Çar. May 8th, 2024


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nce yürütülen ve İzmit Körfezi Taban Çamuru Paklığı projesinin bir ayağı olan taban çamurunun biyoçeşitliliğe tesiri araştırılmaya devam ediliyor. İzmit Körfezi’nin temizlenmesi ve korunması maksadıyla pek çok çalışma yürüten Büyükşehir,  5 yıl sürmesi planlanan İzmit Körfezi Taban Çamuru Paklığı projesi ile toplam 8,5 milyon ton taban çamurunu tabandan çekerek bertaraf edecek.

 

EKİM AYI ÖRNEKLEMELERİ

İzmit Körfezi Doğu Baseni Taban Çamuru Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertarafı projesinin ileriki devirlerde mümkün olumlu tesirlerinin ortaya konması gayesi ile bölgede biyoçeşitlilik durumunun tespitine yönelik çalışma yapılıyor. 2023 yılının şubat ayında başlatılan ve İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi bünyesinde bulunan “Yunus N” isimli araştırma gemisiyle deniz alanında yürütülen örneklemeler aylık dönemler dahilinde sürdürülüyor. Bu bağlamda araştırma vazifelileri ekim ayı örneklemelerini geçtiğimiz günlerde yaptı.

 

4 NOKTADA ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi ile birlikte yapılan “Denizel Biyolojik Çeşitliliğin Tespiti Projesi” kapsamında “Yunus-N” isimli araştırma gemisi İzmit Körfezi’nde belirlenen noktalardan örnekleme çalışmaları yapıyor. Buna nazaran taban çamuru çekilecek alanda 3 örnekleme noktası ve çalışma alanının biraz dışarısında ise 1 adet referans örnekleme noktası olmak üzere toplam 4 noktada çalışma yürütülüyor. 

 

DENİZEL BİYOÇEŞİTLİLİK ORTAYA ÇIKACAK

Çalışma dahilinde deniz suyundaki değişken parametreler, besin tuzları, klorofil-a, bakteriyolojik tahliller, fitoplankton tahlilleri, zooplankton tahlilleri, balık ve bentik organizma çalışmaları yürütülüyor. Bu çalışma ile mevcut denizel biyoçeşitliliğin ortaya çıkarılması sağlanacak. Taban çamuru çekme süreci öncesinde başlatılan biyoçeşitlilik izleme çalışmasının, taban çamurunun çekildiği periyot ve sonrasını da kapsayacak halde ileriki devirlerde de devam ettirilmesi planlanıyor. Böylelikle İzmit Körfezi Taban Çamuru Paklığı çalışmalarının olası olumlu tesirlerinin ortaya konması sağlanacak.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen