Cum. May 17th, 2024


Geri kazanım atıklarını dönüştürerek hem iktisada hem de etrafın korunup, toprağın zenginleşmesine büyük katkı sağlayan Nilüfer Belediyesi, bu çalışmanın kapsamını genişleterek yeni bir tesisi kente kazandırdı. Budama atıklarını 24 saat üzere kısa bir sürede dönüştüren Budama Atıkları Dönüştürme Merkezi, düzenlenen merasimle hizmete açıldı.

İklim kriziyle gayret ve karbon ayak izinin azaltılmasına yönelik öncü projeler yapan Nilüfer Belediyesi, bu maksat doğrultusunda daha evvel uyguladığı budama atıklarını dönüştürme çalışmasının kapsam ve kapasitesini genişleterek, yeni yerinde hizmete açtı. Nilüfer’de bahçe ve budama atıklarını çok kısa bir müddette toprağa geri kazandıracak olan Budama Atıkları Dönüştürme Merkezi, düzenlenen merasimle açıldı. Balkan Mahallesi’nde yer alan tesisin açılışına Nilüfer Belediye Lideri Turgay Fazilet, Bursa Ziraat Odası Başkanı Fevzi Çakmak, Ziraat Fakültesi öğrencileri ile vatandaşlar katıldı. Açılışta konuşan Nilüfer Belediye Lideri Turgay Fazilet, kompost kültürünü yaygınlaştırma hedefiyle yaptıkları çalışmalara değindi. Eserli Kent Bostanları’nda bulunan kompost ünitesinde pazar alanlarından toplanan meyve-sebze atıklarını işleyerek kompost gübre elde ettiklerini hatırlatan Lider Fazilet, bu taraftaki çalışmalara Budama Atıkları Dönüştürme Merkezi ile bir yenisini eklediklerini tabir etti. Budama atıklarını komposta dönüştüren çalışmaya birinci olarak Alaaddinbey Mahallesi’nde başladıklarını tabir eden Lider Turgay Erdem, bu çalışma kapsamında 17 bin 890 ton budama atığı toplayarak, 800 ton kompost elde ettiklerine dikkat çekti. Lider Fazilet, “Çevreye ve iktisada büyük katkı sağlayan bu uygulamadan elde edilen kompost gübreler de, kent genelindeki yeşil alanlarda kullanıldı. Ekonomik olarak da tasarruf sağlayan bu uygulama kapsamında site yöneticilerine de budama takvimi konusunda eğitim verildi” diye konuştu.

Doğal metotlarla yürütülen ve daha evvel 4-12 hafta süren uygulamayı bundan böyle Budama Atıkları Dönüştürme Merkezi’nde kompost makinesi kullanarak 24 saat üzere kısa bir süre içinde gerçekleştireceklerini vurgulayan Nilüfer Belediye Lideri Turgay Fazilet, “Yaklaşık 16 bin metrekare alana kurulan tesiste bitkisel atıklar büsbütün kapalı gübre fermantasyon sistemleriyle işlenerek rastgele bir koku sorunu yaratmadan 24 saat içinde organik gübreye dönüşüyor. Böylelikle eser elde etme mühleti 4-12 haftadan 24 saate düşmüş oldu. Burada budama atıklarından günde 1,5 ton organik gübre elde edebiliyoruz ve bunu da peyzaj alanlarımızda ve serada bitki üretiminde kullanıyoruz. Bu merkezi, bir mutfak gibi düşünebilirsiniz. Ana ham unsur kaynağımız, park ve bahçe budama atıkları. Lakin diğer organiklerle birleştirilerek, içeriği zenginleştirilebiliyor” biçiminde konuştu.

Bursa Ziraat Mühendisleri Odası Lideri Fevzi Çakmak da, budama atıklarının değerlendirilmesinin kıymetine vurgu yaparak, “Daha evvel gelişi hoş atılan budama atıkları, bu tesis sayesinde geri kazanımı sağlanarak, gübreye dönüşecek. Bilhassa düşük miktarda organik unsura sahip Bursa topraklarında geri kazanımı sağlanan bu eserin organik madde olarak toprağı zenginleştirilmesi ve su tutma kapasitesinin artırılması, çok değerli” dedi. Konuşmaların akabinde Nilüfer Belediye Lideri Turgay Fazilet, konuklarla birlikte Budama Atıkları Dönüştürme Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. Denetim odasına geçerek sistemi çalıştıran Lider Turgay Fazilet, açılışa katılanlarla birlikte budama atığı dönüştürme çalışmasını inceledi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen