Paz. May 5th, 2024


Meme küçültme ameliyatlarının bayanın genel sıhhati üzerinde yarattığı olumlu sonuçlarıyla ömür kalitesini de artırdığını söyleyen Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Bilge Kağan Aysal, “Kadınlarda göğüs büyüklüğü boyun ağrısı, bel ağrısı, bel fıtığında tetiklenme yahut hijyen sorunları üzere kasvetlere yol açabiliyor. Göğüs küçültme ameliyatları sıklıkla estetik korkularla yapılmakla birlikte, sıhhatle ilgili de çok önemli seviyelerde hastalara yardımcı oluyor” diye konuştu. Doç. Dr. Aysal, “Meme küçültmenin her manada yüz güldürücü bir ameliyat olduğunu söyleyebiliriz” dedi. 

Kadının gebelik, emzirme ya da yaşlanma üzere ömrünün her periyodunda göğüslerin bayan kimliğinin bir kesimi olduğunu belirten Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif, Estetik Cerrahi Doç. Dr. Bilge Kağan Aysal, bedendeki pek çok yapısal ya da hormonal değişikliklerin göğüs dokusunu etkileyebileceğini söyledi. Münasebetiyle kalıtımsal nedenlerin dışında gebelik, emzirmek üzere kadınlık aksiyonları sonucunda göğüs boyutunun da etkilenebileceğini anlattı. Bayanın vücut yapısına nazaran göğüslerinin olağandan daha büyük olması durumunda kimi sıhhat problemlerinin ortaya çıkabildiğini ve buna bağlı olarak da bayanın ömür kalitesinin önemli oranda etkilenebileceğine işaret eden Doç. Dr. Aysal, “Bu nedenle göğüs küçültme ameliyatları yalnızca estetik dertler nedeniyle yapılmaz. Bayanların yaşadığı bu fiziki sorunların çözülmesi için uygulanabilir” diye konuştu. 

 “BÜYÜK GÖĞÜS BAYANDA OMURGA BOZUKLUKLARINA YOL AÇABİLİYOR” 

Meme büyüklüğünün yaratabileceği fizikî sıkıntılarla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Bilge Kağan Aysal, şunları anlattı: “Özellikle genç bayanlarda toplumsal olarak utanma, çekinme üzere durumlar oluşabilir. Buna ek olarak boyun ağrısı, bel ağrısı, bel fıtığında tetiklenme yahut hijyen sorunları üzere problemler, omurga bozukluklarına yol açabilir. Bedenimiz farklı durumlara adapte olabilen biyolojik bir düzenektir. Bu nedenle de yük merkezi bozulduysa omurgamızdaki ligamanlar ve kemiklerin yapılarında öne hakikat bir adaptasyon kelam konusu olur. Yani tartı öne doğruysa kamburlaşma, sırt ve bel ağrıları üzere durumlar yaşanabiliyor. Ekstradan göğüs altlarındaki terlemeye bağlı egzamalar ya da hijyen bozuklukları da oluşabiliyor. Göğsünün büyüklüğünden rahatsız olan bayanlarda yaşanabilecek hem toplumsal hem de sıhhat sorunlarını çözmek için göğüs küçültme ameliyatları faal olarak yapılıyor.”

“SOSYAL MESELELERE NEDEN OLABİLİYOR” 

Büyük ve sarkmış bir göğsün bayanda yarabileceği sıhhat sorunlarının yanı sıra toplumsal problemleri da beraberinde getirebileceğini belirten Doç. Dr. Aysal, “Standart ve büyük olmayan bir göğüs tıpkı vakitte sarkmanın da beraberinde olduğu bir göğüs manasına geliyor. Yani büyük bir göğüs sıklıkla hacmi büyüktür ve sarkmıştır. Bu durum da sıhhat sorunlarının yanı sıra kıyafet seçememe, genç hastaların kendini izole etmeye çalışmaları, vücuda nazaran kıyafet aldığında göğüslere uygun olmama, göğse nazaran kıyafet aldığında vücuda bol gelmesi üzere bir kadro toplumsal sıkıntılara yol açabiliyor” diye konuştu.   

“AMELİYAT ÖNCESİNDE TARAMA YAPILIYOR!”

Meme küçültme ameliyatında tüm hastaları birinci evvel sıhhat taramasından geçirdiklerini belirten Doç. Dr. Aysal, “Meme küçültme ameliyatı için yapılan birinci değerlendirmede öncelikle hasta uygunsa göğüs ultrasonu ile tarayarak rastgele bir kanser riski olup olmadığına bakılıyor. Tümör ya da rastgele bir riskli bir durum yoksa ameliyat için aday haline gelen bayanı ameliyat için hazırlıyoruz.” Diye konuştu. 

“18 YAŞ ÜSTÜNDEKİ BAYANLARA ÖNERİYORUZ” 

Meme küçültme ameliyatının beden gelişimini tamamlamış her bayana yapılabileceğini söyleyen Doç. Dr. Aysal, “Sıklıkla erişkin çağa gelmesini ve kendi kararlarını verebilmesi açısından 18 yaş üstündeki bayanlara öneriyoruz ve göğüs küçültmenin her manada yüz güldürücü bir ameliyat olduğunu söyleyebiliriz” dedi. 

Doç. Dr. Aysal, ameliyat öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gerekenler hakkında şu bilgileri verdi: “Eğer hastamız gerekli değerlendirmeler sonrasında ameliyat için uygun olduğu ortaya konulursa ameliyat gerçekleştiriliyor. Yaklaşık üç saat süren bir ameliyat sonrasında süreç tamamlanıyor. Göğüs ameliyatından sonra hastalarımız ortalama bir gün hastanede kalıyor ve yaklaşık bir haftalık güzelleşme mühleti oluyor. Bu mühletin sonunda ufak tefek gündelik işlerine dönebiliyor ve bir ay sonrasında da rutin hayatlarına dönebiliyor.”

“AMELİYATTAN SONRA EMZİRMEK MÜMKÜN” 

Meme küçültme ameliyatının tanımlanmış bir ziyanı olmadığını lakin bayanlarda bazen ‘süt veremem, bebeğim olursa emziremem’ üzere bir korku oluştuğunu söyleyen Doç. Dr. Aysal, “Hangi bayanın süt verip vermeyeceğini esasen evvelce öngörmek mümkün değil. Lakin şunu söyleyebiliriz ki göğüs küçültme ameliyatları sonrasında emzirebilen annelerimiz mevcuttur” diye konuştu. 

 “MEME KANSERİNİ TETİKLEMEZ!” 

Halk ortasında göğüs estetiği ameliyatları konusunda birtakım yanlış niyetlerin olduğunu hatırlatan Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif, Estetik Cerrahi Doç. Dr. Bilge Kağan Aysal, bu mevzuyla ilgili görüşlerini şöyle lisana getirdi: “Meme küçültme ameliyatı olmak göğüs kanserini tetiklemez. Hatta göğsün hacmi azaldığı için, ameliyat esnasında çıkartılan bölgede ileride oluşacak bir tümörün oluşma ihtimalini azaltabilir. Lakin ‘vücuduma bıçak değmesi göğüs kanserine yol açar mı’ diye bir merak var ise göğüs küçültme ameliyatı tek başına göğüs kanseri yapmaz” diye konuştu. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen