Cts. Nis 27th, 2024


 

Tarihi, turistik, kültürel ve doğal zenginlikleri, gastronomi kültürü, yüksek tarım ve hayvancılık potansiyelinin yanında zeytin ve zeytinyağı üretiminde Ege’de kıymetli bir yere sahip olan Aliağa’da, zeytin hasadının başlaması münasebetiyle Zeytin Hasat Şenliği düzenlendi.

Aliağa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tertibi ile Hacıömerli Mahallesi’nde Aliağa Belediyesi tarafından hizmete açılan Gryneion Cafe ve Mesire alanında düzenlenen 2. Zeytin Hasat Şenliği’ne Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, Aliağa Belediye Lideri Serkan Acar, Garnizon Kumandanı Albay Faruk Altun, Tarım ve Orman Vilayet Müdür Yardımcısı Fatih Kılıç, Aliağa Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mazlum Selim Aksakal, kurum müdürleri, siyasi parti yöneticileri, STK temsilcileri, muhtarlar, üreticiler ve vatandaşlar katıldı. 

Katılımcılara Zeytin Fidanı Dağıtıldı
Aliağa 2. Zeytin Hasat Şenliği kapsamında sabun üretimi, Zeytin Salamura ve Kırma Atölye aktifliği, zeytinyağı tadım yarışı, zeytinyağlı yemek yarışı, tarlada zeytin hasadı, zeytinyağı fabrikası ziyareti yapıldı. Aliağa Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından ziyaretçilere zeytin fidanı dağıtıldı. Eser tanıtım stantlarının yer aldığı tertipte iştirakçilere çeşitli ikramlar yapılırken iştirakçilere çekilişle armağanlar de verildi. 

Gryneion’da Yemek Tadım Yarışması
Şenliğin devamında gerçekleştirilen zeytinyağı tadım müsabakası, zeytinyağlı yemek yarışı şenliğe heyecan kattı. Tadım yarışında heyet üyeliklerini Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, Aliağa Belediye Lideri Serkan Acar, Garnizon Kumandanı Albay Faruk Altun, Şef Sedat Çetiner ile Şef Emrah Tütüncüoğlu yaptı. Yarış sonunda dereceye giren yarışmacılara mükafatları takdim edildi. 

Aliağa Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mazlum Selim Aksakal, “Yeni Projeler İçin Uğraş Gösteriyoruz”
Zeytin hasat şenliğinin bu yıl 2.sini düzenlemekten memnunluk duyduklarını söz eden Aliağa Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mazlum Selim Aksakal, “Bir tarafında ağır endüstrisi, bir tarafında petrokimyası, bir tarafında mavi bayraklı plajları bir tarafında geniş tarım yeri olan Aliağamızda, ilçe müdürlüğü olarak durmadan, yorulmadan meseleleri çözmek için ve yeni projeler yapmak için uğraş gösteriyoruz” dedi. 

Zeytinin bölge için çok kıymetli ve pahalı bir tarım eseri olduğunu tabir eden Tarım ve Orman Vilayet Müdür Yardımcısı Fatih Kılıç, vilayet genelinde yaklaşık 400 ton zeytinyağı üretimi yapıldığını söyledi.

Aliağa Belediye Lideri Serkan Acar, “Hasadımız Bereketli Olsun”
Aliağa’nın her alanda olduğu üzere tarım alanında da büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Aliağa Belediye Lideri Serkan Acar, “Zeytin, Aliağamızda önde gelen tarım eserleri ortasında yer alıyor. Aliağamızda 44.000 dekar zeytin toprağımız, 483.000 zeytin ağacımız bulunuyor. Bu yıl hasatta amacımız, yaklaşık 12.000 ton zeytin ile birlikte 3.000 ton zeytinyağı elde etmek. Elde ettiğimiz zeytinyağımızı bir yandan dağıtmak, bir yandan da kalitesine güvendiğimiz zeytin ve zeytinyağımızı yurt geneline yayarak tanıtmak isteğindeyiz. Bu yıl 2.sini düzenlediğimiz zeytin hasat şenliğimizi önümüzdeki yıllarda da gerçekleştirerek klasik hale getireceğiz. Şenliğin hazırlanmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Hasadımızın bereketli olmasını temenni ediyorum” dedi. 

Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, “Zeytin Üretimini Artırmak Zorundayız”
Sadece bölgede değil ülke genelinde zeytin üretiminin artırılması için çalışmalar yürüttüklerini tabir eden Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, “Aliağa, endüstrinin yanında turizm ve tarımda da kıymetli bir yere sahip. Hasat şenliğindeki hedefimiz hem çiftçilerimizi bir ortaya getirmek, hem bir şenlik ortamında, bir kardeşlik ortamında hasat başlatmaktı. Üretimin ehemmiyetini ortaya koymaktı. Zeytin üretimini ülke genelinde artırmak zorundayız. Her ne kuralda olursa olsun çiftçilerimizin üretmelerini istiyoruz” dedi. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen