana aktiflik yerlerinden olan Atatürk Kültür Merkezinde konserler, fiyatsız stantlar, söyleşiler ve etkinlikler yer alıyor. İstanbul, Mersin, Samsun Devlet Opera ve Balesi’nin görkemli temsillerinden, Türk Halk Müziği’ne, Kerem Görsev’den, Ceza’ya ve Türk Pop müziğinin ünlü isimlerinden, yurtdışından şenliğe konuk olarak gelen yabancı sanatkarlara AKM salonlarını renklendiriyor. 

BALKAN NACİ İSLİMYELİ ANISINA 

2022 yılında kaybettiğimiz ressam, şair, düşünür ve akademisyen Prof. Balkan Naci İslimyeli, Epsilon Yayınevi’nin yayımladığı yapıtları ve kitapların içinde yer alan yapıtlarından oluşan ve Beyoğlu Kültür Yolu Şenliği kapsamında AKM’de düzenlenen standıyla anılıyor.  30 Eylül’de Beyoğlu Kültür Yolu Şenliği kapsamında Gülfem Dedeoğlu küratörlüğünde açılan stant 15 Ekim’e kadar ziyaret edilebilecek. İslimyeli’nin edebi yapıtlarının iz düşümü diyebileceğimiz bu stant Balkan Naci İslimyeli’nin “Makas-Psikolaj”, “Nothing is Everything” “Tuhaflıklar Tarihi” ve “Düş Resimleri” koleksiyonlarından seçmeler içeriyor.

RÖNESANS DÜŞLERİNİ İSTANBUL’DA KEŞFETMEK

14. ve 17.yy ortası üretilmiş milyonlarca sanat yapıtının görsel bilgilerinden oluşan Refik Anadol “Rönesans Rüyaları” dijital standı Türkiye Kültür Yolu Şenlikleri kapsamında bugüne kadar Türkiye’nin en özel yerlerinde sergilendi. “Rönesans Rüyaları” Kapadokya’da Meryem Ana Kilisesi’nde, Gaziantep’te Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nde, Başkent’te CSO ADA Ankara’da ve artık de İstanbul’un gözbebeği Atatürk Kültür Merkezinde sanatseverler ile buluşuyor.

100 SANATKARIN ÜRETTİĞİ ÖZGÜN ESERLER

Cumhuriyetin 100. yılı hasebiyle Beyoğlu Kültür Yolu şenliği kapsamında, AKM’de açılan stantta 100 sanatkarın ürettiği özgün eserler yer alıyor. 256 yapıtın görülebildiği stantta, fotoğraf ve heykel çalışmaları, birlikte var olmak, toplumsal ahenk, müsamaha, hürmet, iş birliği ve empati üzere kıymetler işlendi.

Serginin Küratörü Beste Gürsu, proje kapsamında farklı kuşaklardan ve çağdaş sanatın farklı disiplinlerinden 100 sanatçı bir ortaya geldi. Gürsu, “Sanatçılarımızın hepsi anonim nitelikte eser üretti, rastgele bir ünlüye ilişkin eserler değil. Bu, onların sanatlarındaki olgunluğu ve yansıtmakistediği kimlikleri bize en yeterli biçimde gösteriyor” diyor. Stant 30 Ekim’ekadar AKM Galeride sanatseverler ile fiyatsız buluşacak.

 

ANDY WARHOL TÜM RENKLERİYLE BEYOĞLU KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NDE 

Yirminci yüzyıl çağdaş sanatının en aktif isimlerinden ve Pop Arka akımının öncüsü AndyWarhol’un yapıtlarının yer aldığı “Andy Warhol-İstanbul” standı, İstanbul Lale Müzesi tarafından, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla sanatseverlerle AKM’de buluşuyor. İstanbul Emirgan’daki İstanbul Lale Müzesi’nde ziyarete açılan Andy Warhol-İstanbul standındaki 10 eser, Beyoğlu Kültür Yolu aktiflikleri kapsamında Atatürk Kültür Merkezinde sergileniyor. Şenlik kapsamında 10 yapıtla ön açılışı gerçekleştirilen standın hazırlıklıları bir yıl sürdü. Standın Küratörü Nurgül Erdeme standa dair, “Andy Warhol da toplumun sanatla birleştiği bir ortamda,sanatın tarifini alışılagelmiş klâsik kalıplarından çıkarıp değişik bir bakış açısına dönüştüren bir kişi, bu manada Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nde standın yer almasını çok manalı ve kıymetli buluyorum. Zira Türkiye Kültür Yolu Şenlikleri sanatı toplumun her bölümüne ulaştırma gayesi ile hareket ediyor” diyor. 

ATATÜRK PERİYODU FOTOĞRAFLAR YAPAY ZEKAYLA BULUŞTU 

Atatürk Kültür Merkezinin girişinde ise sanatseverleri, Atatürk’ün hayali ve vizyonun tasvir edildiği, “Bir Hayalin İnşası” dijital enstalasyonu karşılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığınca Cumhuriyetin 100’üncü yılına özel hazırlanan “Bir Hayalin İnşası” dijital enstalasyonunda, birinci defa Cumhuriyet Müzesi arşivinden Atatürk periyoduna ilişkin özel olarak seçilen fotoğraflar yapay zeka teknolojisiyle bir ortaya getirilerek yine hayat buluyor. Teknoloji ile sanatı bir ortaya getiren “Bir Hayalin İnşası, ziyaretçilere yapay zekanın hayal gücüne ve Atatürk’ü hayal etme yeteneğine tanıklık etme imkânı sunuyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen