Paz. Nis 28th, 2024


İstanbul’da gerçekleşen unutulmaz etkinliklere konut sahipliği yapmaya devam eden Atatürk Kültür Merkezi, Kasım ayında da dopdolu programıyla dikkat çekiyor. 

DANS ADRENALİN PRÖMİYERİ/İSTANBUL DEVLET OPERA VE BALESİ ÇAĞDAŞ DANS TOPLULUĞU// AKM TİYATRO SALONU// 4 KASIM 2023 CUMARTESİ 20.00// 28 KASIM 2023 SALI-20.00

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Çağdaş Dans Topluluğu MDT İstanbul, beş kesimden oluşan DANS ADRENALİN isimli programıyla 2023-24 sanat dönemine başlıyor.

Programda; evvelki dönemlerde MDT İstanbul ile çalışmış Koreli koreograf Dong Kyu Kim’in yeni modülü “Seni Görüyorum”, MDT İstanbul sanatkarlarından Alper Marangoz’un yeni çalışması “Bahar” ve değişen kastıyla tekrar sergilenecek olan “Koz” isimli çalışma, topluluğun yeni koreograflarından Ferhat Güneş’in pandemi devri çalışması “RE-Side” isimli kısa sinemanın sahne uyarlaması olan “RESIDE/Düşler 3 Defa Görülmeli” ve tanınmış birçok dans topluluğunun koreograflığını sürdüren, tıpkı vakitte geçmiş dönemlerde MDT İstanbul’un “Akdeniz” isimli gecesinde “Mantra” koreografisiyle yer alan İhsan Rüstem’in “Anikka” isimli yeni çalışması yer alıyor. 

Işık dizaynını Taner Aydın’ın, kostüm ve dekor dizaynını Olcay Engin Kaymaz’ın üstlendiği Dans Adrenalin, 4 Kasım tarihinde AKM Tiyatro Salonundaki prömiyerinden sonra, 28 Kasım ve 12 Aralık’ta tekrar AKM Tiyatro Salonunda seyirciyle buluşacak.

BABAMIN ŞARKILARI//MERCAN SELÇUK DANS TOPLULUĞU // AKM TİYATRO SALONU // 6 KASIM 2023 PAZARTESİ-20.30//9 KASIM 2023 PERŞEMBE-20.30

Timur Selçuk’u, ortamızdan ayrılışının 3. yılında anıyoruz. Eşi, kızları ve Mercan Selçuk Dans Topluluğu sanatkarlarının hazırladığı “Babamın Şarkıları” çağdaş bale temsili, 6- 9 Kasım akşamları saat 20.30’da sanatseverler için fiyatsız olarak AKM Tiyatro Salonu’nda olacak.

BÜYÜK ÖNDER ATATÜRK’Ü ANMA KONSERİ // İSTANBUL DEVLET SENFONİ ORKESTRASI DENİZBANK KONSERLERİ // AKM TİYATRO SALONU//10 KASIM 2023 CUMA-20:00

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Denizbank Konserleri’nde, 10 Kasım Cuma saat 20.00’de Ulu Liderimiz Atatürk’ü anmak için düzenlenecek “Büyük Başkan Atatürk’ü Anma Konseri”ni Şef Gürer Aykal yönetecek. İDSO’nun keman sanatkarı Pelin Halkacı Akın’a eşlik edeceği konser programında Ahmet Adnan Saygun’un Keman Konçertosu ve L. V. Beethoven’ın 1 no’lu senfonisinden eserler seslendirilecek.

 

SUZİDİL İLE UŞŞAK// CUMHURBAŞKANLIĞI KLASİK TÜRK MÜZİĞİ KOROSU// AKM TİYATRO SALONU// 12 KASIM 2023 PAZAR-11.30

 

Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’nun Kasım ayı periyodik konserinin birinci kısmını, Sûzidil klasik fasıl oluşturuyor. Konserin solisti Bekir Ünlüataer, klasik ve neoklasik periyotlardan seçtiği dört yapıtla müzikseverlerin huzuruna çıkacak. Mehmet Hulusi Yücebıyık’ın yöneteceği konserin son kısmında ise, Uşşak makamından eserler yer alıyor. 

GİSELLE // İSTANBUL DEVLET OPERA VE BALESİ // TÜRK TELEKOM OPERA SALONU// 1 -7- 15 KASIM KASIM 2023 ÇARŞAMBA 20:00// 7 KASIM 2023 SALI 20:00// 15 KASIM 2023 ÇARŞAMBA-20:00

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin 2023-24 sanat döneminde sahneye koyacağı; konusunun büyük Alman şairi Heinrich Heine’nin “Almanya Üzerine” isimli kitabında anlattığı Wililer Efsanesi’nden alındığı Giselle, Fransız bestekar Adolphe Adam’ın (1803-1856) müzikleri üzerine Jean Coralli-Jules Perrot-Marius Petipa koreografisiyle, kırsal ömür biçimi ile olağan dışı dünyayı bir ortada işleyen, aşkın büyüklüğü ve tutkunun vazgeçilmezliğini vurgulayan, romantik balenin en kıymetli yapıtından biri olan eser, birinci defa 28 Haziran 1841’de Paris’teki Salle Le Peletier’de bulunan Ballet du Théâtre de l’Académie Royale de Musique’de sahnelendi. Doğaüstü ögelerle dolu olan Giselle balesi, dans etmeyi çok seven, genç ve hoş, bir o kadar da utangaç Giselle isminde bir köylü kızı ile kendisini ona ‘’Loys’’ isimli bir çiftçi olarak tanıtan ve Giselle’e delicesine âşık olan Kont Albrecht’in trajik ve romantik kıssasını husus alıyor. Aşk, hüsran, mevt, vicdan azabı, kavuşamama ve yine birleşme düşü ekseninde geçen Giselle; tüm bu ‘imkânsız aşk’, ‘zengin erkek – yoksul kız’ üzere dramatik mevzuları ve ikinci perdede gerçek dışı, fantastik olayları anlatırken gerek koreografide gerekse görsellikle seçilen estetik lisan sayesinde, romantik balenin baş yapıtlarından biri haline geldi. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin bu yıl tekrar repertuvarında yer verdiği Giselle balesini Zeynep Sunal Öngün sahneye koyuyor.

 

FAUST OPERASI // İSTANBUL DEVLET VE OPERA BALESİ // TÜRK TELEKOM OPERA SALONU//

2 KASIM 2023 PERŞEMBE-20:00// 16 KASIM 2023 PERŞEMBE 20:00// 18 KASIM 2023 CUMARTESİ -20:00

 

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Gounod’nun başyapıtını sahneliyor… Alman müellif J. W. Goethe’nin tıpkı isimli yapıtından uyarlanan, Fransız bestekar Charles-François Gounod’nun başyapıtı “Faust” operası, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahneleniyor. Goethe’nin edebiyat, siyaset ve tabiat bilimleri üzerine yazdığı tüm yapıtlarının bir özeti olarak kabul edilen “Faust”un librettosu, Jules Paul Barbier ile Michel Florentin Carré’ye ilişkin. Dramatik bir yapıya ve çarpıcı görselliğe sahip olan yapıtın epeyce sürükleyici olan konusu ise şöyle: İhtiyar Hekim Faust, kasvetli, karanlık odasında gençliğinin hasretini duymaktadır. Dua da etse kaygısına deva bulacağından emin değildir. Bu nedenle şeytanı çağırmaya karar verir. Şeytan Méphistophélès yüzünde alaycı gülümseyişiyle gelir ve Faust’a ne istediğini sorar: “Para mı, ün mü?” Yaşlı Hekim Faust ise hiçbirini istemez, o yalnızca gençliğini arzulamaktadır. Şeytan ona gençliğini verecektir fakat buna karşılık ondan ruhunu ister. Ve Méphistophélès kozunu oynar.  Aniden hoş bir kız hayali belirir, bu Marguerite’dir. Marguerite’i gören Faust heyecanla pazarlığı kabul eder. Böylelikle olaylar gelişir ve Faust genç bir delikanlı olarak mukadderatını Şeytan Mephistopheles’nin ellerine bırakır…

RİCHARD // TÜRK TELEKOM OPERA SALONU // 5 KASIM 2023 PAZAR- 20:00

Yıl 2012. Kral III. Richard’ın kemikleri Leicester’da bir otoparkta bulunur. Kemiklerin isimli tıp uzmanlarınca araştırılıp kanıtlanması uzun bir vakit alacaktır. Richard Hell, tek bir vücut, tek bir zihin içerisinde, dünyanın tüm vücutları ve tüm zihinleri ortasında uçuşarak kendisini inşa etmeye çalışan bir kimlik(siz) olarak, sahiden de dünyaya yeni bir insan çeşidi armağan edebilecek mi? Okan Bayülgen, Shakespeare’in Richard’ı hikâyeleştirmesini tartışmaya açıyor. Yabancı olmayı, yalnızlaşmayı, vahşileşmeyi tartışırken hayali bir tiyatro kumpanyası Shakespeare’in III. Richard’ını tekrar oynuyor.

 

ANADOLU ATEŞİ//TÜRK TELEKOM OPERA SALONU // 06 KASIM 2023 PAZARTESİ-20:00//13 KASIM 2023 PAZARTESİ-20.00//20 KASIM 2023 PAZARTESİ 20.00// 27 KASIM 2023 PAZARTESİ-20.00

Anadolu Ateşi’nin temel konsepti medeniyetler buluşmasıdır. Doğu ile batı kültürlerinin buluşmasını hedefleyen, üniversal barış iletileri veren bir dans portresidir. Halk danslarını bale, çağdaş dans ve dansın öteki disiplinleri ile sentezleyerek dünyaya çağdaş standartlarda bir gösteriyi, bir kültürel şöleni sunmaktadır. Kaynağını Anadolu’nun binlerce yıllık mitolojik ve kültürel tarihinden alan Anadolu Ateşi çabucak hemen her yöreden derlenmiş 3000 halk dansı figürü ve halk müziğini içinde barındıran özgün bir projedir. Mustafa Erdoğan imzasını taşıyan proje, Anadolu’nun binlerce yıllık kültür ve tarih mozaiğinin barışla harmanlanan ateşini tüm dünyaya tanıtmayı hedeflemektedir.

İBRAHİM ERKAL’A HÜRMET KONSERİ // TÜRK TELEKOM OPERA SALONU // 8 KASIM 2023 ÇARŞAMBA-20:30

İbrahim Erkal’a Hürmet Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatkara Vefa Konserleri Kapsamında İbrahim Erkan Anısına Solistler: Yaşar, Güliz Ayla, Gökhan Zirve, Aydilge, Ceylan, Doğuş, Zehra, Kubat, Eda Baba, Sinan Akçıl, Enes Yolcu, Kafadar, Elif Kaya, Sufle sahneye çıkacak. 

AMADEUS // TÜRK TELEKOM OPERA SALONU // 9 KASIM 2023 PERŞEMBE 20:00// 21 KASIM 2023 SALI-20.00

Peter Shaffer tarafından kaleme alınan, dünya müzik tarihinin unutulmaz bestekarları Wolfgang Amadeus Mozart ile Antonio Salieri’nin eşsiz kıssası AMADEUS 5. Dönemi ile sahnede!

Usta direktör Işıl Kasapoğlu rejisiyle Çolpan İlhan-Sadri Alışık Tiyatrosu ve Piu Entertaiment ortak imali ile tiyatroseverlerle buluşmaya devam ediyor. Başrollerini Selçuk Yol (Antonio Salieri) ve Tansu Biçer’in (Wolfgang Amadeus Mozart) paylaştığı, 70 kişilik dev grubuyla dönemin en çok ses getiren yapımlarından birisi olan Amadeus, 4 dönemdir tüm temsillerini kapalı gişe oynayarak 260.000 seyirciye ulaştı.

 

ATATÜRK’Ü ANMA KONSERİ// İSTANBUL DEVLET OPERA VE BALESİ// TÜRK TELEKOM OPERA SALONU//10 KASIM 2023 CUMA-20:00

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Sonsuzluğa Uğurlanışının 85. Yılında, Mustafa Kemal Atatürk’ü anıyor… İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü, sonsuzluğa uğurlanışının 85. yılında, Wolfgang Amadeus Mozart’ın “Requiem” isimli yapıtı ile anıyor. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin orkestrası İbrahim Yazıcı, korosu ise Paolo Villa tarafından yönetiliyor.

İSTANBUL DEVLET SENFONİ ORKESTRASI DENİZBANK KONSERLERİ // TÜRK TELEKOM OPERA SALONU // 17 KASIM 2023 CUMA-20:00

Geçtiğimiz dönemin en sevilen konuk şeflerinden Andreas Ottensamer, İDSO’ya tekrar konuk oluyor. Ottensamer idaresindeki İDSO, genç yaşına karşın inanılmaz bir mesleğe sahip keman yıldızı Daniel Lozakovich’e eşlik edecek. Çok özel iki sanatkarın İDSO’ya konuk olduğu program tam manasıyla kaçırılmayacak bir Sibelius gecesi olacak. Gecede, ünlü bestekarın keman konçertolarından Op. 47 ve 1 nolu senfonisi seslendirilecek.  

 

İSTANBUL DEVLET SENFONİ ORKESTRASI DENİZBANK KONSERLERİ // TÜRK TELEKOM OPERA SALONU // 24 KASIM 2023 CUMA-20:00

Şef Andreas Ottensamer idaresindeki İDSO, başarılı piyanist Dmitry Shishkin’e eşlik edecek. Programda Rachmaninov’un Piyano Konçertosu ve C. Franck’ın Re Minör Senfonisinden eserler yer alıyor. 
 

DON GIOVANNI // İSTANBUL DEVLET OPERA VE BALESİ//TÜRK TELEKOM OPERA SALONU// 30 KASIM 2023 PERŞEMBE-20:00

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sahneleyeceği “Don Giovanni” operası, 30 Kasım 2023 tarihinde Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonunda prömiyer yapıyor. Avusturyalı müzik dehası, Wolfgang Amadeus Mozart’ın bestelediği “Don Giovanni” operası, opera literatürünün başyapıtları ortasında üst sıralarda kendine yer bulmuştur. O denli ki Richard Wagner, Don Giovanni’nin yapıtının “tüm operaların operası” olduğunu sav etmiştir. Dahi librettist Lorenzo Da Ponte’nin kaleme aldığı librettosu ile kara güldürü olarak nitelendirilebilen opera; insan tabiatının en güzelinin ve en kötüsünün sergilendiği, ruhsal ve dünyevi dileklerin, güldürü ve trajedinin Mozart’ın dehası ile birleşmesinden doğmuştur. Opera, bayanları baştan çıkarmakla ün yapmış, çapkın bir İspanyol asilzade olan Don Giovanni ismindeki efsanevi karakterin maceralarını anlatmaktadır. Zenginliği ve gücü, onu aksiyonlarının sonuçlarıyla yüzleşmekten korur, ta ki bir gün çok ileri gidip sonunda kendi düşüşüne yol açan bir cinayet işleyene kadar… Aytaç Manizade’nin sahneye koyduğu yapıtta İDOB Orkestrasını İbrahim Yazıcı yönetiyor. Dekor tasarımı Efter Tunç, kostüm tasarımı Serdar Başbuğ, ışık tasarımı Kemal Yiğitcan imzalı. Yapıtın koro şefi ise Volkan Akkoç.

 

ATATÜRK HAFTASI KONSERİ // İSTANBUL DEVLET TÜRK MÜZİĞİ TOPLULUĞU// AKM ÇOK HEDEFLİ SALON//2 KASIM 2023 PERŞEMBE- 19.00

Sanat Direktörü Ferruh Yarkın önderliğindeki konser, İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu tarafından sahneye konacak. Atatürk’ü Anma Haftası nedeniyle 2 Kasım 2023 tarihinde AKM Çok Emelli Salonda saat 19.00’da Atatürk’ün sevdiği müziklerden oluşan bir repertuvarla siz bedelli sanatseverlerin karşısında olacak.

MÜZİK TAKVİMİ KASIM AYINDAN YANSIYANLAR // CUMHURBAŞKANLIĞI KLASİK TÜRK MÜZİĞİ KOROSU// AKM ÇOK HEDEFLİ SALON // 3 KASIM 2023 CUMA-19.00

Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu tarafından hazırlanan programda, dünya takviminin müzik kültürümüze yansımalarının peşine düşülüyor. Türkiye ve dünya tarihinde iz bırakan toplumsal, kültürel ve siyasi olaylar ile müzik kültürümüz ortasında şaşırtan bağlar kuruluyor. Mevzuyla ilgili yapıtların seslendirildiği programda, perdeye yansıtılan fotoğraf ve dokümanlarla, dinleyici vakit tünelinde bir seyahate çıkarılıyor. Programı Mehmet Güntekin, koro ses ve saz sanatkarlarının refakatiyle sunuyor. Programda Aybige Demir Okan, Taner Yalçın solist olarak Şehnaz Ayan, Serap Çağlayan, Murat Aydemir sazlarda yer alıyor.
 

İZAHLI MÜZİK SAATİ SULTANİYEGAH//CUMHURBAŞKANLIĞI KLASİK TÜRK MÜZİĞİ KOROSU// AKM MÜZİK PLATFORMU// 23 KASIM 2023 PERŞEMBE-19.00

 

Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’nun 2023-2024 sezonunda başlattığı programda her ay Türk müziğinin bir makamı ele alınarak, o makamın önde gelen yapıtları mercek altına alınıyor. Ele alınan eserler yalnızca seslendirilmekle kalmayıp, ortaya çıktıkları ortam, bestekarları ve güfte şairleriyle ilgili bilgiler tazelenerek, ilişkin oldukları kültürel dünyanın kapıları aralanacak. Mehmet Hulusi Yücebıyık’ın direktörlüğünde hazırlanan aktiflik, Hüseyin Kıyak tarafından sunulacak. Klasik Türk müziğinin kültürel altyapısını tanımak için bir seyahat fırsatı sağlayan aktiflikte, yer yer izleyicinin iştiraki da sağlanarak interaktif bir sahne oluşturulacak.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen