Çar. May 8th, 2024


Troya Müzesi, Troya Hafriyat Başkanlığı ve Çanakkale Bienali İnisiyatifi / CABININ işbirliğiyle ve Datassist Bordro Servisi’nin sponsorluğunda hayata geçirilen Halil Altındere “Troya Görüntü Üçlemesi” standı, Troya Müzesi’nde görülebilecek. 

Sergi hakkında bilgi veren Troya Müzesi müdürü Rıdvan Gölcük şunları söyledi: 

Çanakkale’nin metal ustalarından katkı

“Halil Altındere’nin 2016 yılında Berlin ve Çanakkale Bienalleri kapsamında ürettiği, günümüzün göç olgusuna odaklanan “Homeland” görüntüsü; sanatkarın, Troya Atıyla birinci teması. Akabinde gelen pandemi sürecini Troya yakınında geçiren Altındere, üretimlerine devam etmek için bir yandan Çanakkale’nin metal ustalarından, maket ve enstrüman yapımcısına bölgenin mahallî marifetleriyle etkileşime ve işbirliğine giren bir dizi heykel üretirken; bir yandan da bugünün bağlamıyla olduğu kadar geleceği hayal eden teknolojilerle de ilgisi üzerinden komşusu Troya’nın hayal dünyasına ağırlaştı. 

Sanatçı Utku Turan 3D uygulamalarını gerçekleştirdi

Sanat yapıtının izleyicisiyle bir ortaya gelmesinin imkânsız hale geldiği pandemi ortamında kısa görüntüler ve dijital imgelerle üretimlerinin herkese ulaştırabileceği alternatif irtibat kanallarının imkanlarını da araştırdı. Altındere Troya üçlemesi için ürettiği görüntünün 3D uygulamaları için ise sanatçı Utku Turan ile işbirliği yaptı. Halil Altındere’nin bu son devirdeki üretim mantığının kristalleştiği “Troya Görüntü Üçlemesi”, Troya Müzesi’nin mimarisine, Troya ören yeri ve oradan da arkeolojik buluntular cihanına sızarak müze ziyaretçilerine özel bir müsabaka yaşatmaya hazırlanıyor. 

Sergi Ekim sonuna kadar gezilebilecek

Üçlemenin birinci görüntüsü “Yaşayan Heykel: Troya”da da rol alan Troya Hafriyat Lideri Rüstem Aslan’a nazaran bugün dünyadaki birçok müze ya da ören yerinde olduğu üzere çağdaş sanat ve arkeoloji ortasında ilgi kuran sanat üretimlerine alan açılmasına gereksinim var. Ziyaretçilerin bağ kurmakta zorlandığı, günümüzden kopuk, vakitte donmuş objeler dünyasının hem sergileme hem de anlatım açısından çağdaş sanat üretimleri aracılığıyla kendini güncelleyeceğine inanıyor. 29 Ağustos 2023 Salı gününden itibaren açılan stant, 2 ay müddetle Troya Müzesi’nde görülebilecek.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen