Per. May 2nd, 2024


Havaların soğumasıyla birlikte çocuklarda soğuk algınlığı, gribal enfeksiyonlar üzere hastalıkların görülme sıklığı arttı. Bu durumla ilaç ve vitamin desteklerinin kullanımının da arttığını söz eden Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir “Mevsim geçişleri sebebiyle artan hastalıkların önüne geçmek için ebeveynler, bağışıklık sistemini güçlendirici vitamin desteklerine yöneliyor. Bunun yanı sıra ilaç ve antibiyotik kullanımları da hastalıkların görülme sıklığı ile paralel ilerliyor. Diş çürükleri denilince risk faktörü olarak daima akıllara şekerli yiyecekler, asitli içecekler gelir. Fakat, çocukların kullandığı ilaçların da çürük riskini arttırabileceği konusunda, ebeveynlere, tam da bu periyotta hatırlatma yapmanın yararlı olacağı kanaatindeyim.” dedi.

“Çocuklar için sıklıkla reçete edilen ilaçların birçok, kolay tüketilebilmesi ve ilacın tadının kabul edilebilir hale getirilebilmesi için şeker içermektedir.” açıklamasında bulunan Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir kelamlarına şöyle devam etti: “İlacın asidik yapısı, kullanım sıklığı ve verilme hali üzere faktörlere bağlı olmak kaydıyla ilaçların içeriğindeki şeker dişlerde çürük riskini arttırır. Bilhassa kronik hastalığı nedeniyle sistemli olarak ilaç kullanması gereken hastalarımız için bu risk daha çok ehemmiyet taşır. Süt dişlerinin daimî dişlere nazaran daha ince ve daha az mineral içeren mine yapısı, çocukların çürük riskini arttıran beslenme alışkanlıkları, ağız hijyenlerinin devamlılığının sağlanmasındaki zorluklar da göz önünde bulundurulduğunda; ilaçların çürük riskini arttırması çocuklarda, göz arkası edilemeyecek bir tehlike olarak karşımıza çıkıyor.”

 

Çürük riski yüksek çocuklarda ilaç kullanımına dikkat

Çocukların kullanması gereken şurup formundaki antibiyotiklerin pek birçoklarının şeker içeriğinin, asidik ve kıvamlı yapısının, ilacın kullanım sıklığının artması halinde çürük riskini arttırabileceği aktaran Nurgül Demir “İlacın diş yüzeylerinde kalma müddetine nazaran, kullanılan ilaçlar, diş minesi üzerindeki biyofilm ismi verilen yapışkan katmandaki çürüğe sebep olan bakteri kolonilerinin aktivitesini arttırarak diş minesinin sertliğini azalmasına ve çürük riskinin artmasına sebep olur. İnhaler formda kullanılan astım ilaçları da tükürük yapısı ve ölçüsünü, ağız içi pH’yı değiştirerek çürük riskini arttırabilir. Uzun mühlet kullanılması gerekebilecek, demir preparatlarının, çiğnenebilir vitamin tabletlerinin de diş minesinin sertliğini azaltabileceği göz önünde bulundurularak çürük riski yüksek hastalarda önlemli olunmalıdır.”

 

Vitamin deyip geçmeyin…

Günümüzde çok tanınan olan, çocukların tüketimini teşvik etme maksatlı, lolipop üzere farklı formlarda üretilen multivitamin preparatları konusunda da ebeveynlerin dikkatli olması gerektiğinin kıymetle altını çizen Dt. Nurgül Demir “Şeker içeren lolipop formundaki multivitamin destekleri, ilacın ağız içinde kalacağı süreyi de göz önünde bulundurursak; çocuklarda çürük riskini arttıracağı üzere, ağız içinde bulunan başlangıç çürüklerinin de süratli ilerlemesine sebep olabilir. Bilhassa ağız hijyeni alışkanlıklarının devamlılığının sağlanmasında sorun yaşayan çocuklar için, destek vitamin seçimi, kesinlikle bir ‘çocuk doktoru’ tarafından ve ‘çocuk diş hekimi’ konsültasyonu ile yapılmalıdır. Vitamin destekleri, tedavi edici emellerle kullanılmasa dahi, bu mevzuda yönlendirici olan tek yetkili, kesinlikle doktor olmalıdır.  

Özetle; ilaçların da şekerli besinler kadar çürük riskini arttırabileceği unutulmamalı” dedi.

Bazı ilaçların mine yapısında yumuşamaya ve zayıflamaya sebep olabileceğini de aktaran Nurgül Demir dikkat edilmesi gereken öbür konuları ise şu biçimde sıraladı:

 

-İlaç kullanımından sonra, ağız bol su ile çalkalanmalı ve dişlerin ilaç alımından çabucak sonra fırçalanmamalıdır.

-Çocuk diş doktorunun teklifleri doğrultusunda diş fırçalama alışkanlığının devamlılığı sağlanmalı ve kesinlikle ebeveyn denetiminde olmalıdır.

-İlaç seçimi yaparken mümkünse şekersiz olanlar tercih edilmeli, ilacın asidik kıymetleri göz önünde bulundurulmalı, bu maksatla çocuk hekiminize ve çocuk diş doktorunuza kesinlikle danışılmalıdır.

-Düzenli ilaç kullanması gereken minik hastalar, kesinlikle bir çocuk diş doktoru denetiminde olmalıdır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen