Paz. May 5th, 2024


Gençler için gençler tarafından kurulan 23 Yetenek Derneği’nin farklı bölümlerden ve uzmanlık alanlarından seçkin konuklar ile üniversite öğrencilerini bir ortaya getiren etkinliği “Zirve 23” sona erdi. 

“Geleceğe Adım At” temasıyla düzenlenen zirvenin “Denge”, “Merak”, “Huzur” , “Vicdan”, “Tutku”, “Cesaret” ve “Devrim” temalarındaki öğle oturumlarının konuşmacıları şöyleydi: Müellif & Düşünür Alev Alatlı, Türkiye Tasarım Vakfı Kurucusu Mehmet Kalyoncu, Şef & Toplumsal Girişimci Ebru Baybara Demir, Kale Holding İdare Şurası Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Shazam Kurucusu ve CEO’su Chris Barton, Psikoterapist Mehmet Dinç, Swipeline Kurucusu Umut Yaka, Avane Cloud Kitchens Kurucusu Ahmet Orhon, Param Kurucusu ve CEO’su Emin Can Yılmaz ve Kiralarsın Kurucu Ortak & CEO’su Başak Baykan.

          Kale Holding İdare Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay şunları söyledi: “Denge, elde edebileceğimiz bir şey değil, hayatın kendisidir ve hayatın daima hareket hâlinde olduğunu bilmeliyiz. Faziletler iki çok ucun ortasıdır; insanın mutlu olmak için iki uç ortasında bir istikrar bulması gerekir ki açık fikirli ve anlayışlı olduktan sonra, insan her yaşta istikrarını kurabilir. Ben de kendi istikrarımı kendime özel biçimde buldum.”

          Sistematik bakış açısı geliştirmenin değerini vurgulayan Okyay; çatışma, hatta kaos olmadan istikrar olmayacağını belirterek “Her şeyin başı dünyaya güzel bakmaktan geçiyor. Egosisteme değil, ekosisteme sahip çıkmalıyız.” dedi. 

          Shazam Kurucusu ve CEO’su Chris Barton “Eşsiz fikirler yaratmak için her şeyden evvel merak etmelisiniz. Shazam’ı birinci geliştirdiğimde her şey çok karmaşıktı; ancak onun üstesinden gelebileceğime inandım. Artık merak ettiğiniz şarkıyı aramaya, ismini yazmaya, kelamlarını yazmaya gereksiniminiz yok; yalnızca bir tuşa basıp keyfinize bakıyorsunuz.”  

 

Kendimizi tahlil ederek içimizdeki potansiyeli keşfetmeliyiz.”

Shazam’ın ticari seyahatine da değinen Barton şöyle konuştu: “Şirket, 2002 yılında İngiltere’de faaliyete geçmesi karşın, kısa mühlet içinde dünya pazarına açılarak Japonya, ABD, Avustralya ve Almanya üzere farklı ülkelerde memleketler arası bir sansasyon hâline geldi. 2009’da en çok indirilen uygulama olanve kendi özel küme arama motorunu oluşturan Shazam, farklı müzik türlerinin ‘parmak izlerinin’ yer aldığı devasa bir bilgi tabanına sahip.”

Psikoterapist Mehmet Dinç ise şu sözlerle Zirve’ye katkıda bulundu: “İçimizdeki yaşama sevincini hep canlı tutmalıyız. Çünkü bütün zorlukların ve travmaların üstesinden lakin onunla gelebiliriz. En büyük hazinemiz ömrümüzdür, onu ciddiye almalı ve ona ihtimam göstermeliyiz. Kendimizi tahlil ederek içimizdeki potansiyeli keşfetmeli ve ömür uzunluğu yaşama sevincimizin peşinden gitmeliyiz.” 

Swipeline Media Kurucu Ortağı Umut Yaka’nın moderatörlüğünde düzenlenen “Cesaret: Girişimcilik Paneli”nin konukları Avana Cloud Kitchens Kurucu ve CEO’su Ahmet Orhon, Param Kurucusu Emin Can Yılmaz ve Kiralarsın Kurucusu ve CEO’su Başak Baykan’dı. 

Ahmet Orhon; yatırımcı ekosisteminin, henüz seyahatinin çok başında olduğunu, ayrıyeten para ve grup konusundaki kısıtlı imkânlara rağmen hareket edildiğini belirtti. Cesaretle ilerlemenin, belirsizliklerle barışık olmanın girişimcilik için kaçınılmazlığını vurguladı. Türkiye’nin nevi şahsına münhasır ekosistem olduğunu söyleyen Orhon, “Neyi daha yeterli yapabileceğimize kafayı yormalıyız. Fikir danışın, gardınızı da düşürmeyin.” dedi. Orhon, ayrıca teşebbüsü olan gençleri birlikte çalışmaya davet etti.  

 

Türkiye’nin birinci elektronik para kuruluşu Param ismine konuşan Emin Can Yılmaz: “Girişimci, risk alabildiği surece girişimcidir. Zira işin her basamağı bir risktir ve ‘başarısızlıkla yüzleştiğiniz an’ çok değerlidir. O nedenle yürek ve vazgeçmemek çok değerli. ‘Hayır’ karşılığı karşısında motivasyonunuzu düşürmeyin. İştiraklerinize ehemmiyet verin ve bir sorun varsa, onu çözmeye odaklanan takıma sahip çıkın.”

Ebru Baybara Demir: “Yaşadığınız yeri daha güzel bir yer hâline getirin.”

“Bir bayan teşebbüsçü olarak, yüreğimi kazanmak çok uzun yıllarımı aldı.” diyen Kiralarsın Kurucusu ve CEO’su Başak Baykan“İçinizde teşebbüsçü olmak isteyenler varsa, gerçek vakti bekleyin ve yürekli davranın.” dedi. Baykan, sözlerine şöyle devam etti: “Kadın girişimcilere sesleniyorum: Birbirimize gereksinimimiz var. Herkes öteki bayan girişimcilerden öğrendiklerini diğer bayan girişimcilere vermek için istekli. Kesinlikle birbirinizle irtibata geçin. Erkek girişimcilere de kurucu ortak olarak en az bir bayan girişimciyle çalışmalarını öneriyorum. ‘Hayır’ cevabını alsanız bile fikirlerinizi anlatmaktan çekinmeyin. Fikrinize birilerini inandırmak ve onlara da hayal ettirmek, bu süreçte çok değerli.”

Deprem bölgesinin yanı sıra Türkiye’nin çeşitli vilayetlerinde hayata geçirdiği toplumsal sorumluluk ve gönüllülük projeleriyle toplumsal gelişime katkı sunan Şef ve Toplumsal Girişimci Ebru Baybara Demir, konuşmasında kadim Anadolu kültürüne vurgu yaptı: “Sofraya konulan her yemeğin tadı, gücünü aldığı topraktan ve yarar sağladığı hayatlardan gelir. Unutmayın ki çok hoş bir ülkede, ortak geçmişi paylaştığımız beşerlerle birlikte yaşıyoruz; hiçbir şey bundan daha kıymetli değil. Bu nedenle birbirinize kenetlenin. Gideceğiniz en değerli yer memleketinizdir, aldığınız eğitimi memleketiniz için avantaja çevirin. Bunu yaparken de tutkunuzu asla kaybetmeyin. Anadolu’nun kadim kültürüyle bilginizi birleştirin ve yaşadığınız yeri daha güzel bir yer hâline getirin.”

 

Mehmet Kalyoncu: “Bu topraklar bize emanet, üzerinde ne yaptığımıza çok dikkat etmeliyiz.”

Türkiye Tasarım Vakfı Kurucusu Mehmet Kalyoncu“Zirve 23”ün “Vicdan” oturumunun konuşmacısıydı. Kalyoncu şu sözlerde bulundu:

“Vicdan, insanın kendisiyle yüzleşmesini, kalbiyle aklının uyumlu çalışmasını gerektirir. Türkiye Tasarım Vakfı olarak 6 Şubat’taki yıkıcı sarsıntıdan sonra ‘durumdan görev çıkararak’ aylardır Hatay’ın tasarım ve gelişimi için çalışıyoruz. Bize emanet edilen bu topraklarda daha hoş kentler olsun diye. Bu emanete sahip çıkmalı ve birbirimize güvenmeliyiz. Zelzelede kentlerimiz yıkıldı, etrafımızdaki savaşlarda Kiev yıkıldı, Bağdat yıkıldı, Halep yıkıldı. İnsanlığın başladığı topraklar olan Mezopotamya’da kadim kentler bir bir yok oldu. Bugün ise Gazze yıkılıyor. Bunlar, akılsızlığın değil, vicdansızlığın bir sonucu. O nedenle dünyamızın en büyük gereksinimi bugün vicdandır.”

 

Alev Alatlı: “Türkler çalışkan, zeki ve pratiktir.”

“Devrim” oturumunun konuşmacısı muharrir ve düşünür Alev Alatlı, sözlerine “Türkler çalışkan, zeki ve pratiktir.” vurgusuyla başladı. Bu özellikleri kullanmaya devam etmek için gençlere “sinmemeyi öğrenin” tavsiyesinden bulunan Alatlı,şöyle devam etti: “Şu sıralar çok hoş ve kutlu haberler alıyorum. Kuvâ-yi İlmiyeler kurulmaya başlamış. Ne demek istediğimi anlıyorsunuz. İlim sahipleri, bilim insanları… Nasıl ki o periyotta İstiklal Harbi’nde savaşmak için Türkiye’nin her köşesinde Kuvâ-yi Millîyeler kurulduysa, bu periyotta de dünyayı ve Türkiye’yi anlamak için sizlerin bir ortaya gelip Türkiye’nin dört bir yanında Kuvâ-yi İlmiye’leri kurması kaide olmuştur.”

 

“Gençler Kendi Gelecekleri Konusunda Çoğunlukla Umutlu”

Zirve’nin değerli çıktılarından biri de yeni kurulan ve birinci defa kamuoyuna duyurulan “23 Araştırma”nın gençlik çalışmasının sonuçlarıydı. Harvard Üniversitesi araştırmacısı Ahmet Akbıyık’ın sunduğu araştırma sonuçlarına nazaran; Türkiye’deki 18-30 yaş ortasındaki 2157 iştirakçinin yarısından fazlası ülke geleceği konusunda daha az umutluyken, kendi gelecekleri konusunda çoğunlukla umutlu.

 

“Gençleri anlamak için yapılan çalışmalarda, 20 yıldır birebir sorular soruluyor. Bu sorular kıymetli, lakin yeni gelen nesillerle tıpkı lisanı konuşmuyor” diyen Akbıyık“Bildiğiniz gibi 23, gençleri en âlâ anlayan kurum. Buna ek olarak gençleri en düzgün anlatan kurum da olmak istiyoruz. O nedenle periyodik saha araştırmaları yapmaya devam edeceğiz.” 

23 Araştırma’nın anketiyle; 23 yaş üstündeki iştirakçilerin iktisat, açlık, göç üzere yakın gelecekteki sıkıntılara daha çok odaklandığı tespit edildi. 23 yaş altındakilerin ise sonlu doğal kaynaklar, global ısınma üzere uzun vadeli meselelere daha çok odaklandığı görüldü.

23’ün yıl uzunluğu süren faaliyetlerinin başlangıcı olan Tepenin sonunda, araştırmalarla gelecekte de gençleri en yeterli anlamak ve buna yönelik tesirli işler ortaya koymak için çalışılacağı hissedildi.

Türkiye’nin 81 Vilayetinden Müracaat, Her Bölgeden Katılım

Zirve kapanırken niyetlerini aktaran İdare Şurası Lideri Davet Yıldız ‘’Bu sene Türkiye’nin 81 vilayetinden müracaat aldık. Türkiye’nin dört bir yanına temas edebildiğimiz ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen sizlerle birlikte olduğumuz için çok memnunuz.’’ diyerek sonraki yıllarda de bu etkiyi büyütmeyi hedeflediklerini ve Türkiye’nin nitelikli insan kaynağına katkı sağlayabilmek için çalışmaya devam edeceklerini aktardı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen