Cum. May 10th, 2024


Allianz Trade 2023 yılında ikinci defa Global İflas Raporu yayınladı. Ticari alacak sigortasında dünya önderi olan Allianz Trade’in raporuna nazaran, global ticari iflasların ivmesi sürat kazanırken, iflasların 2023 yılında yüzde 6 ve 2024 yılında ise yüzde 10 artacağı belirtiliyor. 5 ülkeden 3’ü ise 2024 yılı sonuna kadar pandemi öncesi ticari iflas düzeylerine ulaşacak.

Allianz Trade, yeni Global İflas Raporu’nu yayınlayarak 2023 ve 2024 için güncellenmiş kestirimlerini açıkladı. Allianz Trade’e nazaran; 2022 yılındaki yüzde 1’lik çok az toparlanmanın akabinde, global iflaslar 2023 yılında yüzde 6 ve 2024 yılında ise yüzde 10 oranında artacak.

 

Nakit tamponlarının erimesi ve kârlılığın azalması birçok kesimi tehlikeye atıyor

Rapora nazaran global ticari iflas ivmesinin sürat kazanmasının arkasında, şirket gelirlerindeki düşüş, fiyatlandırma gücünün azalması ve zayıflayan global talep yatıyor. Raporda ayrıyeten, 2023 yılının ikinci çeyreği itibariyle, şirket gelirlerindeki düşüşün, 2020 yılının ortalarından bu yana “ilk kez”, tüm bölgelerde geniş bir tabana yayıldığına dikkat çekiliyor. Bu durumun, devam eden yüksek maliyetlerle birleşerek kârlılığı azalttığı ve sonuç olarak da likidite konumlarının süratle kötüleştiği, 2025 yılından evvel de güzelleşmesinin beklenmediği belirtiliyor.

Allianz Trade CEO’su Aylin Somersan Coqui, 3,4 milyar euro ile Euro Bölgesi’nde ve 2,5 milyar dolar ile ABD’de şirketlerin hâlâ kıymetli ölçüde nakit fazlası bulunduğu bilgisini vererek “ancak, bu nakit tamponları büyük firmaların elinde ve teknoloji ve tüketici eserleri üzere belli bölümlerde ağırlaşmış durumda. Ve düşük ekonomik büyümenin daha uzun süreceği bu konjonktürde birçok şirket nakit konumunu operasyonlar yoluyla artıramıyor. Sonuç olarak, global ticari iflaslarda 2022 yılında görülen yüzde 1’lik artışın, 2023 yılında hızlanarak yüzde 6 ve 2024 yılında biraz daha hızlanarak yüzde 10 olmasını bekliyoruz” diyor.

 Raporda; konaklama, ulaşım ve toptan/perakendecilik hizmetlerinin başı çektiği en kırılgan şirketlerin ve dalların 2023 yılında iki ortada bir derede sıkışıp kaldığı vurgulanıyor. Bilhassa konut segmentinde bekleyen işlerin neredeyse tamamlandığı inşaat kesimi başta olmak üzere; öteki dalların de net nakit konumları süratle berbatlaşan bu bölümlerle birebir yolda süratle ortayı kapattığı raporda öne çıkan bilgiler ortasında yer alıyor.  

İflas Araştırmaları Baş Analisti Maxime Lemerle bu durumu şöyle özetliyor. “Ayrıca, faiz oranlarının beklenenden daha uzun müddet yüksek kalması gayrimenkul ve güçlü tüketim malları üzere bölümlerde talebi azaltıyor ve Atlantik’in her iki yakasında da gayrimenkulün yanı sıra kamu hizmetleri ve telekom üzere yüksek borçlu bölümlerde ödeme gücü üzerinde baskının artacağı manasına geliyor. Dahası, global olarak ortalama İşletme Sermayesi İhtiyacı (İSG) şu anda 86 gün üzere rekor bir düzeyde ve pandemi öncesi düzeylerin 2 gün üzerinde. Daha yüksek faiz oranları, şirketlerin yapısal olarak daha yüksek işletme sermayesi ihtiyaçlarını (WCR) finanse etmelerini de daha maliyetli hâle getiriyor ve bu da inşaat, makine ve ulaşım ekipmanları üzere bölümler için risk oluşturuyor.” 

 

5 ülkeden 3’ü 2024 yılı sonuna kadar pandemi öncesi ticari iflas düzeylerine ulaşacak

Raporda yer verilen bilgilere nazaran 2023 yılı sonunda, ticari iflaslardaki olağanlaşma birden fazla gelişmiş iktisatta tamamlanmış olacak ve ülkelerin yüzde 55’inde iflaslarda çift haneli büyük artışlar görülecek. Bu ülkeler ortasında yüzde 47’lik artış ile ABD, yüzde 36 ile Fransa, yüzde 59 ile Hollanda, yüzde 35 ile Japonya ve yüzde 41’lik artış ile de Güney Kore bulunuyor. Global olarak, ABD ve Almanya üzere büyük pazarlar da dahil olmak üzere, her beş ülkeden üçünün, 2024 yılı sonuna kadar pandemi öncesi ticari iflas düzeylerine ulaşacağı da raporda yer alıyor. Rapora nazaran; Atlantik’in her iki yakasında da iflas sayılarının istikrara kavuşması için GSYH büyümesinin iki katına çıkması gerekiyor ki bu da 2025’ten evvel gerçekleşemez.

Allianz Trade CEO’su Aylin Somersan Coqui, “Ek olarak, global ekonomik büyümenin yavaşladığı bir ortamda, ödeme vadelerinin uzaması ve önümüzdeki çeyreklerde iflasların artması mümkün: Global olarak Alacak Vadesi ortalaması, firmaların yüzde 47’si için halihazırda 60 günün üzerinde. Ek bir günlük ödeme gecikmesi ABD’de 100, AB’de 90 ve Çin’de 140 milyar dolarlık bir finansman açığına muadil. KOBİ’ler için banka kredilerine ulaşmak esasen çok zorken, bu finansman açığını kapatmak değerli bir zorluk olabilir” diyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen