Çar. May 8th, 2024


Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü, ESHOT Genel Müdürlüğü’nün ise 80’inci kuruluş yıl dönümünde kente yeni bir orman kazandırılıyor. Kurulacak orman için birinci fidanı dikerek can suyu veren İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına adadığımız ESHOT Hatıra Ormanı’ndaki fidanlar üzere, daima birlikte kocaman bir Cumhuriyet Ormanı olacağız” dedi.  

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin esaslı kuruluşlarından ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 80’inci, Cumhuriyetin 100’üncü kuruluş yıl dönümünde “ESHOT Ormanı” oluşturmak için birinci fidanlar dikildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsis edilen Seferihisar yolu üzerinde Bademler mevkiindeki yerde düzenlenen merasime İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer,  ESHOT Genel Müdürü Erhan Beyefendi, bürokratlar, belediye çalışanı ve yurttaşlar katıldı.

“Çocuklarımız güler yüzle bizimleyse bunu Atatürk’e borçluyuz”
İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Soyer konuşmasına İsrail’in Filistin’e yönelik taarruzlarını ve Ortadoğu’da yıllardır yaşanan savaş ortamını hatırlatarak başladı. Mustafa Kemal Atatürk’ün barışçıl dış siyasetine değinen Lider Soyer, “Eğer bugün çocuklarımız güler yüzle bu İzmir sabahında memnunlukla bizimle beraberse ve akranlarının Gazze’de yaşadıklarını yaşamıyorsa bunu Mustafa Kemal Atatürk’e ve onun vizyoner siyasetlerine borçluyuz. İzlerinin takipçisi olacağımızı bütün gücümle haykırmak istiyorum” dedi.

“80 yıllık deneyimin bir ormana dönüştüğünü görmek çok heyecan verici”
ESHOT’un tarihine ve ağaçlandırma çalışmasına ait bilgi veren Lider Soyer, “Seksen yıl evvel… 1943’te, şimdi 20 yaşındaki genç Cumhuriyetin kalelerinden birisi İzmir’de kuruldu. ESHOT, o günden bu yana 80 yıllık kurumsal tecrübesiyle İzmirlilere kesintisiz olarak hizmet veriyor. Bugün bu 80 yıllık deneyimin bir ormana dönüştüğünü görmek çok heyecan verici. ESHOT’un Cumhuriyet’e vefasını ölümsüzleştireceğimiz bu orman birebir vakitte kentimizin Yeşil Kent Hareket Planı’na da katkı veriyor. İklim krizine karşı İzmir’in tabiatına uyumlu bitkilerle donattığımız ormanımız, 60 bin metrekarelik alana yayılıyor. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına adadığımız hatıra ormanımızda kuraklığa dirençli yapısıyla zeytin, fıstık çamı ve badem ağaçlarını toprakla buluşturuyoruz. İzmir’in dirençli kent vizyonunu büyütüyoruz” tabirlerini kullandı.

“İzmir bayanın elinin daha çok görüldüğü bir kente dönüşecek”
ESHOT’un kurumsal yapısı içinde hizmet veren çalışana teşekkürlerini de sunan Lider Soyer, “Büyük fedakarlıklarla İzmirlileri her gün sevdiklerine, işlerine, çocuklarına ulaştırıyorsunuz. Sizlere ne kadar teşekkür etsek az. Hakkınızı asla ödeyemeyiz. Yağmurda, çamurda, karda, kışta… Her ne şartta olursa olsun büyük bir itinayla misyonunuzu yapıyorsunuz. Birlikte 4 buçuk yıldır İzmir aşkıyla çalışıyoruz. En merkezi mahalleden, en uzak köylerimize kadar İzmir’e daima birlikte umut taşıyoruz. İzmirlilere inançlı, ekonomik ve konforlu hizmet vermek için en büyük çabası gösteriyoruz. Bu vazifeyi ESHOT ailemizle bir arada yerine getiriyor olmaktan büyük gurur duyuyorum. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına yakışır bir ESHOT için filomuzu süratle büyütüyor ve hizmetlerimizi tabiatla uyumlu geliştirmeye çaba ediyoruz. Yenilenebilir güç alanında yaptığımız yatırımlarla ESHOT’u 100 yıllık cumhuriyet mirasının en kıymetli taşıyıcılarından biri olarak görüyoruz. En son maksadımız olan Sıfır Emisyonlu Toplu Ulaşım modeline her geçen gün biraz daha yaklaşıyoruz. Engelli ve yaşlı vatandaşlarımız için yaptığımız çalışmaların yanı sıra otobüslerimizde bisikletli yolcularımızın rahatlıkla seyahat edebilmesini sağlıyoruz. ESHOT’u bayan emeği ve bayan kanısı olmadan hayal edemezdik. Türkiye’nin en yenilikçi toplu ulaşım ağlarından birisini kurarken, bayan sürücülerimizi ESHOT bünyesinde istihdam etmeye başladık. Şu an itibariyle bu sayı 148 oldu. Bu sayıyı daha da artıracağız. Bayan tamirci eğitmeye de başladık. İzmir bayanın elinin daha çok görüldüğü bir kente dönüşecek” diye konuştu.

“100’üncü yılda daima birlikte kocaman bir Cumhuriyet Ormanı olacağız”
Başkan Soyer ayrıyeten, “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına adadığımız ESHOT Hatıra Ormanı’ndaki fidanlar üzere, daima birlikte kocaman bir ‘Cumhuriyet Ormanı’ olacağız. Kâfi ki inanalım, kâfi ki tek yürek olmaya devam edelim. ESHOT Genel Müdürümüz Erhan Bey’e ve onun nezdinde tüm ESHOT işçilerine şükranlarımı sunuyorum. ESHOT’un 80’inci yılı, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı kutlu olsun” sözlerini kullandı.

“Faaliyetlerimize bir yenisini ekliyoruz”
Kurumun tabiat ve etraf dostu projelerinden örnekler veren ESHOT Genel Müdürü Erhan Beyefendi ise, “Bugün burada bu faaliyetlerimize bir yenisini eklemek üzere toplandık. ESHOT 80’inci Yıl Hatıra Ormanı’nın birinci fidanlarını toprakla buluşturmak ve can sularını vermek, kurumumuzun etraf ve halk sıhhati hassasiyetini taçlandıracak” dedi.
Törende ESHOT Hatıra Ormanı tabelası altında toplu fotoğraf çekimi gerçekleşti. ESHOT Genel Müdürü Beyefendi ise fidan diken ve çocuklarla birlikte fidana can suyu veren Lider Soyer’e teşekkür sertifikasını takdim etti.

ESHOT’un etraf dostu araçlarının yanına ormanı da eklendi
Çevre dostu araç alımı, yenilenebilir güç kaynakları ile hizmetlerin sağlanmasına yönelik teknolojileri takip eden ESHOT Genel Müdürlüğü ayrıyeten iklim değişikliği ile gayret kapsamında “Sıfır Emisyonlu Toplu Ulaşım Projesi” de yürütüyor. Bir yandan da ISO 50001 Güç İdaresi sertifikası alınması hedefleniyor. Kurumda; toplu ulaşımda harcanan akaryakıt ve idari ünitelerindeki güç tüketimi nedeniyle ortaya çıkan karbon salımını azaltmaya yönelik çeşitli tedbirler uygulanıyor. Karbon tavrı için ağaçlandırma çalışmasının yapılması hedeflenirken ayrıyeten Yeşil Kent Hareket Planı’na katkıda bulunulmasına yönelik ‘ESHOT Ormanı’ oluşturulması ve 80’inci kuruluş yıl dönümünde gelecek kuşaklara hatıra bırakılması ismine harekete geçildi.

5 bin fidan dikilecek
Urla’nın Bademler Mahallesi’nde yer alan, büyüklüğü 196 bin metrekare olan alanın imar planlarında belediye hizmet alanı dışında kalan yaklaşık 60 bin metrekarelik büyüklüğe sahip kısımlarında ESHOT Genel Müdürlüğü’nün orman oluşturma talebine istinaden ağaçlandırma çalışması planlandı. Alanda yaklaşık 3 bin 500 metre uzunluğunda su tutucu özelliğe sahip banket teraslar ile eğimin düşük olduğu yerlerde makineli alt toprak işlemesi yapılarak fidan dikimine hazır hale getirildi. Arazi hazırlığı tamamlanan ağaçlandırma alanında yörenin ekolojik ve toprak şartlarına uygun olan badem, zeytin, meşe, çitlembik ve gibisi tiplerinden 5 bin fidan dikimi yapılması planlandı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen