Per. May 2nd, 2024


Borç krizi derinleşiyor: 

Varlık idaresi şirketlerine yönelik şikayetler arttı 

Çözüm platformu Şikayetvar, bankalardan tahsili gecikmiş, sıkıntılı, takipte olan alacaklarını satın alan varlık idaresi şirketlerini mercek altına aldı. Platform tarafından paylaşılan datalara nazaran bu şirketlerle ilgili şikayetler bir evvelki yıl ile kıyaslandığında yüzde 114 arttı. Nisan, şikayetlerin tepe yaptığı ay olurken en çok şikayet edilen mevzular; fahiş kar talebi, çalışanların saygısız tavırları, uzlaşmadan uzak davranışlar olarak sıralandı. 

Son devirde artan enflasyon ve giderek düşen alım gücü vatandaşları kredi kartına ya da kredi kullanımına yönlendirdi. Gelir-gider istikrarı bozulan çok sayıda bireyse bankalara borçlanmak zorunda kaldı. Öte yandan borçların tahsilinde meseleler yaşayan bankalarsa periyot dönem muhakkak bir yüzde karşılığında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Şurası (BDDK) tarafından yetkilendirilen firmalar olan varlık idaresi şirketlerine devrediyor. Periyot sürecinin akabinde takibe husus olan alacağın sahibi pozisyonuna gelen varlık idaresi şirketleri borçlu vatandaşlarla irtibata geçerek tahsilat yapmak için muahede, yapılandırma, icra takibi üzere süreçler uyguluyor. Lakin Şikayetvar üzerinden tahlil arayışında bulunan vatandaşlar, varlık idaresi şirketleriyle ilgili çok sayıda şikayette bulunarak mağdur olduklarını söz ediyor. O denli ki ilgili şirketlerle ilgili şikayetler bir evvelki yılın birebir devriyle (Ocak-Ekim) kıyaslandığında 2023’te yüzde 114 arttı. Platforma bahisle ilgili yüzlerce şikayet geldi. Şikayetvar’a ulaşan şikayetlere nazaran borçlu olunan ana paranın çok daha üstünde paralar tahsil edilmek isteniyor, şirket çalışanları rahatsız edici hatta tehdide varan konuşmalarla borçlulara ruhsal baskı uyguluyor ve borcunu ödemek isteyen vatandaşlarla uzlaşma sağlanmayarak, borcun her geçen gün artması isteniyor. 

Konuyla ilgili platforma ulaşan şikayetlerden kimileri ise şöyle: 

Sürekli yakınlarımı arayarak rahatsız ediyorlar

“Varlık idaresi şirketi 39.000 TL’lik borcumu 158.000 TL olarak ödememi talep ediyor. Bu nasıl bir para kazanma hali anlamadım. Onda bir fiyatına zaman aldığı borcu 10 katına tahsil etmek istiyor. İndirim de yapmıyor ve daima yakınlarımı rahatsız ediyor. İndirim yapsa tahlil bulmaya çalışacağım.”

Yüzde 3000 kar talep ediyorlar

“Yıllardır varlık idare şirketi tarafından aranıyorum ve borcumu kapatmam isteniyor. Sonunda elime ufak bir fiyat geçti ve borcumu kapatmak istedim. Lakin, aradığımda birdenbire 37.500 TL olan borcum bir hafta sonra 75.000 TL’ye 15 gün sonra ise 110.000 TL’ye yükseldi. Bu durum hakikaten latife gibi! Belge maddelerine nazaran, alınan evrakın yüzde 300’ünden fazla kar elde edilemezken, siz yüzde 3000 kar talep ediyorsunuz. Bu nasıl bir ticaret anlayışı? Hiçbir mal varlığım ve sigorta teşebbüs yok. Artık ben aramam, onlar arasınlar, onlar yalvarsınlar. Aldığınız belgelerden bu kadar yüksek çıkar elde edemezsiniz, bu kanuna alışılmamış. Bir de bana bağırıp duruyorlar. Hürmet sıfır, güya karşılarında çocuk varmış üzere davranıyorlar. Bu ayıptır, yazıktır. Beşerler aslında 3 kuruşa muhtaç, ben güzel niyetli oldum diye suiistimal edemezler.”

Bunlara dur diyecek kimse yok mu?

Bin lira olan borcuma karşılık 5 bin istiyorlar. Kabul ettim artık iş yerine icra yazısı gönderdiler. 16 bin istiyorlar. Bin liraya 16 bin! Minimum fiyatla çalışan biri bunu nasıl ödesin telefon açıyorum kimselere ulaşamıyorum. Nasıl bir şirket? bunlara dur diyecek kimse yok mu?

12 bin TL borcum için 50 bin TL isteyip tehditler savurdular

“Borcumu ödemek için varlık idare şirketini aradım. Nezaketsiz tavırları beni şaşırttı. Ana param olan 12 bin TL borcum için benden yaklaşık 50 bin TL isteyerek tehditler savurdu. Bu kurumun bu biçimde davranması kabul edilemez. Yardımcı olmuyorlar, bilakis insanları mağdur etmeye çalışıyorlar.”

6 bin olan borç 19 bin olur mu yazık ya!

“Çalışanlar çok saygısızca yokuşa sürüyor. 6 bin TL olan borcumu kapatmak için aradım 19.500 TL istediler. ‘10 bin TL var yardımcı olun’ diyorum. Saygısızca ‘Bana mı borcunuz var? Ödeyeceksiniz.’ diyorlar. Tahlil yolu yok. Bu hususta ne yapılması gerekiyor? Çalışanlarının bu formda saygısızlaşmasını nasıl çözeriz? Ödemek istiyorum. Ona da yanaşmıyorlar. 6 bin olan borç 19 bin olur mu yazık ya”

Mağdur olmasam aslında bu durumda olmazdım

“Birileri bu varlık idare kurumlarına lütfen dur desin ya da sınırlama getirsin. Bir hiç olarak bankalardan tahsil ettikleri borçları insanlardan kat be kat fazla istiyorlar. Yüzde 100 karı anladım da yüzde 500 nedir ya? Görünen borcum 1800 TL benden 8000 TL istiyorlar. 2 katı 4000 TL vereyim dedim kabul etmediler. El insaf. Biraz vicdan. Mağdur olmasam aslında bu durumda olmazdım. Verebilseydim vaktinde öder sizlerin eline de düşmezdim. Yetkili kurumların bu duruma müdahale etmelerini istiyorum.”

Eşimin telefonuna icra tehdidi içeren iletiler attıkları için boşandık

“Varlık idare şirketleri kanunlara ve borç yapılandırma kurallarına ters çalışıyorlar. Asıl alacaklıdan cüzi ölçüler karşılığında bölüm aldıkları borçları her ay katlayarak borçluya yüksek sayılar sunarak ödenmesi imkansız hale getiriyorlar ve sonra da kişinin hayatını kabusa çeviriyorlar. Eşimin cep telefonuna iletiler atarak icra tehditlerinde bulundukları için eşimle boşandık. Tekraren ödeme uğraşında bulundum lakin her seferinde borcu katlayarak talepte bulundukları için sonuca gidemedik. Aslında hiçbir bankadan rastgele bir finans imkanı kullanamıyorum, bir yere işe başlasam çabucak maaş haczi geliyor. Bir insanın bütün hayatını abluka altına almak bütün ömür koşullarını kötüleştirmek kabahattir.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen