Cts. May 4th, 2024


Sonbaharı karşılamaya hazırlanırken fizikî aktiviteler azalıyor, havaların da soğumasıyla enfeksiyon riski artıyor. Tatil periyodunun bitmesi, okulların açılması, işe dönüşlerin artması ve COVID-19’un mutasyona uğramış bir alt varyantı olarak tanımlanan Eris Varyantı faktörü de dikkate alındığında, bu devirde bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten Anadolu Sıhhat Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Bağışıklık sistemimizi baskılayan ve zayıf düşüren faktörler; yanılgılı beslenme alışkanlıkları, hareketsiz ömür, sigara, uyku düzensizliği ve gerilim üzere ömür stilimizle ilgili unsurlardır. Bu unsurları hayatımızdan çıkarmadan, bağışıklık güçlendiren destekler tek başına hiçbir işe yaramaz. Fakat ömür üslubunuzda sağlıklı yaşama dair değişiklikler kalıcı olarak yapılandırıldığında, yanlışsız şahsa gerçek destekler bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olur” açıklamasında bulundu.

 

Bağışıklık sistemi kısaca; bedene girip hastalığa neden olan mikroplarla savaşan, bedenin savunma düzeneği olarak tanımlanabilir. Bağışıklığın vakit zaman çeşitli faktörlerden etkilenerek zayıf düşebildiğini ve buna bağlı olarak da birtakım hastalıkların ağır yahut daima tekrarlayan halde yaşanabildiğini söyleyen Anadolu Sıhhat Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, bilhassa mevsim geçişleri ve sonbaharda bağışıklığı güçlendirmenin yollarını paylaştı:

  • Bağışıklık sisteminin salgıladığı antikorlar protein yapıdadır. Protein alımı kâfi seviyede tutulmalı ve ihmal edilmemelidir. Kırmızı et, tavuk, hindi, balık, yumurta, bakliyatlar, süt ve süt eserleri protein açısından güçlü besinlerdir münasebetiyle bu besinlerin bilhassa mevsim geçişlerinde tüketimi çok daha kıymetli bir hâle gelmektedir. Ayrıyeten bu kümede sayılabilecek çinko minerali de direnç arttırıcı bir tesire sahiptir.
  • Karbonhidrat olarak kolay şekere -sofra şekeri ve şekerle yapılan yiyecekler- muhtaçlığımız olmadığı üzere bu yiyecekleri tüketmek bağışıklık sistemimizi yıpratır. Bu sebeple tam buğday ekmeği, karabuğday, yulaf, bulgur vb. üzere kompleks karbonhidratlar, kepekli, kabuklu tahıllar tercih edilmelidir.
  • Omega 3 yağ asitleri de bağışıklık sistemimizi güçlendirmede kıymetli rol oynarlar. Omega 3 denince akla gelen birinci örnek balık olmasına karşın, semizotu ve cevizde de omega 3 bulunur. Balık tüketimi haftada 3 porsiyon formunda ızgara yahut fırında olmalıdır. Tüketilemediği durumlarda hekim yahut diyetisyen teklifiyle balık yağı desteği olarak alınabilir. 
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek için birinci adım istikrarlı beslenmedir. Şeker ve şeker içeren yiyecekler-içecekler, hamur işleri, kızartmalar, katkı hususu içeren hazır yiyecekler, işlenmiş besinler ve katı yağ ile yapılmış yiyeceklerden uzak durmak gerekir. İstikrarlı beslenme adımından sonra dikkat edilmesi gereken şey, dört besin kümesinden da yeteri kadar beslenmektir. Bunlar süt ve süt eserleri, et kümesi, sebze/meyve kümesi ve tahıllardır. Bu kümeler içerisinde enfeksiyon ile baş etme konusunda çok başarılı besinler mevcuttur. Bilhassa zerzevat ve meyveler farklı renk özelliklerine nazaran sahip oldukları farklı antioksidan ve lif içerikleri sayesinde son derece kıymetlidir. Soğan, sarımsak, lahanagiller, turpgiller, brokoli, nar, portakal, avokado başta olmak üzere tüm zerzevat ve meyvelere beslenme sisteminde yer verilmelidir. Zerzevat ve meyvelerin bağırsaklarımızdaki faydalı bakteriler olan probiyotiklerin çoğalmasına yardımcı olması özelliği de savunma sistemimize ekstra güç katar. Probiyotik sayımızı arttırmak için yoğurt, kefir, turşu, sirke üzere fermente eserlerden faydalanacağımız üzere, tabip ve diyetisyen önerisi ile probiyotik/prebiyotik destekler de kullanılabilir.
  • Zerdeçal son vakitlerde üzerinde en çok konuşulan bitkilerden birisidir. Bağışıklık sistemini olumlu manada desteklediği bilinmektedir. Baharat olarak da çeşitli yemeklerin içinde kullanılabilir. Uzman denetiminde besin desteği olarak da alınabilir.
  • Kuru yemişlerden ceviz, fındık ve badem içerdikleri; E vitamini, bitkisel yağ asitleri ve çeşitli mineral içerikleri sayesinde bağışıklığı desteklemeye yardımcı olurlar. Yağ çeşidi olarak da bilhassa zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, çörekotu yağı ve avokado yağı da güçlü antioksidanlar ortasında yer alırlar.
  • Arıların kovanlarının hijyenini sağlamak için ürettiği propolisin de bağışıklığı arttırdığına dair kanıtlanmış çalışmalar mevcuttur. Üretim şartlarının güvenirliği ve şahsa muhtemel alerjik tesirler nedeniyle tabip yahut diyetisyen denetiminde alınmalıdır.
  • Yeşil çay ve adaçayı, bir çay kaşığı doğal bal karıştırarak günde 2 fincan tüketilebilir. Ihlamur, rezene, zencefil ve kuşburnu çayları da önerilen çaylar ortasındadır. Bu bitki çayları beden direncini arttırmaya yardımcı olurlar.
  • Yukarıda bahsedilenlere ek olarak bol su tüketimi de bedendeki toksinlerden arınmaya ve metabolizmayı canlandırmaya yardımcı olduğu için üzerine düşülmesi gereken değerli faktörlerden biridir.
  • Vücuttaki D vitamini seviyesini arttırmak için birincil tavsiye güneşten faydalanmaktır. Gerekli görülen durumlarda uzman bilgisi eşliğinde destek alınmalıdır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen