Paz. Nis 28th, 2024


Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde 2 gün sürecek sempozyumda 165 bilim insanı, Üsküdar’ın hem tarihini hem de geleceğini masaya yatıracak. Yaklaşık 30 oturumun düzenleneceği sempozyumda, Üsküdar’ın tarihi, kültürel ve toplumsal gelişimi masaya yatırılırken, geleceğe yönelik yeni bir vizyon ortaya konulacak. Sempozyum Göksel Baktagir ve Letafet Türk Müziği Topluluğunun “Salacak’tan Kandilli’ye Üsküdar Kokan Ezgiler” isimli konseriyle açıldı.

NABİ AVCI: “İnsanlar kentleri imar eder, kentler de insanları inşa eder. Bugünün dünyasında siz bir kenti yıkıyorsanız, o kent de sizi yıkar.”

HİLMİ TÜRKMEN: “Üsküdar, 1016-1017’den itibaren Türklerin ana yurdu, cet yurdu olmaya başlamıştır.  O günden bu yana Üsküdar’ımız ülkemiz için, siyasi geçmişimiz için, bu hoş ülkemizin birlik beraberliği için değerli bir stratejik noktadır.”

 

Üsküdar Belediyesi tarafından bu yıl 12’ncisi düzenlenen Memleketler arası Üsküdar Sempozyumu’nun açılışı yapıldı. Çok sayıda seçkin davetli ve akademisyenin yanı sıra Üsküdarlıların da büyük ilgi gösterdiği Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki sempozyumun açılış programı, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve Üsküdar’ı anlatan görüntü gösterimiyle başladı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Üsküdar Belediye Lideri Hilmi Türkmen, Üsküdar’ın kadim bir geçmişi olduğunu söyledi. 

Türkmen: “Üsküdar’ın Tarihi ve Kültürel Zenginliği Ortaya Çıkıyor”

Üsküdar Belediye Lideri Hilmi Türkmen ise Üsküdar Sempozyumlarının değerli bir ilim irfan menbağı olduğuna işaret ederek, “20 yılda 12 sempozyum yaptık ve 25 ciltlik bir külliyat oluştu. Bu zenginlik elbette ki Üsküdar’ın zenginliğidir. Bini aşkın bilim beşerinin emeği ve binden fazla bildirinin buluştuğu muazzam bir kültür hazinesidir.” diye konuştu.

Türkmen: “Üsküdar’ımız ülkemiz için kıymetli bir stratejik noktadır”

Sempozyumun art planında büyük bir emeğin olduğuna dikkati çeken Türkmen, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Çağrı Beyefendi kumandasındaki Selçuklu askerlerinin Anadolu’ya gelmeden evvel Üsküdar’a ayak bastığı tarihi kaynaklardan öğrendiğimiz bir gerçektir. Üsküdar, 1016-1017’den itibaren Türklerin ana yurdu, cet yurdu olmaya başlamıştır. 1071’de amaç, İstanbul’u fetih olarak belirlenmiş, işte o amacın önsözü olarak Üsküdar ön plana çıkmıştır. Bu hoş kentimizin böylesine tarihi bir seyahatinden süzülen zenginliklerle bugüne gelmiş durumdayız. Elbette ki bugüne kolay gelmedik. Bilhassa Kurtuluş Savaşı yıllarında ve 15 Temmuz sürecinde Üsküdar’ımız tekrar tarihi misyonu üstlenmiş, kıymetli bir yerleşim yeridir. Kurtuluş Savaşı yıllarında halkı Doğancılar Meydanı’nda toplayıp kurtuluş uğraşına manevi takviye ve duaların yapıldığı değerli bir merkezdir. Birebir gerçeklik 15 Temmuz’da da Üsküdar’ın tarihinde vardır. 15 Temmuz sürecinde ihanet şebekesi Üsküdar’dan yola çıkmak ve emellerine ulaşmak üzere bir plan yapmışlardır. Üsküdar’ı stratejik bir alan olarak belirlemiş hainler. Şayet buradan geçebilirlerse Allah koruma emellerine ulaşacaklarını düşünerek bu türlü bir plan yapmışlar. Ancak Üsküdar’ımız motamot 1071’den evvelki devirde olduğu üzere, Kurtuluş Savaşı yıllarında olduğu üzere 15 Temmuz sürecinde bu cennet vatanımızda gözü olan hainlere fırsat vermemiştir. Üsküdar’ımız ülkemiz için, siyasi geçmişimiz için, bu hoş ülkemizin birlik beraberliği için kıymetli bir stratejik noktadır.”

Türkmen: “BM Habitat Dünya Kentler Günü Üsküdar’da Yapılacak”

Üsküdar Belediye Lideri Hilmi Türkmen Ekim ayı sonunda gerçekleşecek uluslar ortası bir etkiliğin de alımı verdi: 

“Bir muştuyu sizlerle paylaşmak isterim. 31 Ekim’de dünyada birinci kere bir ilçe belediyesinin mesken sahipliğinde Sayın Emin Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde Dünya Kentler Günü tertibi gerçekleştirilecek. Biliyorsunuz Birleşmiş Milletlerin Habitat’ı her yıl tertipli gerçekleştirdiği bir aktiflik bu. Habitatın bir projesi programı.. Genelde bunlar her başka ülkede büyük kentlerde yapılır Bu yıl birinci kere Üsküdar Belediyesi’nin konut sahipliğinde 31 Ekim’de dünyanın 140 başka ülkesinden üst seviye devlet yetkilileri Sivil toplum yetkilileri, belediye liderlerini Üsküdar’ımızda ağırlayacağız. Bilhassa ulaşım ve altyapı meselelerini, etraf problemlerini finans ile ilgili bahisleri bu çalıştaylar, kentler gününde Deneyimlerle paylaşılmış olacak. Elbette ki güç ve kıymetli bir husus.. Fakat Üsküdar’ımıza bu tertibin verilmesi de manalıdır kıymetli kardeşlerim. 31 Ekim’de Üsküdar’da bu hoş mahallî idareler olimpiyatına şimdiden sizleri davet ediyorum. Bu yılki ana gündemimiz sıfır atık ve etraf olacak. Konuklarımız bu mevzuyu masaya yatıracak bilhassa kentlerde güç sorunların örnek projelerle nasıl çözüldüğünü deneyim anlatımlarıyla konuklarımızla paylaşacağız.”

Avcı: “İnsanlar kentleri imar eder, kentler de insanları inşa eder”

Açılışta sempozyumun birinci konferansını veren eski Ulusal Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bu cins etkinliklerde konuşmanın kalıcılığını sağlamak için bilhassa gençlere bol bol kitap okumaları tavsiyesinde bulunduğunu söyledi. Kentle insan ortasında bir bağ olduğunu söz eden Avcı, “İnsanlar kentleri imar eder, kentler de insanları inşa eder. Bugünün dünyasında biz şunu da söyleyebiliriz. Siz bir kenti yıkıyorsanız, o kent de sizi yıkar.” dedi.

Avcı, kentin imarına kentli olan herkesin katkı sağlaması gerektiğine vurgu yaparak şunları kaydetti: “Milli Eğitim Bakanlığında ‘şehir’ dersleri ihdas ettik. Kaygımız ve amacımız çocuklarımıza kent sevgisini aşılamaktı. Çok hoş bir projeydi, kısmen tatbik edildi. İnşallah daha fazlasının da tatbik edileceğini düşünüyorum. Böylelikle o kentlerin inşa ettiği insanı da çocuklarımız tanıyacaklar. Üsküdar Sempozyumu’nda bu kentle ilgili 125 bildiri sunulacak, bunların kahir ekseriyeti Üsküdar’da yaşamış ilim ve kültür adamları üzerinedir. Bu beşerler Üsküdar’ı inşa etmiştir.”

Açılış konuşmalarının akabinde Göksel Baktagir ve Letafet Türk Müziği Topluluğu “Salacak’tan Kandilli’ye Üsküdar Kokan Ezgiler” isimli küçük konser verdi. Yaklaşık 30 oturumun düzenleneceği ve 165 bilim beşerinin katılacağı sempozyumda, Üsküdar’ın tarihi, kültürel ve toplumsal gelişimi masaya yatırılırken, geleceğe yönelik yeni bir vizyon ortaya konulacak.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen