Cum. May 10th, 2024


Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Kısmı Geriatri Bilim Kısmı öğretim üyesi Doç. Dr. Emine Sumru Savaş, koordinatörlüğünü üstlendiği  “Geriatrinin Şimdi Gelişmekte Olduğu Ülkelerde Geliştirilmesi” başlıklı COST projesi dahilinde yaptığı “Grant” başvurusu sonucu “Sanal Haraketlilik” hibesi almaya hak kazandı. Doç. Dr. Savaş, bu hibeyi COST Aksiyonu dahilinde ve Türkiye’den alan tek araştırmacı oldu.

Başarılı akademisyeni tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemizde oluşturduğumuz bilim ekosistemi sonucunda akademisyenlerimizin dahil olduğu projeler ulusal ve milletlerarası kuruluşlarca kabul görmeye devam ediyor. Bir Avrupa Birliği Fonu olan COST projesi kapsamında yaptığı müracaat ile hibe almaya hak kazanan Doç. Dr. Emine Sumru Savaş hocamızı tebrik ediyor, muvaffakiyetlerinin devamını diliyorum” diye konuştu. 

Yaşlılık ve yaşlı sıhhati ile ilgili alanların kıymetini anlatan Doç. Dr. Emine Sumru Savaş, “Tüm dünyada nüfus yaşlanmakta ve bu artan yaşlı nüfusun muhtaçlıklarını sıhhat sistemlerinin karşılayabilmesi de giderek daha fazla ehemmiyet kazanmaktadır. Yaşlıların refah ve sıhhati ile ilgili olarak, sıhhat sisteminin yaşlıların gereksinimlerine uygun hale getirilmesinde Geriatri ve Geriatrik  Prensipler ile ilgilenen sıhhat çalışanları kıymetli bir rol oynayabilirler. Avrupa’da Geriatri ile ilgili eğitim programları ve gelişimleri ülkeden ülkeye epeyce değişmektedir. Geriatrinin şimdi gelişmekte olduğu ülkelerde geriatrik bakım prensipleri konusunda eğitim almış sıhhat profesyonellerine ve geriatristlere gereksinim epeyce fazladır. Bu mevzuda, mevcut işgücünün ülkeye has özellikler de dikkate alınarak, yaşlı hastaya bakım unsurları açısından eğitilmesi ve yetiştirilmesi uygulanabilir bir tahlil olarak görünmektedir” dedi.

“Amaç geriatrik tıbbi bakımın daha da geliştirilmesi”

Ekibi ile birlikte gerçekleştirdikleri proje ile ilgili bilgiler aktaran Doç. Dr. Savaş, “Geriatrinin Şimdi Gelişmekte Olduğu Ülkelerde Geliştirilmesi’ isimli COST projesinde gaye;  geriatrinin bilhassa gelişmekte olduğu ülkelerde, mahallî özelliklere ve geriatrist dışı sıhhat profesyonellerinin gereksinimlerine nazaran çeşitli klinik ortamlarda eğitim-öğretim faaliyetlerinin içeriğinin oluşturulması, bu eğitimlerin geriatrist dışı profesyoneller ortasında yaygınlaştırılmasıdır. Bu proje kapsamında misyon aldığım ve koordine ettiğim mevzu; COST CA21122 Projesi dahilinde ‘Geriatrinin Geliştirilmesi İçin Paydaşların Belirlenmesi’dir. Proje dahilinde koordinatör vazifemi devam ettirirken birebir vakitte bu hususta literatür taramaları, model oluşturma, fokus küme çalışmaları üzere faaliyetler yürüttüm. Bir rapor hazırlayarak COST aksiyonuna sundum. Bu rapor, şu anda yayın etabında. Misyonum dahilindeki faaliyetlerim ile ‘Grant’ başvurusu yaptım ve ‘Sanal Hareketlilik’ hibesine layık görüldüm. Bu hibe mükafatını Türkiye’den alan tek araştırmacı oldum” diye konuştu. 

Avrupa Birliği fonu olan COST (The European Cooperation in Science and Technology), Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği Fonu; projeler için ağ oluşturarak araştırma ve inovasyonun gelişmesine yardımcı olurken projelere fon sağlayarak Avrupa çapında ve ötesinde fikirleri teşvik ediyor. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen