Cts. Nis 27th, 2024


TAV Havalimanları, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına özel olarak düzenlediği “Cumhuriyet’in Bayanları: 1923-2023” standını yolcularla buluşturdu. Bayan Yapıtları Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nın işbirliğiyle oluşturulan stant 4 Kasım’a kadar Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes ve Antalya havalimanlarında sergilenecek.

 

TAV Havalimanları, Cumhuriyet’in 100 yıllık tarihinde farklı alanlarda öne çıkan bayanların biyografilerinden oluşan sergiyi Ankara, İzmir ve Antalya havalimanlarında yolcularla buluşturdu. Stant içeriği Bayan Yapıtları Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı tarafından vakfın afiş, efemera ve özel arşiv koleksiyonundan yararlanılarak oluşturuldu. 

 

Türkiye çağdaşlaşma tarihinin bir izdüşümü olarak Cumhuriyet’in 100 yılında farklı vakit, kültür, eğitim ve coğrafyalardan elli Cumhuriyet bayanının fotoğraflarından oluşan stantla bayanların Cumhuriyet devrindeki kıymetli rolünü vurgulanması amaçlanıyor. Standın küratörlüğünü Bayan Yapıtları Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı Genel Şura üyesi Doç Dr. Sevgi Uçan Çubukçu ve Genel Koordinatörü Hülya İskender üstlendi.

 

Kadın Yapıtları Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı İdare Şurası Lideri Prof. Dr. Birsen Talay Keşoğlu, “Cumhuriyet’in Bayanları: 1923-2023” standı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu günden bu yana bayanların toplumsal ve kamusal alanda varlıklarını, kuruluştaki ve ilerlemedeki katkılarını tekrar hatırlatmak üzere oluşturuldu. Bu stantta yer alan elli bayan, 100 yıllık bir devirde Kurtuluş Savaşı’ndan eşit hak uğraşına, siyasetten toplumsal hayatın her alanına, eğitimden üretime uzanan yolda tarihî ve toplumsal açıdan bayanların tecrübelerini görünür kılmaya ve yine anımsatmaya imkan sağlayacaktır” dedi.

 

TAV Havalimanları Havalimanı İşletmelerinden Sorumlu Küme Lideri Kürşad Koçak, “Kadınların toplumsal hayatın her alanına eşit ve özgür bir formda katılabilmesi Cumhuriyetin en kıymetli kazanımları ortasında yer alıyor. Cumhuriyetimizin 100. yaşını kutlarken, Bayan Yapıtları Kütüphanesi’nin özel arşivinden yararlanarak hazırladığı bu standa havalimanlarımızda konut sahipliği yapmaktan memnunluk duyuyoruz” dedi.  

 

Sergide biyografileri yer alan isimler ortasında Türkiye’nin birinci bayan savaş pilotu Sabiha Gökçen, birinci bayan orkestra şefi İnci Özdil,  ilk bayan bakan ve rektörü Türkan Akyol ve birinci bayan opera sanatkarı Semiha Berksoy bulunuyor.

 

 Kadın Yapıtları Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı hakkında 

Türkiye’nin birinci ve tek bayan merkezli arşiv ve kütüphanesi olan Bayan Yapıtları Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı, koleksiyonlarıyla Osmanlı’dan günümüze Türkiye’de bayanlara ilişkin ya da bayanlarla ilgili yapıtları ve dokümanları barındıran bilgi ve doküman merkezidir. Yazılı, işitsel, görsel ve üç boyutlu malzemeleri sağlayarak arşiv ve koleksiyonlarını oluşturan Vakıf, bayanlara dair günlük ve özel ömürle ilgili kaynakları itinayla toplar. Bu kaynaklar ortasında bayanların ferdî arşivleri, aile evrakları, mektuplar, günlükler; bayan örgütlerinin kampanya ve kayıtları, sanat yapıtları, bayanların otobiyografileri ve biyografileri, sinemalar, fotoğraflar, görüntüler, afişler, efemera, kelamlı tarih kayıtları ve transkriptleri üzere bilgi kaynakları yer alır. Vakıfta; Özel Arşivler, Bayan Örgütleri ve Örgütlenmeleri, Efemera, Gazete Kupür, Afiş, Görsel, Ender Eserler, Kelamlı Tarih, Kitap, Vadeli Yayın, Tez, Makale, Sanat Yapıtları, Bayan Muharrirler, Bayan Sanatkarlar ve İşitsel başlıkları altında toplamda 16 koleksiyon bulunmaktadır.

 

TAV Havalimanları hakkında

Havalimanı finansmanı, geliştirme ve işletmeciliğinde global bir marka olan TAV Havalimanları, 2022’de 78,5 milyon yolcuya hizmet verdi. Şirket Türkiye, K. Makedonya, Gürcistan, Kazakistan, Tunus, Letonya, Suudi Arabistan ve Hırvatistan’da toplam 15 havalimanında faaliyet gösteriyor. TAV Havalimanları iştirakleriyle gümrüksüz mağazacılık, yiyecek-içecek, yer hizmetleri, bilişim, özel güvenlik ve ticari işler olmak üzere havalimanı operasyonun her adımında entegre hizmet sunuyor. Şirket payları Borsa İstanbul’da süreç görüyor ve BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alıyor. TAV Havalimanları 2050’de net sıfır emisyon maksadıyla hareket ediyor. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen