Paz. Nis 28th, 2024


İBB Lideri Ekrem İmamoğlu, bu yıl ikincisi düzenlenen Serçeşme Hünkar Hacı Bektaş Veli Festivali’nde konuştu. Dün Üsküdar’da Ermeni, bugün de Bakırköy’de Süryani kiliselerinde düzenlenen toplantı ve ibadetlere katıldığını aktaran İmamoğlu, “Burada Alevi canlarımızla, vatandaşlarımızla bir ortadayız. Ben bugün Süryani vatandaşlarımızın kilisesinde, bir Müslüman olarak, içimden Allah’ıma dua ettim. Dedim ki, ‘Ya Rabbi; insanlığın birbirine zulüm etmesini ortadan kaldırmamıza, insanlıkla berbatlığı bu dünyadan yok etmemize fırsat ver, bize yardımcı ol. Zalimin zulmünün yalnızca Filistin’de değil, dünyanın neresinde olursa olsun son bulmasında bizlere yardımcı ol’ dedim. Ben, ‘Amin’ dedim içimden; siz; ‘Allah, Allah’ dediniz; bir diğeri, ‘Amen’ dedi. Ancak dualarımız bir oldu aslında. Hacı Bektaş’ın bize öğrettiği üzere, her ne olursa olsun, insanın içindeki o yeterli öze inancımızı asla yitirmeyeceğiz. Eşitliğin, adaletin hakim olduğu, kardeşçe bir hayat hasretinden asla vazgeçmeyeceğiz. Bizi bölmek, düşmanlaştırmak ve başkalaştırmak, kutuplaştırmak, ayrıştırmak için yürütülen tüm uğraşları boşa çıkartacağız bu şehirden” sözlerini kullandı. 

FATİH / İSTANBUL 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Serçeşme Hünkar Hacı Bektaş Veli Festivali’nin ikincisini, 14-15 Ekim tarihleri ortasında, Yenikapı Aktiflik Alanı’nda düzenledi. Binlerce vatandaşın iştirakiyle gerçekleşen şenliğin ikinci ve son günü; İBB Lideri Ekrem İmamoğlu, CHP milletvekilleri Suat Özçağdaş, Turan Taşkın Özer, Gökan Zeybek, Özgür Karabat, İstanbul Vilayet Lideri Özgür Çelik, Büyükçekmece Belediye Lideri Hasan Akgün, Kartal Belediye Lideri Gökhan Yüksel ve Hacıbektaş Belediye Lideri Arif Yoldaş Altıok’un iştirakleriyle gerçekleştirildi. Birbirinden ünlü isimlerin ve müzik kümelerinin sahne alıp, deyişler ve türküler söylediği, semahların dönüldüğü şenlikte, İmamoğlu ve Altıok birer konuşma yaptı. İmamoğlu konuşmasına, “Kardeşçe seyahatimizin, 2024 yılındaki en hoş muştuları sağlayacağına inandığım, mahallî seçimde çok kuvvetli bir iş birliği yaparak sizleri keyifli edeceğimize inandığım yeni seçilmiş İstanbul Vilayet Liderimiz Özgür Çelik’e de buradan ortamıza beğenilen geldiniz diyoruz” kelamlarıyla başladı. 

“HACI BEKTAŞ’IN TEMSİL ETTİĞİ PAHALARIN GÖNÜLDEN GÖNÜLE ULAŞMASINA VESİLE OLMANIN ONURUNU YAŞIYORUZ

İstanbul’u, ‘dünyanın en hoş kenti ve dünyanın, birebir vakitte insanlığın başkenti’ olarak niteleyen İmamoğlu, “Böyle bir kentte, bugüne kadar sayısız Hacı Bektaş-ı Veli buluşmaları yapılmalıydı; maalesef yapılmadı. Bu değerli eksiğin giderilmesinin, İstanbul’umuza Serçeşme Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli Festivali’ni kazandırmanın memnunluğunu, gururunu ve onurunu yaşıyorum. Onun fikirlerinin, temsil ettiği pahaların gönülden gönüle ulaşmasına vesile olmanın onurunu yaşıyoruz. Bu hisleri bizimle paylaştığınız ve bu hoş anı, bu kıymetli ve manevi anı bizimle paylaştığınız için, burada bulunan çok sevgili, çok değerli hanımefendilere, beyefendilere, sevgili gençlere ve sevgili çocuklara yürekten teşekkür ediyorum” diye konuştu. Hacı Bektaş-ı Veli’yi, “bir ulu ağaç” kelamlarıyla tanımlayan İmamoğlu, “Kökleri Anadolu’da, kolları tüm insanlığı kuşatmış olan o ulu ağacın gölgesi altında herkese yer vardır. Hacı Bektaş-ı Veli, bir davettir. İnsan olmaya ve insan kalmaya bir davettir. Onun yolu baskıyla, endişeyle değil, onun yolu sevgiyle, hürmetle ve bir olmanın yoludur, iri olmanın yoludur, canlı olmanın yoludur. Onun yolunda yürüyen herkes, yalnız birbiriyle ve tüm insanlıkla değil, cümle mahlukatla kardeş olduğunu hisseder” sözlerini kullandı. 

“ZULME KARŞI GAYRET EDEN FİLİSTİN HALKININ BİR AN EVVEL BARIŞA VE TÜM HAKLARINA KAVUŞMASINI DİLİYORUM”

Ortadoğu’da yaşanan şiddet olaylarına konuşmasında yer veren İmamoğlu, “Ortadoğu’nun bir defa daha zulüm ve acıya, gözyaşına boğulduğu bu günlerde, Hacı Bektaş Veli’yi anlayıp, hissetmenin, her şeye karşın içimizi umutla ve hamasetle dolduracağına inanıyorum. Çok uzun vakittir büyük acılar yaşayan, büyük bir zulme karşı gayret eden Filistin halkının bir an evvel barışa ve tüm haklarına kavuşmasını diliyorum” formunda konuştu. Dün Üsküdar’da Ermeni, bugün de Bakırköy’de Süryani kiliselerinde düzenlenen toplantı ve ibadetlere katıldığını aktaran İmamoğlu, şunları söyledi: 

“Onların dualarına, onların ibadetlerine eşlik ederek, onların o manevi anlarında, onların o memnunluklarını yaşadım ve ben bir Belediye Lideri olarak gurur duyduğum, bu dünyada inançlar, insanların maneviyatı, kendi özel hayatındaki bağlılık Yaradan’la kul ortasındadır. Yaradan’la kul ortasına girmeye hiç kimsenin haddi de yoktur, buna hiç kimsenin kalkışması dahi mümkün değildir. İnançlarımız, bu dünyadaki insanlığın inanç olarak bağlılığını hissettiği bu manevi alanda, herkes âlâ insan olmayı, barışı ve huzuru diler, savaşı reddeder. Ayrışmayı, insanları katletmeyi reddeder. Suçsuz insanların öldürülmesini reddeder. Bu bakımdan inanın dünyanın neresinde olursa olsun, bir mazlumun, bir zalimin zulmü altında ezilmesine dayanmamız mümkün değildir. Onun acısını hisseder, onun acısıyla birlikte o insanlara yardımcı olmayı ister ve bu istikamette çaba gösteririz. Bu toprakların maneviyatı, bu toprakların bize bıraktığı o uygar davranış biçimi, bunu gerektirir.”

“BEN, ‘AMİN’ DEDİM İÇİMDEN; SİZ; ‘ALLAH, ALLAH’ DEDİNİZ; BİR DİĞERİ, ‘AMEN’ DEDİ”

“Burada Alevi canlarımızla, vatandaşlarımızla bir aradayız” diyen İmamoğlu, “Ben bugün Süryani vatandaşlarımızın kilisesinde, bir Müslüman olarak, içimden Allah’ıma dua ettim. Dedim ki, ‘Ya Rabbi; insanlığın birbirine zulüm etmesini ortadan kaldırmamıza, insanlıkla berbatlığı bu dünyadan yok etmemize fırsat ver, bize yardımcı ol. Zalimin zulmünün yalnızca Filistin’de değil, dünyanın neresinde olursa olsun son bulmasında bizlere yardımcı ol’ dedim. Ben, ‘Amin’ dedim içimden; siz; ‘Allah, Allah’ dediniz; bir oburu, ‘Amen’ dedi. Lakin dualarımız bir oldu aslında. Hasebiyle âlâ insan olmanın, hoş insan olmanın, insanlığa yararlı bir birey olmanın tek kaide olduğunu ve beşere bakışımızda asla ve asla öbür bir terazi olmadığını, diğer bir ölçü de olmadığını buradan sizlere beyan etmek isterim. İşte Hacı Bektaş’ın bize öğrettiği üzere, her ne olursa olsun, insanın içindeki o güzel öze inancımızı asla yitirmeyeceğiz. Eşitliğin, adaletin hakim olduğu, kardeşçe bir hayat hasretinden asla vazgeçmeyeceğiz. Bizi bölmek, düşmanlaştırmak ve başkalaştırmak, kutuplaştırmak, ayrıştırmak için yürütülen tüm eforları boşa çıkartacağız bu şehirden” tabirlerini kullandı. 

“DİLİ, DİNİ, RENGİ NE OLURSA OLSUN; GÜZELLER, İYİDİR”

Hacı Bektaş-ı Veli’nin, “Dili, dini, rengi ne olursa olsun; güzeller, iyidir” kelamlarına atıf yapan İmamoğlu, konuşmasını, “Hacı Bektaş’ın manevi yolundan asla ayrılmayacak, hepimiz için daima birlikte yürüyeceğiz. Ve o hoş, o keyifli günlere kesinlikle ulaşacağız. 2. Serçeşme Hünkar Hacı Bektaş Şenliği’nin işte bu yeterliliklerle, bu doğruluklarla, bu hoşluklarla yeni kapılar açacağına olan inancımla, hürmetle selamlıyorum. Nicelerini İstanbul halkına emanet ediyor ve bu kentin kesinlikle her sene Hacı Bektaş Veli’nin o hoş ahlakıyla, hoş tavsiyeleriyle, hoş öğretileriyle buluşmasını diliyorum. Ülkemize, milletimize sevgiyi, barışı ve huzuru diliyorum. İnsanlığa, bilhassa yakın coğrafyamıza sevgiyi, barışı ve huzuru, bütün insanlığa âlâ insan olma şuuruyla bir olmaya, iri olmaya dönük adımlar atmasını diliyorum. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği üzere, ‘Yurtta barış, dünyada barış’ın hem ülkemize hem dünyamıza bu unsurun yayılmasını diliyorum” kelamlarıyla tamamladı. 

ALTIOK: “2019’DAN BU YANA SERÇEŞMEMİZ HACI BEKTAŞ’TA NELER OLDU?”

Hacıbektaş Belediye Lideri Altıok da Hacı Bektaş-ı Veli öğretisinden örnekler verdiği konuşmasında, İBB’nin yönettiği ilçeye verdiği dayanakları sıraladı. İmamoğlu’na ilçesine verdiği dayanaklar için teşekkürlerini sunan Altıok, “2019’dan bu yana Serçeşmemiz Hacı Bektaş’ta neler oldu? İstanbul. Büyükşehir Belediyemizle birlikte, Cumhuriyet Kent Meydanı’nı yaptık. Kadıncık Ana Parkı’nı yaptık. Bektaş Efendi Türbesi’nin peyzaj çalışmasını gerçekleştirdik. Beştaş etraf düzenlemesini yapıyoruz. Serçeşmeler Parkı ve toplumsal tesislerimizin peyzaj ve yeşil alan imalatlarını yaptık. Kilometrelerce sıcak asfalt serdik. Bölgemizin örnek aldığı ve içerisinde 65 konutun, 10 iş yerinin, kreşin ve 1700 metrekare yeşil alan ve parktan oluşan KİPTAŞ Mihmandar Projesi ve daha nicelerini gerçekleştirdik. Âlâ ki varsınız, âlâ ki bizlerlesiniz. Sizleri sevgiyle selamlıyorum sevgili Ekrem Başkan’ım. Yüreğinize sağlık” sözlerini kullandı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen