Per. May 2nd, 2024


Çocukların görsel işlevlerinin güzel çalışmasının, verimli bir eğitim için kıymetine işaret eden Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu, görsel becerilerden rastgele birinde sorun olan çocuklarda öğrenmenin zorlaştığını ve gerilimli hale geldiğini söyledi. Baş ağrısı, göz yorgunluğu üzere belirtilerin çocuklarda görme sıkıntılarına işaret edebildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Yabaş Kızıloğlu, “Çocuklar görme sorunu yaşadıklarının farkında olmayabilirler. Bu nedenle hem ebeveynlerin hem de öğretmenlerin bu mevzuda uyanık olması değerli. Çocukların okula dönüş devrinde göz doktoru denetimleri de ihmal edilmemeli” diye konuştu. 

 

Okulların çok yeni açıldığı şu günlerde eğitim periyodu için tüm gereksinimler karşılanırken sıhhat denetimlerinin de ihmal edilmemesi ehemmiyet taşıyor. Çocukların sıhhatinin akademik başarılarında da son derece değer taşıdığını hatırlatan Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu, bilhassa fark edilmeyen görme problemlerinin çocukların başarısızlıklarının altındaki neden olabileceğini anlattı. 

Okula dönüş periyodunda kapsamlı bir göz muayenesi yaptırmanın, gerekli olan tahsil materyallerini temin etmek kadar değerli olduğunu söylen Doç. Dr. Y. Kızıloğlu, “Okumak, yazmak ve bilgisayar kullanmak öğrencilerin her gün gerçekleştirdiği görsel misyonlar ortasında yer alıyor. Okumaya ve çalışmaya harcanan vaktin kıymetli ölçüde artması çocukların gözleri üzerinde kıymetli bir yük oluşturur. Görsel işlevlerin düzgün işlemesi çocukların verimli bir halde öğrenebilmeleri için büyük ehemmiyet taşır” biçiminde konuştu. Görmenin öğrenme üzerindeki tesiriyle ilgili Doç. Dr. Yabaş Kızıloğlu şu bilgileri verdi:

“Çocuklar büyüyüp daha ileri sınıflara geçtikçe görsel maharetlere daha ağır biçimde gereksinim duyarlar. Okumaya ve çalışmaya harcanan vaktin kıymetli ölçüde artması çocukların gözleri üzerinde değerli bir yük oluşturur. Çocuklar sınıfta uzak uzaklıktaki tahtayı, orta aralıktaki bilgisayar ekranını ve yakın uzaklıktaki kitap ve defteri net görebilmeli; bu farklı uzaklıkların birinden başkasına süratli ve gerçek biçimde odaklanabilmelidir. Bununla birlikte, satırları yahut hareket eden nesneleri iki gözü bir arada kullanarak takip etme ve derinlik görme üzere hünerler için gözlerin paralelliği, hareketleri ve birbirleriyle uyumu yanlışsız biçimde işlemelidir. Örneğin net görebilen ve her iki gözünde 10/10 görüşe sahip bir çocukta, odaklanma, takip ve gözlerin uyumu ile ilgili sorun olabilir.” 

“ÇOCUKLAR GÖRME MESELESİNİ FARKINDA OLMAYABİLİR”

Görsel becerilerden rastgele birinin düzgün çalışmaması durumunda çocuğun tesirli öğrenmesinin zorlaşacağını ve bu durumun da çocuk üzerinde gerilim ve hasebiyle başarısızlık yaratacağını anlatan Doç. Dr. Yabaş Kızıloğlu, “Ebeveynlerin ve öğretmenlerin, çocuğun görme sorunu olduğunu gösterebilecek belirtilere karşı dikkatli olmaları gerekir; zira çocuklar görmelerinde bir sorun olduğunun farkına varmayabilir” dedi. Doç. Dr. Yabaş Kızıloğlu, bir çocuğun görme sorunu yaşadığını gösterebilen belirtileri; sık sık baş ağrısı, gözleri sık sık ovuşturmak ve kırpmak, yorgunluk, kısa dikkat müddeti, okumaktan ve yakına bakılan başka aktivitelerden kaçınmak, okuduğu yeri kaybetmek, satır atlamak, okuma gereçlerini yüze yakın tutmak, bir gözü kapatmak, başı bir tarafa eğik tutmak, bir gözün içeri yahut dışarı dönmesi ve çift görme biçiminde sıraladı. 

OKUL ÇAĞINDA EN SIK BU GÖRSEL SIKINTILAR GÖRÜLÜYOR

Çocuklarda görme sorunu ne kadar erken tespit edilir ve tedavi edilirse tedavinin başarılı olma mümkünlüğünün da o kadar artacağına dikkat çeken Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu, okul çağındaki çocuklarda en sık görülen görme probleminin, uzağı görememe (miyopi), yakını görememe (hipermetrop) ve bulanık görmeye neden olan astigmatizma biçimindeki kırma kusurları olduğunu söyledi. Ayrıyeten zımnî şaşılık, odaklanma problemleri ve göz kuruluğu üzere durumların da çocuklarda sıklıkla karşılaşılan göz problemleri olduğuna dikkat çekti.  

HİPERAKTİVİTE VE DİKKAT DAĞINIKLIĞI ÜZERE BELİRTİLERLE KENDİNİ GÖSTEREBİLİR

“Okula dönüş periyodunda kapsamlı bir göz muayenesi yaptırmak gerekli olan tahsil gereçlerini temin etmek kadar önemlidir” diyen Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu, okul yılları boyunca görme sık sık değişebileceği için, en azından senede bir sefer göz muayenesi yapılması gerektiğine işaret etti. Tedavi edilmeyen görme sıkıntılarının hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı üzere belirtilerle de kendini gösterebileceğini hatırlatan Doç. Dr. Yabaş Kızıloğlu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu düşünülen çocuklarda yanlış tanıyı önlemek için kapsamlı bir görme muayenesi yaptırmak gerektiğinin de altını çizdi. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen