Cum. May 10th, 2024

Hemen hemen birçok kişinin bitirdiği okulların bir mezunlar derneği vardır. Bu dernekler çeşitli etkinlikler düzenlerler ve üyeleri ile sık sık mezun oldukları okula dair programlar düzenler. Bu kapsamda dernek üyeleri; basınlara üye olur ve hatta bazılarının etkinliklerini yakından takip eder fakat bu dernekler genelde hayatımızın ortasında yer almaz.

Bu derneği diğerlerinden ayıran farklı bir hikayesi var
İstanbul Kız lisesi Mezunları Derneği, okulunun tarihi ve ismini yaşatma amacı nedeni ile bunların arasından sıyrılıyor.

Uyum içinde çalışılıyor
Uzun yıllar Birnur Özümert başkanlığı ile devam eden Mezunlar Derneğinin yeni başkanı Melike Diridir, yönetim ve denetim kurulu üyeleri ile birlikte uyum içinde çalışıyor.

Etkinlikler düzenleniyor
Gerek okullarının bulunduğu binanın içinde yaptıkları etkinliklerle gerekse farklı mekanlarda üslerinin bir araya gelmesiyle o eski bütünlüğü devam ettirme gayretini sürdürüyorlar.

İstanbul Kız Lisesi’nin tarihçesi
İstanbul Kız Lisesi’nin kuruluş tarihi 1850 tarihine kadar dayanıyor. 1988 yılına kadar aynı isimle, Cağaloğlu’ndaki tarihi binasında hizmet veren okul bu tarihden sonra Cağaloğlu Anadolu Lisesi adı altında eğitim vermeye devam ediyor.

İstanbul Kız Lisesi olmadan önce okulun ismi sırasıyla; Mekteb-i Mülkiye-i Şahane, İstanbul İnas Sultanisi (1913) ve Bezmialem Sultanisi (1915) olarak kullanıldığı biliniyor.

Köklü geçmişe sahip bir okul
Okulu Sultan 2. Mahmut’un eşi ve Sultan Abdülmecit’in Validesi Bezmialem Valide Sultan’ın yaptırdığı kayda geçen bilgiler arasında.

Ayrıca 1924 yılında kız liseleri arasındaki ilk Türkiye Voleybol şampiyonu olarak da İstanbul Kız Lisesi’nin adı geçiyor.

Osmanlı eğitim reformlarını yansıtan binası ise günümüze kadar korunarak geliyor.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen